lördag 2 mars 2024

Intrum och Heimstaden fortsätter rasa och volatilt i Embracer - Februari portföljsammanfattning

Februari 2024 portföljsamanfattning

Under februari fick börsen åter kraft och steg över 3%. Trots den negativa inledningen i januari har nu börsen åter tagit sig upp på positivt territorium för i år.

Mindre bolag i behov av kapital och bolag med hög belåning har det dock fortsatt tufft. Under månaden har både Intrum och Heimstaden sett stora nedställ i deras aktier. Något som påverkat min portfölj även om dessa innehav är relativt små.

Även Embracer har haft en volatil månad där jag åter igen passade på att plocka upp en liten position som ett kortsiktigt innehav. Jag har lyckats ganska bra hittills med min swingtrading i Embracer aktien, något jag hoppas håller i sig.

Stora nedgångar för Intrum och Heimstaden - Svängig handel i Embracer


Portföljen för februari i siffror

 • Totala utdelningar i februari: 759 kr (förväntat 750 kr)
 • Portföljutveckling februari: ca 2,2% (OMXSGI ca 3,3%)
 • Portföljutveckling i år: ca 0,2% (OMXSGI ca 2%)

Portföljens värdeutveckling

En uppgång på cirka 3,3% för OMXSGI under februari resulterar att både börs och portfölj nu är på plus för året.

Alla mina innehav finns på portföljsidan.

portföljens utveckling för februari 2024 jämfört med OMXSGI

Stora ras för Intrum och Heimstaden

Intrums aktieägare har inte haft någon bra månad. Aktien har nästan halverats under februari. Från cirka 60 kronor till dryga 30 kronor. Under de senaste två åren har aktien gått från cirka 300 kronor till dagens 33 kronor. Företaget har haft det väldigt tufft och en anledning är deras höga belåning som satts i fokus i samband med räntehöjningar. Företaget jobbar nu med att sänka sin belåningsgrad genom besparingsprogram och avyttringar av mindre lönsamma segment.

Även Heimstadens preferensaktie fick se ett stort nedställ då bolaget beslutade att ställa in utdelningarna till samtliga aktieslag och hybridobligationer. Preferensaktien gick från cirka 14 kronor till drygt 8 kronor. För preferensaktier innebär detta att utdelningarna skjuts upp men ska betalas någon gång i framtiden, förutsatt att bolaget inte går i konkurs. Utdelningen kan alltså inte slopas. Även ränta ska betalas på den uppskjutna utdelning. När bolaget fått ordning på sin skuld och likviditet kan man i dagsläget bara spekulera i. 

Utdelningar

Utdelningarna för februari var lätträknade. Portföljen innehåller inte många bolag som delar ut under februari månad.

Utdelningar under februari 2024

Portföljfördelning

Endast mindre förändringar i portföljfördelningen under februari. Den lilla kassan jag hade har under månad investerats i Embracer för en kortsiktigare position.

Portföljfördelning februari 2024

Jag ser möjlighet i den volatila Embracer-aktien på kort sikt

Under det senaste året har jag ägt Embracer under lite kortare perioder. Det råder för tillfället stor pessimism kring bolaget. Skuldfrågan har bland annat varit hett debatterad. Jag tycker dock generellt att pessimismen är lite väl stor även om viss kritik är befogad. Senast i förra veckan spekulerades det i eventuella försäljningar av två spelstudios. Jag tror inte Embracer tänker sälja båda dessa (Saber och Gearbox), men ett av dem är möjligt. Eventuell intäkt från en sådan försäljning skulle kunna sänka skulden rejält. Skuldfrågan kan med en sådan försäljning i princip bli en ickefråga. Det finns många tillgångar i Embracer, det är svårt att värdera de immateriella tillgångarna men jag anser att bolaget är ganska lågt värderat för tillfället. Det finns enligt mig potential för uppgång i ett kortare perspektiv. Det finns även annan kritik i hur bolaget har skötts och det går alltid att peka på saker som sköts mindre bra. Världsläget har förändrats kraftigt de senaste åren och bolag får försöka anpassa sig efter de nya förutsättningarna som finns på bästa sätt. Något som kan innebära avvikelser från de ursprungliga strategierna och planerna.

Populäraste blogginlägget under februari

Ett av mina äldre blogginlägg från i höstas om Intrum var åter igen det mest visade under februari månad. I samband med den kraftiga nedgången googlade allt fler sig fram till inlägget. Är det då läge att investera i Intrum nu? Jag har själv bara en lite position som jag låtit ligga, jag varken säljer eller köper fler i dagsläget. Jag vill nog först se ett par kvartalsrapporter av lite positivare sort innan jag eventuellt köper fler aktier i bolaget. Jag tror dock bolaget kommer överleva och på lite längre sikt kanske det är ett väldigt bra köpläge här nere runt 30 kronor. Men det är som vanligt, den som lever får se, det är alltid lättare att vara efterklok. Inlägget hittas här: Intrum AB - bra eller dålig investering i dagsläget? - Utmaningar, möjligheter och det senaste från kapitalmarknadsdagen

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

2 kommentarer:

 1. Det är svårt att inte tycka synd om de som låg tungt i Intrum innan det sanslösa raset började uppe vid 300 kr. Jag vet flera som köpte på sig mer och mer hela tiden men idag har dessa personer fått sälja av med en svidande förlust :( Det gamla klassiska ordspråket ”Man ska aldrig gifta sig med en aktie” stämmer verkligen klockrent in här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch ja, man kan inte annat än lida med de som legat tungt investerade i Intrum. Diversifiering i portföljen är A och O enligt mig. Vi får se hur Intrum väljer att hantera skulderna nu.

   Radera

Populära inlägg