Tag det rätta, tag Cloetta. Så lyder bolagets gamla klassiska slogan. I dagens blogginlägg tar jag dig med och utforskar Cloetta, den svenska ikonen som har förtrollat våra smaklökar i över 150 år.
Vad är hemligheten som gömmer sig bakom Cloettas framgång? Kommer Cloetta dra fördel av den pågående bojkotten mot Mondelez, som bland annat äger varumärket Marabou här i Sverige?
Jag tittar på Cloettas historik samt några positiva och negativa investeringsaspekter.
Innehåller annonslänkar till Levler
Påverkas Cloetta av Marabou-bojkotten?
Cloetta har en rik historia och en produktportfölj som sträcker sig från klassiska favoriter till innovativa godsaker, det finns mycket att utforska när det kommer till denna svenska sötmaexpert.
Historik och bakgrund
Cloetta grundades redan år 1862 av tre schweiziska bröderna Bernard, Christoffer och Nutin Cloëtta firman ”Brødrene Cloëtta” för att tillverka choklad och konfektyr i Köpenhamn. Bröderna flyttade senare sin tillverkning till Sverige. Under åren har Cloetta genomgått olika förändringar och förvärv, men deras passion för att skapa godis av hög kvalitet har förblivit oförändrad.
Kuriosa och klassiker
Visste du att Cloetta är kända för att ha introducerat flera ikoniska godissorter på marknaden? En av deras mest älskade produkter är den berömda Ahlgrens bilar, som först tillverkades 1953. Dessa små, söta bilar har blivit en symbol för svensk konfektyr och fortsätter att vara en storsäljare även idag. Några andra välkända varumärken som Cloetta äger inkluderar Malaco, Gott & Blandat, och Läkerol, vilka alla har erövrat våra hjärtan med sin unika smak och stil. På senare år förvärvade Cloetta Candy King och erbjuder nu också lösgodis.
Positiva investeringsaspekter
När det kommer till investeringar är det viktigt att överväga företagets finansiella prestationer och potential för tillväxt. Deras varumärken fortsätter att vara välkända och älskade av konsumenter både inom och utanför Sverige. Dessutom har Cloetta en närvaro på marknaden för sockerfritt godis och hälsosamma alternativ, vilket är en växande trend bland konsumenter. Deras förmåga att anpassa sig till förändrade preferenser och introducera nya produkter tycker jag talar för bolagets framtid.
Negativa investeringsaspekter
Naturligtvis finns det också några risker att ta i beaktning när det gäller att investera i Cloetta. En av de största utmaningarna för företaget är den ökade konkurrensen på marken för konfektyrbranschen. Det finns många andra företag som kämpar om konsumenternas uppmärksamhet och pengar. För att hålla sig konkurrenskraftiga behöver Cloetta fortsätta att vara innovativa och erbjuda produkter som tilltalar en bred publik. En annan potentiell risk är förändringar i råvarupriser och valutakurser, eftersom Cloetta är beroende av import av vissa ingredienser.
Gynnas Cloetta av Marabou bojkotten?
Ja det finns skäl att tro att Cloetta till viss del kan komma att ta marknadsandelar och öka sin omsättning något, beroende på hur stor bojkotten blir. Jag tror dock det blir en ganska liten effekt då det finns andra chockladtillverkare som förmodligen är lämpligare ersättare till Marabous chokladkakor och andra produkter än det Cloetta har i sitt utbud. Ett scenario för Cloetta vore kanske att man köper varumärket Marabou av deras nuvarande ägare Mondelez som blivit svartlistade av Ukrainska myndigheter då de anses bidra till Rysslands krigskassa. I många butiker i Sverige ser det ut som på bilden nedan där Marabous chockladkakor brukade ligga. Marabous fabrik finns i Sverige och har egentligen, mig veterligen, inget med saken att göra förutom att de ägs av just Mondelez som är verksamma med andra produkter i Ryssland. Det innebär dock de facto att om det går bra för Marabou så gynnas Mondelez, om än minimalt då Marabou bara är en liten del av koncernen. Enligt Marabou är det ett svenskt varumärke med lokal produktion i Sverige, de säljer inte några varor i Norden som är producerade i Ryssland och inga varor exporteras till Ryssland. För att få bort den dåliga stämpeln och eventuella försäljningstapp vore det kanske inte helt orimligt att Marabous varumärke säljs till någon annan aktör.
Sammanfattningsvis
Cloetta är en långvarig spelare på konfektyrmarknaden med en stark historia och en imponerande produktportfölj. För investerare kan Cloetta erbjuda stabilitet och tillväxtpotential. Historiskt sett har det inte varit någon jättebra affär att äga Cloetta aktier. De senaste 5 åren har inte bjudit aktieägarna på någon rolig resa.
Direktavkastningen ligger i dagsläget på strax över 5%. Cloetta brukar ofta kallas en defensiv aktie. Med defensiva aktier menas att sådana bolag brukar klara sig hyffsat även när konjunkturen sviker. På grund av att aktien är defensiv har jag ägt Cloetta under en längre tid. Det pratas emellanåt också om att bolaget är en potentiell uppköpskandidat, men något uppköp har det inte blivit ännu.
Jag hoppas att detta inlägg har gett dig en intressant inblick i Cloetta som ett potentiellt investeringsalternativ. Oavsett om du väljer att investera eller bara njuta av deras läckra godis, kan man anta att Cloetta kommer fortsätta sprida glädje och sötma i många år framöver.
Handla aktier på Nasdaq Stockholm med gratis courtage
Cloetta handlas courtagefritt hos Levler fram tills den 31 mars 2025, liksom alla andra aktier på Nasdaq Stockholm (undantaget First North). Det kostar inget att öppna ett konto hos Levler.
Har du inte testat Levlers plattform ännu? Öppna ett konto på plattformen och se vad du tycker om den. https://levler.se
Jag har skrivit ett inlägg om investeringsplattformen du kan läsa här: Gratis courtage - Levler sätter press på övriga aktie- och fondplattformar med courtagefri aktiehandel
Öppna ett konto gratis och enkelt hos Levler med Bank-ID: https://levler.se/app/auth/signin
*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar