lördag 30 december 2023

Fortsatt uppgång i december och börsåret 2023 avslutar starkt - December månadsrapport

December visade sig bli en stark börsmånad även den. Summering av portföljens utveckling och utdelningar för den sista månaden av 2023.
Jag hoppas alla haft en riktigt god jul och hög avkastning i portföljerna under december månad. Börsen har fortsatt utvecklats positivt och avslutar året starkt.

Min portfölj gick marginellt bättre än index under månaden men utdelningarna kom in under förväntan vilket innebär att utdelningsmålet för året bommas.

Antagningsbeskeden för vårterminen 2024 har också kommit och det blir fortsatt plugg för min del.

I inlägget summerar jag bland annat portföljens utdelningar, utveckling och fördelning för december. Jag tittar också på årets swingtrading i Embracer-aktien och kommande studier.

Fortsatt positiv börsutveckling i december - Stark avslutning på börsåret 2023


Portföljen för november i siffror

  • Totala utdelningar i december: 1300 kr (förväntat 2400 kr)
  • Portföljutveckling december: ca 7,3% (OMXSGI ca 7,2%)
  • Portföljutveckling i år: ca 7,8% (OMXSGI ca 18,9%)

Portföljens värdeutveckling

Börsen har fortsatt utvecklats positivt under december. OMXSGI steg med cirka 7,2% under december. Min egna portfölj har utvecklats likt index under månaden och stänger med en uppgång på cirka 7,3%.

Alla mina innehav hittar ni på portföljsidan.

December månads portföljutveckling

Ytterligare en månad med positiv börsutveckling

Det har varit en riktig börsfest de senaste 2 månaderna där index stigit med cirka 20% sedan slutet av oktober. Kanske är det en förväntad mjuklandning i ekonomin som föranlett uppgången. Amerikanska centralbanken har behållit räntan oförändrad under de senaste mötena och förväntar sig tre räntesänkningar under 2024. Vilket jag förmodar till stor del har prisats in under denna uppgångsfas vi sett.

Jag förväntar mig att även ECB och svenska Riksbanken kommer att sänka räntan något under 2024 men kanske inte lika mycket som FED. Europeiska centralbanken och svenska riksbanken har inte höjt sina räntor lika mycket som FED under de senaste två åren. Om så blir fallet tror jag också att svenska kronan kommer fortsätta stärkas något mot den amerikanska dollarn under det kommande året. 

För de som föredrar sparalternativ med lägre risk än börsen kanske det kan vara värt att fundera på att binda sina sparkontoräntor över lite längre tid nu medans räntorna ligger en bit över 4%.

Breda index utveckling under november och december

Utdelningar

December är ingen stark utdelningsmånad för min portfölj. Utdelningarna för december kom in under förväntningarna jag hade i början av året men det var ingen överraskning då vissa innehav sålts. Jag missar därmed den snittutdelning jag räknat med för året. I snitt har portföljen genererat utdelningar om dryga 5600 kronor i månaden under 2023.

Portföljens utdelningar under året

Portföljfördelning

Det har inte skett några större förändringar i portföljen under månaden men jag har bland annat sålt innehavet i Embracer. En aktie som jag har swingtradat i under året med framgång. 

Min handel i Embracer under 2023

Även denna gång lyckades jag göra en liten vinst även om jag låg rejält back under en period. Mitt senaste inköp skedde runt 23 kronor i slutet av september och aktien fortsatte backa rejält under oktober i linje med börsen i helhet. Som lägst var den nere på strax över 17 kronor. Hade detta varit en större position hade jag använt mig av en stop-loss i ett tidigare skede men eftersom positionen var liten lät jag den ligga kvar. 

I början på december var min Embracer-position åter positiv och jag passade på att avyttra innehavet på strax över 24 kronor. Aktien har fortsatt klättra och står idag strax över 27 kronor. Embracer-aktien har varit väldigt volatil under året och sett stora nedgångar.

Embracer aktieutveckling och min handel i aktien under 2023

Populäraste blogginlägget under december

Precis som under november har jag inte haft mycket tid över att skriva här på bloggen. Intrum fortsätter vara ett populärt blogginlägg och har varit det mest visade inlägget på bloggen under december precis som det var i november. Inlägget om Intrum hittar du här: Intrum AB - bra eller dålig investering i dagsläget? - Utmaningar, möjligheter och det senaste från kapitalmarknadsdagen

Är det läge att investera i Intrum nu - positiva och negativa aspekter med bolaget

Framåtblickande - Studier och bloggande

Antagningsbeskeden för universitet och högskolor till vårterminen 2024 är klara. I det första intaget kom jag endast in som reserv på samtliga kurser jag sökte utom en. Det blev en nervös väntan på det andra antagningsbeskedet. När jag äntligen fick det andra antagningsbeskedet visade det sig att jag oroat mig i onödan, från att bara kommit in på en kurs blev jag nu antagen till 6 kurser och hade istället valmöjligheter. Det innebär att jag kommer läsa minst 100% under hela vårterminen och bloggandet kommer hamna i skymundan. Det lär endast bli sporadiska uppdateringar när det finns tid över.

Under VT2024 kommer jag läsa ekonomisk statistik, ekonomistyrning och marknadsföring. Det ska bli intressant men jag förväntar mig också att det blir ganska tufft, framförallt statistiken som kanske inte är mitt starkaste ämne. Min planerade examen kräver dock 15 hp statistik så det är något jag måste läsa.

Innan allt för stort fokus läggs på vårterminen ska 2 tentor och en inlämningsuppgift klaras av för nuvarande termins kurser. Mer om mina studier hittar du här.

Någon gång i januari hoppas jag få tid att sammanfatta börsåret 2023, portföljens framsteg, reflektera över både snedsteg och framgångar samt mina förväntningar och spekulationer för börsutvecklingen 2024.

Avslutningsvis önskar jag er alla ett riktigt gott nytt år!

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg