fredag 25 augusti 2023

Köpa eller sälja Nvidia efter onsdagens rapport och dagens höga värdering? - Veckorapport v.34

Veckorapport för vecka 34. Nvidia rapport och investeringsaspekter samt svenska ekonomiska utmaningar.

I en tid där mycket talar för en haltande ekonomi lyckades den Amerikanska halvledartillverkaren Nvidia, som designar grafikprocessorer och och chipset till moderkort, överraska marknaden positivt med sin rapport i onsdags kväll. Mycket av snacket i veckan har handlat om bolagets rapport och värdering. 

Företaget rider på AI- och digitaliseringsvågen, man undrar såklart om det är läge att köpa eller sälja aktien på dagens värdering.

I veckans rapport bjuder jag på en enkel analys av Nvidia som innehåller mina funderingar och tankar angående Nvidias otroligt, kanske orimligt, höga värdering. Jag tar också upp några ekonomiska utmaningar framförallt Sverige står inför men även världsekonomin.

Köpa eller sälja Nvidia på dagens höga värdering?

Nvidia är ett ledande företag inom grafikprocessorer (GPU) som används för olika ändamål, såsom datorspel, artificiell intelligens och självkörande bilar. Företaget har haft en stark tillväxt under de senaste åren, drivet av den ökade efterfrågan på dess produkter i dessa snabbväxande marknader. Bolagets aktier handlas på NASDAQ-börsen i USA.

Nvidias börsvärde och kursutveckling

I början på året kostade en aktie lite drygt 100 dollar att jämföra med kurer som nu snuddat vid 500 dollar per aktie. Aktien har alltså gått upp med nästan 400% bara i år och bolaget värderas nu till ungefär 1,2 biljoner amerikanska dollar. Hur mycket är det egentligen? En biljon är 1000 miljarder. I svenska kronor innebär detta att börsvärdet för Nvidia är över 11000 miljarder kronor då en dollar kostar cirka 11 kronor. 

För att sätta denna summa i perspektiv - AstraZeneca har högst börsvärde på svenska börsen, ett av världens största läkemedelsbolag, cirka 2300 miljarder kronor. Därefter följer ABB vars börsvärde är cirka 760 miljarder kronor. Sedan har vi Atlas Copco med ett börsvärde på cirka 680 miljarder och Investor med cirka 650 miljarder i börsvärde. Faktum är att Nvidia på egen hand har en högre värdering än hela OMXS30. Nvidia:s börsvärde rymmer idag nästan 20 Investor-bolag. Inte för att det finns några paralleller mellan Nvidia och Investor utan bara för att exemplifiera storleken och värderingen av Nvidia.

Nvidia historisk kursutveckling

Är värdering av Nvidia rimlig?

I rapporten Nvidia släppte i onsdags kunde vi se ett justerat resultat per aktie på 2,70 dollar för det andra kvartalet. Detta var högre än analytikernas förväntningar på 2,09 dollar enligt en snittprognos av S&P Global Market Intelligence.

Intäkterna landade på 13,5 miljarder dollar där förväntades 11,1 miljarder dollar. Merparten av intäkterna kom från datacenterverksamhet som uppgick till 10,3 miljarder dollar medan gamingsegmentet bidrog med 2,5 miljarder dollar.

För det tredje kvartalet förväntar sig bolaget att omsättningen kommer uppgå till cirka 16 miljarder dollar vilket även det var betydligt högre än analytikers förväntningar som låg på 12,4 miljarder dollar.

Aktien steg över 7% i efterhandeln när rapporten redovisats men sjönk sedan tillbaks något efterföljande dag. Aktiens P/E-tal är dock mycket högt, i runda slängar låg det på 250 före rapport och cirka 115 efter. Detta innebär att investerarna betalar mycket för varje krona i vinst. I normala fall brukar P/E-talet på svenska börsen för bolag som anses ha god tillväxtpotential ligga någonstans mellan 18-50 där ett P/E-tal över 20 ofta anses vara högt. Nvidia har haft en kraftig tillväxt och tittar man på den framtida prognosen och antar bibehållna marginaler sjunker P/E-talet ytterligare och kan kanske anses mer rimligt med tanke på den senaste tillväxttakten.

Är det köp- eller säljläge i Nvidia aktien?

Så är Nvidia aktien ett köp- eller säljläge? Det beror på hur man ser på företagets framtidsutsikter och risker. Å ena sidan har Nvidia ett starkt grepp om GPU-marknaden, som väntas fortsätta växa i takt med att AI och andra teknologier utvecklas. Företaget har också en innovativ kultur och en ledande position inom nya områden, såsom generativ AI och självkörande bilar. Å andra sidan är Nvidia aktien mycket dyr och kan vara sårbar för konkurrens, regleringar eller tekniska problem. Man bör kanske fråga sig hur länge den goda tillväxten kan hålla i sig.

För den som tror på företagets strategi, vision och fortsatta tillväxt kan Nvidia aktien vara ett bra köp. Men är man mer försiktig eller skeptisk kan det vara bättre att avvakta eller sälja på dagens höga värdering. Personligen tillhör jag de som tror att AI-trenden och den pågående digitaliseringen kommer fortsätta att integreras allt mer i våran vardag, dock anser jag att Nvidia aktien är för högt värderad för att se ett köpläge på dagens aktiekurs. Jag äger själv inga aktier i bolaget. Detta ska dock inte tolkas som finansiell rådgivning eller en rekommendation då det endast speglar mina egna tankar kring bolaget och dess värdering. Som investerare bör du göra din egen analys och bilda dig en uppfattning om bolaget samt värderingen för att avgöra om du tycker den är värd att köpa, eller sälja. Du som äger aktier, hur resonerar du angående värderingen? Kommentera gärna längst ner i inlägget.

Veckan som gått

Veckan inleddes i moll och index noterade 7 nedgångsdagar på raken. Nedgångarna avtog under veckan och det breda indexet OMXSPI ligger i skrivande stund på ungefär samma nivåer som veckan inleddes.

I grafen nedan syns OMXSPI's utveckling jämfört med OMXS30 i lila färg för veckan som gått (15 minuters upplösning).

Veckoutveckling för OMXSPI vecka 34

Sveriges ekonomiska utmaningar

För svensk del har vi brottats med en ganska tråkig börsutveckling de senaste månaderna och svenska index har gått sämre än flera andra länders börser. Sverige står inför flera problem och risker, det ser ut att även kunna bli en tuff höst. Några av de utmaningar Sverige står inför:

  • Det är fortsatt krig i Europa vilket spär på den allmänna oron om en ekonomisk återhämtning och stabilisering av bland annat energipriser. Elpriset har dock varit väldigt lågt de senaste två månaderna som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Frågan är hur dyr elen blir kommande vinter.

  • Räntorna har höjts och riskerar att höjas ytterligare vilket gör att hushållen får mindre pengar kvar i plånboken, detta påverkar köpkraften vilket kan orsaka lägre tillväxt och eventuellt högre arbetslöshet.

  • Det råder också en del påtryckningar från omvärlden på Sverige och ökat terrorhot som är relaterade till koranbränningar och politiska utspel. Flera muslimska länder har uppmanat till bojkott av svenska företag. Även en Natoanslutning som vilar i Turkiets händer kan stå på spel.

  • Flera länder ser också med oro på den svenska fastighetsmarknaden där svenskar generellt är högt belånade och en potentiell bostadskrasch skulle vara mycket problematisk för hushåll såväl som flera svenska banker.

Ja det är minst sagt en utmanande tid för Sverige och det är kanske inte så konstigt att börsen har gått relativt svagt. Även kinas handelsstatistik oroar och påverkar såklart i stort sett hela världshandeln och flera länders ekonomier.

Risker om Kina drabbas av deflation

Ekonomer oroas över en potentiell deflation i Kina. Man kan initialt tycka att om prisnivån sjunker i Kina kan Sverige och omvärlden köpa billigare varor och tjänster från kina. Det skulle kunna bidra till att stimulera efterfrågan på kinesisk export och mildra inflationen. Men det finns också många negativa aspekter. Deflation minskar investerares och producenters vinster och incitament vilket kan leda till lägre tillväxt som i sin tur leder till lägre sysselsättning och lägre skatteintäkter för den kinesiska staten. Det kan också öka det verkliga värdet av kinesiska skulder vilket kan göra det svårare att betala tillbaks dessa. Exakt hur en kinesisk deflation skulle påverka världshandeln och ekonomier är svårt att förutse, det finns många aspekter att beakta.

Portföljuppdatering

Jag har åter plockat in Embracer aktier i portföljen på kurs strax över 24 kronor efter en ganska dramatisk nedgång senaste dagarna. Vi får se hur swing-positionen slutar denna gång.

Förra veckan

föregående veckorapport för vecka 33 skrev jag bland annat om New Wave, Nibe, Storskogen, Hexatronic och Troax som rapporterade sina Q2-rapporter samt de svenska inflationssiffrorna för juli månad.



*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

2 kommentarer:

  1. Hej, tack för bra bloggsida. Jag delar din uppfattning om Nvidia och tror inte att kursen är rimlig. Har sålt mitt innehav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glad att du gillar den. Värderingen är väldigt hög, men också deras tillväxt, frågan är hur länge tillväxten fortsätter vara så hög. Jag äger själv inga aktier och jag är inte köpare på dagens nivåer. Hade jag ägt aktier i Nvidia hade jag förmodligen lutat åt att minska lite på innehavet och behålla en del, men det är jag det.

      Radera

Populära inlägg