söndag 1 oktober 2023

En dyster börsutveckling inleder hösten 2023 - September portföljsammanfattning

septembers portföljsammanfattning, utdelningar, utveckling, portföljfördelning med mera
En dyster inledning på hösten både för börsen i helhet och min portfölj som rör sig ganska likt OMXS-aktieindex.

I inlägget summerar jag portföljens utdelningar, utveckling och fördelning för september. 

Jag delar även mina reflektioner om aktiemarknaden och den framtida ekonomiska utvecklingen. När kan vi förvänta oss en vändning på börsen?

Hösten inleder svagt - Både för Index och min portfölj

  • Totala utdelningar i september: 3311 kr (förväntat 4482 kr)
  • Portföljutveckling september: ca -2,6% (OMXSGI ca -1,9%)
  • Portföljutveckling i år: -5,8% (OMXSGI ca 4,3%)

Portföljens värdeutveckling

Ännu en negativ månad utvecklingsmässigt för portföljen. Septembers nedgång summeras till cirka 2,6%, något sämre än OMXSGI-index som backade med knappt 2%. Det ska dock tilläggas att mina fonder inte uppdaterats för uppgången i fredags ännu samt att kapitalförsäkringen har belastats med skatt. Anledningen till att min portföljutveckling i dagsläget är negativ för året samt har presterat sämre än index beror på grund av min något för höga fastighetsexponering i början på året. Tittar man i backspegeln skulle jag självklart sålt dessa i januari efter en stor uppgång sedan inköpen under hösten 2022. Så gjorde jag dock inte och nedgången i fastighetssektorn under året påverkade min portfölj kraftigt negativt. Mina nuvarande innehav hittar du på portföljsidan.

septembers portfölj- och omxsgi-utveckling

Tredje negativa månaden i rad

Börsen har haft pyspunka under en längre tid nu med ihållande nedgång. Börsens initiala uppgång under 2023 är det inte så värst mycket kvar av. Detta efter att även 2022 svarat för ett riktigt dåligt börsår. Man undrar när ekonomin ska återhämta sig och vad det är som krävs för att börsens positiva trend återvänder.

tre månaders nedgång för börsen och portföljen

Utdelningar

Jag upptäckte att vissa utdelningar som jag bokat i september faktiskt utfaller i oktober, därav är diagrammet nedan justerat sedan föregående månadsuppdatering. Utdelningarna kom in något lägre än vad jag vid årets start räknat med, Detta beror såklart på SBB:s utdelningar som jag planerade med i början av året men efter att ha sålt dessa inte får utdelningarna. SBB sköt dessutom upp / ställde in sina utdelningar, så jag hade inte fått dessa utdelningar även om jag haft kvar aktierna. På en positiv not har de övriga passiva nettointäkter noterat nytt rekord under månaden.

utdelningar och passiva inkomster under september månad

Portföljfördelning

Vid förra månadens uppdatering skrev jag bland annat om min kortsiktigare handel i Embracer-aktien. Jag skrev då att jag förmodligen skulle sälja innehavet under dagen och så blev fallet, med goda resultat:

resultat av försäljningen av embracer aktien och mini futuren

Jag har åter igen köpt Embracer aktier under veckan som gått, en swing-position. Det återstår att se om jag lyckas göra en fin affär i aktien för fjärde gången i rad.

För övrigt ser portföljfördelningen i princip likadan ut som föregående månad, inga större förändringar har skett i portföljen under månaden. I det dystra ekonomiska klimatet som för tillfället råder ser jag gärna några positiva ekonomiska indikationer innan jag genomför några större köp.

september portföljfördelning

Populäraste blogginlägget under september

Det populäraste blogginlägget, eller i alla fall det med flest sidvisningar, under september var mitt inlägget med tips för hur du som nybörjare på börsen kan öka dina chanser att lyckas med investeringarna under ett år som 2023. 

Framåtblickande

Börsen har hittills under hösten, som jag flera gånger påpekat och varnat för, börjat med en svag utveckling. Tyvärr har jag själv inte haft tillräckligt stark övertygelse för att våga ta korta positioner eller blanka. Men när vänder börssentimentet då?

Ja det är en mycket svår fråga och ingen kan besvara den med 100% säkerhet. Jag tror fortsatt att det är under första halvan av nästa år som centralbankerna kommer mjukna och åtminstone inte fortsätta höja räntorna. Ett tag var jag hoppfull om att detta kanske redan skulle kunna ske under hösten/vintern 2023 men det tror jag inte längre är lika sannolikt. Det är inte omöjligt att vi för svensk del ser ytterligare en 0,25% höjning av styrräntan innan året är slut.

Som vanligt handlar det mycket om spekulationer och börsen är framåtblickande så när det ekonomiska läget väl förbättrats har börsen förmodligen sedan en längre tid bottnat.

Nu väntar oktober och det återstår att se vad börsen bjuder på kommande månad. Oktober månad brukar generellt sett inte vara någon vidare bra börsmånad men kanske blir det annorlunda i år.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg