söndag 19 februari 2023

Realty Income - En amerikansk utdelningsaristokrat

Realty Income, en amerikansk utdelningsaristokrat

Realty Income med tickern O är en av mina favorit utdelningsaktier. Bolaget skapades 1969 och har varit noterade på NYSE (New York Stock Exchange) sedan 1994. Realty Income är ett så kallat REIT-bolag (real estate investment trust), det vill säga ett fastighetsbolag. 

Aktien ingår bland annat i det amerikanska indexet S&P 500 Dividend Arisocrats. Bolaget har höjt utdelningen i över 25 år i rad vilket gör den till en utdelningsaristokrat. För att vara mer exakt har Realty Income höjt sin utdelning 101 kvartal i rad. 

I inlägget tittar jag lite närmre på aktien och varför jag äger den i min aktieportfölj.

Innehåller annonslänkar till Nordnet och Avanza*

Utdelningsaristokraten Realty Income


Månadsutdelande aktie

Aktien betalar utdelning på månadsbasis och som jag skrev i senaste veckorapporten ligger idag utdelningen på 0,2545 dollar i månaden per aktie. Detta get cirka 3 dollar på helåret per aktie och direktavkastningen ligger på cirka 4,6% räknat på dagens kurs.

Utdelningshistorik

I del 3 av investeringsstrategin förklarade jag innebörden av direktavkastning, jag skriver också att man inte ska stirra sig blind på enbart en hög direktavkastning. Utdelningshistoriken är också en viktig faktor. Ett bolag som ständigt höjer sin utdelning brukar spegla att bolagets vinster ökar och kan därför dela ut mer till sina aktieägare. Ibland höjs endast utdelningsprocenten av vinsten, utan att vinsterna ökar, detta kan vara värt att hålla koll på. I normala fall brukar bolag dela ut mellan 30-70% av årsvinsten till aktieägarna och resterande vinst använder bolaget för att till exempel göra nya investeringar så att bolaget kan fortsätta växa. Även en bra kursutveckling för aktien är viktigt såklart. Nedan visas den historiska aktiekursen samt utdelningshistoriken för Realty Income.

Realty Income kursutveckling
Realty Income utdelningshöjningar

Potentiella investeringsrisker

Men nu känner vi bara till historik, det är värt att komma ihåg. Givetvis finns det risker med att investera även i detta bolag, framförallt dagens räntor och räntehöjningar. Hur detta kommer slå mot Realty Income får framtiden utvisa. Bolaget tog sig igenom finanskrisen 2008 och höjde även då sina utdelningar (om än lite). Dagens dyra dollar får en kanske också att fundera lite extra om det är värt att köpa amerikanska aktier. Personligen gör jag inga nya köp i utländsk valuta för tillfället. Realty Income har jag haft i portföljen en längre tid och köpte den när svenska kronan var starkare.

Bolagets fastighetsbestånd

Realty Income är alltså ett så kallat REIT bolag (Real Estate Investment Trust). Bolaget har det största beståndet av sina fastigheter i USA men även en viss del i Storbritannien och Spanien. På nedan bild kan man bland annat se deras största hyresgäster. Bilden är hämtad från deras Q3 presentation 2022.


Realty Incomes portföljdiversifiering

Tillförlitlig utdelningshöjare

Det finns naturligtvis hur mycket som helst att skriva om detta bolag. Om det är värt att investera i eller inte är upp till var och en att avgöra. Jag tycker personligen att en sådan här aktie är ett exempel på en bra utdelningsaktie och har den därför själv i portföljen. 

Vill man läsa mer om bolaget eller köpa/sälja aktien kan man göra det hos Nordnet: https://www.nordnet.se/marknaden/aktiekurser/16122508-realty-income eller Avanza: https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/147048/realty-income-corp.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg