lördag 2 december 2023

Stark börsmånad - långsiktigt trendskifte eller kortvarig rekyl? - November portföljsammanfattning

Sammanfattning av portföljen för november månad, utdelningar, utveckling, fördelning samt spekulationer om framtiden
November har bjudit på en betydligt muntrare börs än de senaste månaderna som ideligen visat röda siffror. 

Frågan är om uppgången kommer att hålla i sig eller om det handlar om en kortsiktigare rekyl.

Mina studier, som jag nämnde i förra månadens rapport, har som sagt tagit upp den större delen av min tid under november. Jag har haft minimalt fokus på börs, portfölj och blogg. Men en del har jag i alla fall hunnit snappa upp.

I inlägget summerar jag bland annat portföljens utdelningar, utveckling och fördelning för november samt spekulerar lite om framtiden.

Kraftig uppgång på börsen - Kortsiktig rekyl eller trendvändning?


Portföljen för november i siffror

  • Totala utdelningar i november: 4028 kr (förväntat 3951 kr)
  • Portföljutveckling november: ca 9% (OMXSGI ca 9,2%)
  • Portföljutveckling i år: ca 0,5% (OMXSGI ca 10%)

Portföljens värdeutveckling

Börsen fick rejält med luft under vingarna i november, OMXSGI steg över 9%. Min portfölj har i princip hållit jämna steg med index under månaden och steg även den med cirka 9%.

Alla mina innehav hittar ni på portföljsidan. Efter månadens rejäla uppgångar ser det nu ljusare ut att portföljen trots allt lyckas summera ett positivt helår. Det återstår att se vad december månad bjuder på.

Novembers portföljutveckling jämfört med bred index OMXSGI

Äntligen kom en positiv börsmånad efter 4 månader av nedgång

Så noterade börsen äntligen en positiv månad efter flera månader av pessimism. Det råder fortsatt oro och instabilitet i världen, inte bara ekonomisk sådan. 

Inflationstakten har i alla fall fortsatt sjunka och riksbankerna tycks (i alla fall för tillfället) att räntorna inte behöver höjas mer. Kanske har vi därmed nått räntetaket denna cykel, men helt säker kan man inte vara. Skulle nedgången i inflationstakten stagnera eller rent av börja öka igen så är det troligt att riksbankerna världen över höjer styrräntorna ytterligare. 

Vi har också sett en viss återhämtning för den svenska kronan på valutamarknaden. Kronan har stärks något mot både den amerikanska dollarn och euron vilket i viss mån har missgynnat ägandet av utländska aktieinnehav under november.

Breda index OMXSPI utveckling sedan i somras till november

Utdelningar

Utdelningarna under november låg i linje med vad jag förväntat mig, till och med marginellt över.

Utdelningar under 2023

Portföljfördelning

Inga större förändringar har skett i portföljen under november, portföljfördelningen är i princip oförändrad från senaste uppdateringen i oktober.

November portföljfördelning

Populäraste blogginlägget under november

Eftersom jag inte hunnit skriva mer än något enstaka inlägg under november är det ett lite äldre inlägg om Intrum som haft flest visningar i november. Intrums aktie har sett stora nedgångar på börsen under året. Bolaget har bland annat beslutat att dra in utdelningarna de kommande åren. Jag har själv några Intrum aktier i portföljen som jag plockat upp under nedgången, i inlägget skriver jag bland annat om mina tankar kring aktien och bolaget. Inlägget om Intrum hittar du här: Intrum AB - bra eller dålig investering i dagsläget? - Utmaningar, möjligheter och det senaste från kapitalmarknadsdagen

Är det läge att investera i Intrum nu - positiva och negativa aspekter med bolaget

Framåtblickande

Det är alltid roligare när börsen och portföljen bjuder på uppgång. Resten av årets börsutveckling är som vanligt oviss. Det finns risk att den relativt stora uppgången nu i november kan följas av viss tillbakagång. Samtidigt brukar börsen prestera ganska bra runt jul och nyår så vem vet. Det talades tidigare under året om en förhoppning att Kinas handel och ekonomi skulle börja ta fart igen mot slutet av året, kanske är det detta en av förklaringarna till den positiva börsutvecklingen under november samtidigt som att allt fler verkar anta att räntan nått sin topp.

Inflation och ränteklimat lär fortsatt sätta tonen för börsen framöver. Personligen hoppas jag att inflationstakten fortsätter sjunka och att riksbanken någon gång under kommande år, kanske redan under första halvan av 2024, kommer att sänka räntan något. Detta skulle kunna ge visst bränsle för en fortsatt positiv börsutveckling. Det gäller dock att styrräntan inte sänks för tidigt eller för mycket. Jag tycker absolut inte att allt för låga räntor eller de nollräntorna vi tidigare haft är något att sträva efter, men en viss sänkning finns det utrymme för om ekonomin behöver stimuleras så att vi inte hamnar i någon djup långvarig lågkonjunktur.

Mina studier kommer fortsatt ta upp större delen av min tid året ut, hur det blir nästa termin återstår att se när antagningsbeskeden är klara.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg