Jag har investerat på börsen genom fonder, aktier, ETF'er och diverse långa och korta instrument i över tio års tid. Jag har använt mig av olika investeringsstrategier. I början var det mest magkänsla. När jag trodde jag hade fått lite koll på läget så använde jag enklare fundamentala analyser för att försöka prestera bättre än index. Emellanåt har jag även sysslat med tekniska analyser för kortare tidsperioder och nyttjat instrument med hävstång.
För att göra en lång historia kort kan man sammanfatta alla mina år på börsen och många av de investeringsstrategier jag använt som onödigt tidskrävande. Det kan även bli påfrestande psykiskt med högriskinvesteringar. Jag hade i princip lika gärna kunnat köpa indexfonder dag 1 och fyllt på i dessa kontinuerligt för att nästan få lika hög avkastning, med avsevärt mycket mer tid över till att göra andra saker. Vissa år har gått riktigt bra, andra sämre.
Över tid har mina olika investeringsstrategier inte presterat tillräckligt mycket bättre än index för att vara värt tiden jag spenderat. Det är bara att erkänna och jag är ganska säker på att jag är långt ifrån ensam. Känner du igen dig? Med denna erfarenhet i bagaget har jag skiftat fokus på min investeringsstrategi och tänker nu använda mig av en mer passivt förvaltad portfölj.
Förutom mina många år på börsen har jag även flera års arbetserfarenhet från diverse branscher. Jag har varit bosatt i två länder i mitt liv och upplevt en hel del. Nyligen har jag börjat studera ekonomi på universitet och ni hittar mina framsteg längre ner på denna sida.
I normala fall tränar jag fem gånger i veckan, tre konditionspass med löpning och två styrkepass.
Avklarade universitet- och högskolekurser med tillhörande huvudsakliga kurslitteratur
Kommande / pågående universitet- och högskolekurser
Nationalekonomi, europeisk ekonomisk integration, 7,5 hp
Nationalekonomi, regional ekonomi och politik
Nationalekonomi, avancerad visualisering av data
Företagsekonomi, ledarskap och Team
Gruppsykologi: Om grupper, organisationer och ledarskap - Lars Svedberg (2020) 7:e upplagan
Potentiella framtida kurser
Nationalekonomi, ekonometri 7,5 hp
Nationalekonomi, matematiska metoder 7,5 hp
Nationalekonomi, arbetsmarknadsekonomi 7,5 hp
Nationalekonomi, utvecklingsekonomi 7,5 hp
Juridisk översiktskurs, 15 hp
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar