söndag 19 mars 2023

Högutdelande aktiefond - Aktiespararna Direktavkastning A och B

Aktiespararna direktavkastning, en kontant högutdelande svensk aktiefond

Aktiespararna Direktavkastning är en högutdelande aktiefond som placerar i de 21 bolag som har högst direktavkastning bland de 60 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Fondens mål är att så nära som möjligt följa SIX Sweden Dividend 21 SRI Gross Index (SIXSEDIV21SRIGI). 

Bolagens direktavkastning viktas utifrån de senaste tre åren, där årets föreslagna utdelning viktas till 60 procent och de två föregående årens utdelningar viktas till 30 procent respektive 10 procent, varefter de 21 bolag med högst viktad direktavkastning väljs. I mars varje år görs en revidering av indexets (och fondens) aktieinnehav. Vid revideringstillfället ingår alla bolagen med lika vikt, vilka sedan förändras löpande beroende på respektive akties utveckling fram tills nästa årliga revidering.

Innehåller annonslänkar till Nordnet och Avanza*

Aktiespararna direktavkastning - En högutdelande aktiefond


Bred exponering och utdelning

Med fonden Aktiespararna direktavkastning får du enkelt en bred exponering mot de bolag som ger hög direktavkastning på svenska börsen.

Det är också den enda svenska fond jag känner till som ger möjlighet till kontant utdelning förutom Xacts ETF'er. Man kan se fonden som ett alternativ eller komplement till Xact Norden Högutdelande ETF som jag tidigare skrivit om. Även om vissa aktier återfinns i de båda fonderna ser jag personligen den som ett komplement då deras urval av vilka aktier som ingår i fonderna skiljer sig åt samt hur de viktas. Nedan bild visar innehaven och dess vikt i fonderna. Aktiespararna Direktavkastning  viktades i början av mars om sina innehav. Som ni ser har samtliga innehav lika vikt, detta förändras över året beroende på hur innehaven utvecklas.

aktiespararna direktavkastning och Xact högutdelande innehav och viktning

Den årliga avgiften för Aktiespararna Direktavkastning ligger på 0,31% att jämföra med Xacts Norden Högutdelande vars årliga avgift ligger på 0,3%, ganska lika med andra ord. Aktiespararna Direktavkastning är även en valbar fond hos pensionsmyndigheten för pensionssparande. Hos pensionsmyndigheten ligger kostnaden endast på 0,15% efter deras rabatter.

Som vi kan se på nedan bild står sig fondens kursutveckling bra jämfört med ett par olika index, jag har även tagit med Nordnet Indexfond Sverige med 0% årlig avgift, som jag också tidigare skrivit om, för jämförelse. Du kan läsa det inlägget här.

aktiespararna direktavkastning historiska kursutveckling

Fonden vann nyligen en utmärkelse: 

aktiespararna direktavkastning vinner pris som årets bästa svenska aktiefond

Skillnaden mellan Aktiespararna Direktavkastning A och B 

Det är väldigt enkelt, Aktiespararna Direktavkastning A återinvesterar alla utdelningar från fondens innehav medans Aktiespararna Direktavkastning B är en utdelande andelsklass. Köper du A fonden återinvesteras alltså utdelningen automatiskt i fonden, värdet på fonden ökar. Köper du B fonden får du istället utdelningen utbetald kontant och kan själva välja vad du vill återinvestera i, eller om du nu vill använda pengarna till något annat. Är man passiv med sitt aktie- och fondsparande är A fonden förmodligen att föredra medans den som är lite mer aktiv kanske hellre köper B fonden för att själv välja när och till vad man vill använda utdelningen. Själv äger jag B fonden i min aktie- och fondportfölj och A fonden har jag ett visst innehav i premiepensionsportföljen hos pensionsmyndigheten. Fonden har utdelning en gång per år. 28/6 2022 var utdelningen på 9,21 kr per fondandel eller ca 7%.

Aktiespararnas Direktavkastning hade tidigare i mars efter omviktningen en snittavkastning på cirka 5,9% för 2023. I skrivande stund står kursen på fonden något lägre och den procentuella avkastningen bör således vara strax över 6% nu vilket kan jämföras med Xact Norden Högutdelande ETF som i dagsläget med sin utdelning på 6,68 kronor ger cirka 5,5% direktavkastning.

De båda fonderna går det givetvis att läsa mer om och handla hos både Nordnet och Avanza. Nedan hittar du direktlänkar till deras B fond (den som ger kontant utdelning). Tänk på att B fondens värdeutveckling ser sämre ut än A fonden, detta beror på att utdelningarna inte är inkluderade i kursutvecklingen.

https://www.nordnet.se/marknaden/fondlistor/17902011-aktiespararna-direktavkastning-b

https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1474099/aktiespararna-direktavkastning-b

Det finns ett nyare blogginlägg om Aktiespararna Direktavkastning här: Aktiespararna direktavkastning - Därför har fonden presterat relativt svagt i år och potentiella strategiförändringar

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*6 kommentarer:

 1. Tack! Om du endast fick välja en(Direktavkastnig B eller Xact) för ett långsiktigt sparande vilken hade du valt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Svår fråga. Aktiespararna direktavkastning har presterat bättre rent värdemässigt men vi har inte så lång historik att jämföra dem. Xact är ju bredare (fler innehav) och är kanske lite mer stabilare i både upp och nedgångar. Om jag måste välja en av de båda säger jag nog ändå Xact högutdelande, av 2 anledningar. Dels att det är en ETF vilket jag tycker är ett stort plus, går snabbt att minska och öka exponering vid behov och som jag nämnt ovan är den mer diversifierad.

   Radera
 2. Tack för ett kanon inlägg du är grym.
  Vart hittar man senaste innehaven?

  Hos deras hemsida så verka den gamla omvikten stå fortfarande(massa fastighetsbolag som ej delar ut, electrolux osv) Ser att bilden du skickade måste vara den nya.

  Vet du också exakt när i mars omvikten bestäms? Är det alltid ett fast datum?

  Och en till fråga, vad händer med pengarna man investerat ifall cicerofonder skulle gå i konkurs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, kul att höra att du gillade inlägget. Nej det verkar inte som att deras hemsida uppdaterats ännu, det dyker nog upp i April. Ja det brukar alltid vara i början av mars fonden allokerar sina innehav så att de uppfyller fondens kriterier. Jag vet inte exakt datum när bedömningen görs. Generellt när ett fondbolag går i konkurs (vilket inte händer ofta) påverkas inte fonden utan den tas över av en annan förvaltare istället.

   Radera
  2. Tack för svaret. Vart hittade du den uppdaterade listan kring deras innehav?

   Radera
  3. Jag mailade Cicero och frågade. Vet inte om du hittar uppdaterad info online ännu. Senaste uppdatering jag har är från den 23:e mars. Kan inte ladda upp bild här i kommentarerna men skicka mig ett mail så får du den. På min bild i inlägget har värdena avrundats uppåt med vikten 4,8% ska man vara helt korrekt var vikterna 4,76% vardera.

   Radera

Populära inlägg