söndag 10 september 2023

Hur du bygger en utdelningsportfölj som kan ge dig passiv inkomst eller kapitaltillväxt

Lär dig hur du bygger en utdelningsportfölj och vad syftet med utdelningsaktier är

Att bygga en utdelningsportfölj kan vara ett smart sätt att säkra sin ekonomiska framtid. Genom att investera i utdelningsaktier kan du skapa en passiv inkomst eller ett kapital som växer med tiden genom ränta-på-ränta-effekten. 

En utdelningsportfölj består av aktier och/eller fonder som regelbundet betalar ut pengar till sina ägare. Utdelningar är en del av vinsten som ett företag delar ut till sina aktieägare. 

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren investerare, finns det några viktiga steg att följa för att komma igång och lyckas med sin utdelningsportfölj. Dessa steg går jag igenom i detta inlägg, 

Innehåller annonslänkar till Daglig utdelning och Akademibokhandeln*

Bygga en utdelningsportfölj för passiv inkomst eller kapitaltillväxt

Utdelningsportföljer tycks ha blivit en allt populärare investeringsstrategi på senare tid. Som med alla portföljstrategier finns det risker samt för- och nackdelar med att investera i utdelningsaktier. Det är viktigt att förstå riskerna med investeringar på börsen. Investeringar kan både öka och minska i värde, det finns aldrig någon garanterad avkastning. 

Detta inlägg ska inte ses som finansiell rådgivning utan är av allmän karaktär och mina egna åsikter. Konsultera med en finansiell rådgivare vid behov för att skräddarsy din investeringsportfölj efter dina finansiella förutsättningar och mål.

Utvärdera dina mål

Innan man börjar bygga sin utdelningsportfölj kan man fråga sig själv, vad vill jag uppnå med min portfölj? Vill jag ha en regelbunden inkomst eller vill jag investera för att få kapitaltillväxt? Hur hög risk är jag villig att ta?

Beroende på vilka mål du har kommer det att påverka din portföljstrategi.

Gör dina analyser

När du vet vad du vill uppnå är det dags att börja göra dina analyser. Med en utdelningsstrategi vill man inte investera i aktier som sänker eller slopar sin utdelning, eftersom det minskar din passiva inkomst och kan signalera problem i företaget. Titta bland annat på utdelningshistoriken, utdelningstillväxten och utdelningsandelen (andel av vinsten som betalas ut som utdelning) för att bedöma utdelningskvaliteten. Man bör även analysera aktiens värdering, hur du nu än väljer att göra detta.

Sprid din risk över olika sektorer och geografier - Diversifiering

Du vill inte vara beroende av en enda bransch eller marknad, eftersom det ökar din exponering för oförutsedda händelser som kan påverka din portfölj negativt. Genom att diversifiera din portfölj över olika sektorer och geografier kan du minska din risk och få tillgång till olika tillväxtmöjligheter. En mångsidig portfölj är mindre sårbar för marknadens svängningar.

Återinvestera dina utdelningar för att dra nytta av ränta-på-ränta-effekten 

Detta innebär att du köper fler aktier med de pengar du får från utdelningar, vilket i sin tur ger dig mer utdelningar i framtiden. På så sätt kan du öka din inkomst och ditt kapital utan att behöva investera mer pengar. På sikt ger denna metod med ränta-på-ränta-effekten större utdelningar i framtiden, den passar dig som är ute efter kapitaltillväxt snarare än en passiv inkomst att leva på här och nu.

Ha ett långsiktigt perspektiv och var tålmodig

Att bygga en utdelningsportfölj är inte något som sker över en natt, utan kräver tid och disciplin. Du måste vara beredd att stå ut med marknadens svängningar och fokusera på det långsiktiga värdet av dina investeringar. 

Det är också viktigt att regelbundet följa upp din portfölj och göra justeringar när det behövs. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om hur jag gör för att lära mig av mina misstag och framgångar som investerare, du kan läsa det här

Om ett företag minskar sina utdelningar eller om din strategi inte fungerar som förväntat, var redo att anpassa dig.

Vill du lära dig mer om aktier, utdelningar och börsen

Det finns en mängd olika källor på internet för att lära sig mer om aktier, börsen och utdelningar. Det finns också kurser man kan köpa eller intressanta böcker att läsa. Nedan tipsar jag om en utbildning och en bok som kanske kan vara av intresse.

Daglig Utdelning

Utbildningen daglig utdelning hålls av André Netzén Örn, en av Sveriges bästa utbildare när det kommer till att investera. André har jobbat som aktieanalytiker och är idag fondförvaltare. André var även tidigare utbildningsledare på Aktiespararna.

Utbildningen är 100% digital och består av 10 kursmoduler. I utbildningen ingår:
  • Tillgång till Daglig Utdelnings moderna utbildningsplattform som samlar allt på ett och samma ställe  
  • Totalt 7 timmar av videoinnehåll 
  • Självtester vid varje kursavsnitt
  • Sammanfattningar av varje modul
  • Möjlighet till att ställa frågor till André under utbildningens gång
  • 12 månaders tillgång
  • 14 dagars ångerrätt

https://utbildning.dagligutdelning.se/

Boken: Den enkla vägen, bli rik på aktieutdelning

Vill du läsa boken "Den enkla vägen, bli rik på aktieutdelning" finns den att köpa på bland annat akademibokhandeln: https://www.akademibokhandeln.se/bok/den-enkla-vagen-bli-rik-pa-aktieutdelning/9789197982863

Boken den enkla vägen bli rik på aktieutdelning av Hernhag

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg