fredag 17 februari 2023

Inflationen i USA minskar - men långsammare än man hoppats

I veckan har vi bland annat fått inflationssiffror från USA. Inflationen minskade något även i januari. Siffran landade på 6,4% jämfört med decembers siffra på 6,5%. Förväntningarna var att inflationen skulle minskat till på 6,2%. Amerikanska centralbanken menar att inflationen biter sig fast mer än väntat och att det eventuellt kommer krävas högre räntor under en längre tid för att få bukt på den.

Rapportperioden på högvarv

Rapportperioden för Q4 går fortsatt på högvarv. Eftersom portföljen minimerar bolagsrisk lägger jag inte så mycket vikt på individuella rapporter för ett enskilt kvartal och bolag utan är mest intresserad av föreslagna utdelningar. Alfadelen, den aktiva delen av portföljen är idag liten, den innehåller mestadels bevakningsposter och jag klassar även övervikten i fastighetsbranschen som en del av alfadelen.

För portföljens del har jag följande att rapportera:

Realty Income

Fastställer en utdelning på 0,2545 dollar, en höjning med 2,4%. Sedan bolaget noterades i USA 1994 har de höjt utdelningen hela 119 gånger, även under finanskrisen vilket är smått fantastiskt. Bolaget ger utdelning månadsvis och jag har ägt aktien en längre tid. Bolaget är en fastighetsinvesteringsfond. Du kan läsa mer jag skrivit om bolaget här: Realty Income - En utdelningsaristokrat

Neobo Fastigheter AB

Bolaget noterade sig på börsen för exakt en vecka sedan efter att knoppats av och delats ut till SBB's aktieägare. Handelsvolymen i aktien har varit hög och kursen har faktiskt varit ganska stabil, jag hade förväntat mig mer volatilitet. Bolaget handlas i skrivande stund till en hög substansrabatt på ca 70%. Detta är en betydligt högre rabatt än andra jämförbara fastighetsbolag handlas till. Jag tror att detta till viss del beror på att det finns fonder som fått aktien tilldelad och måste sälja eftersom bolaget är listat på First North. Samtidigt är det många småsparare som som väljer att sälja för att istället köpa mer SBB aktier. Detta skapar förmodligen en viss kurspress på aktien. Det ska bli spännande att läsa rapporten som släpps den 23:e februari och följa bolaget framöver.

NCAB

Föreslår en utdelning på 1,10 kronor per aktie, en höjning med drygt 83%


Du har väll inte missat att du kan aktivera automatiska mail-aviseringar när jag skriver något nytt på bloggen? Du kan registrera dig genom att fylla i din e-mail nedan:


Det går också bra att följa mig på någon av följande sociala medier för att få uppdateringar:

facebooklogga      twitterlogga      instalogga2 kommentarer:

  1. Kanske bra att köpa Neobo nu då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, kanske inte. Det beror nog helt på hur långt centralbankerna tänker gå med räntehöjningar för att bekämpa inflationen. Men förr eller senare är det rimligt att antingen fastighetspriserna går ned med ~50% för att matcha fastighetsbolagens värderingar, eller ska fastighetsbolagen värderas högre. Jag tror personligen inte att centralbankerna kommer gå så långt att man höjer räntan så pass att det leder till en finanskris. I dagsläget kan man inte heller gå och handla sig en fastighet för 70% av fastighetens värdering.

      Radera

Populära inlägg