fredag 28 april 2023

Veckorapport för vecka 17 - SBB, NCAB med flera - För lite tid, för många rapporter

Vi är mitt i rapportperioden samtidigt som jag har fullt upp med andra saker i livet som inte berör börsen. Jag återkommer med anledningen till detta någon gång framöver. Det är knappt jag hunnit med att läsa en enda rapport i veckan utan endast noterat hur aktierna rört sig. Men så kan det vara ibland, att alltid vara i balans både i livet och på börsen är svårt. Mina förhoppningar är i alla fall att veckan som kommer blir mer balanserad. Några kortare kommentarer om veckan bjuder jag på i alla fall.

Riksbankens Besked

Riksbanken gav i veckan besked om ytterligare en räntehöjning på 0,5% vilket gör att styrräntan nu ligger på 3,5%. Detta görs i syfte för att bromsa ekonomin och dämpa inflationen. Det innebär såklart att företag och hushåll kommer få ökade utgifter i form av räntebetalningar. Många börjar säkert känna av att läget blir allt mer ansträngt och frågan är så klart hur mycket mer kommer räntan behöva höjas? Vi kan alla ha våra teorier om detta, personligen tror jag vi börjar nå toppen. Min uppfattning är att vi kommer se en 0,25% räntehöjning vid USA's nästa centralbanksmöte. För svensk del lutar jag även här åt att nästa höjning endast kommer bli 0,25% med viss risk för ytterligare 0,5%. Därefter är frågan om det blir fler höjningar alls eller om centralbankerna nöjer sig med att hålla räntan där. Detta på grund av det ansträngda läget i ekonomin vi har sett. Inflationsdata kommer ha en avgörande roll i besluten.

Mina portföljbolag

Vad det gäller utvecklingen för portföljbolag som rapporterat, vilka jag knappt hunnit läsa, har jag i alla fall noterat att NCAB's rapport togs emot väldigt positivt. Aktien steg från dryga 60 till 80 kronor på ett par dagar. Det tycker jag är roligt eftersom jag anser att det finns fortsatt god tillväxtpotential för bolaget. Även Bufab som rapporterade i förra veckan reagerade väldigt bra på sin rapport. Jag har skrivit om båda dessa bolag tidigare och de ligger båda i samma "fack" i min portfölj, så kallade utdelningsbolag med fortsatt god tillväxtpotential. Det ända negativa med detta är att jag planerade att öka ytterligare i dessa innehav och nu har aktierna blivit dyrare.

Fastighetssektorn

Allt är dock inte guld och gröna skogar, fastighetssektorn går fortsatt väldigt dåligt. Heimstadens preferensaktie har i veckan slaktats, Neobo har backat över 12% och de har inte ens lämnat rapport. Även Peab har gått dåligt i veckan och idag rapporterade SBB. SBB's rapport var inget att jubla över och aktien var som mest ned med cirka 13%, i skrivande stund är den upp cirka 2%. Man annonserade även en företrädesemission av D-aktier. Är du osäker på vad D-aktier och företrädesemission innebär har jag skrivit ett inlägg om nyemissioner här: Nyemission – Ordet många fruktar och de olika aktieslagen här: De olika aktieslagen - A-, B-, C-, D- och preferensaktier. Utan att gå in på djupet över siffrorna SBB presenterade bör man också beakta hur aktien har handlats senaste månaderna. Kursen har redan gått ned med över 40% de senaste tre månaderna. Vad som är inprisat och inte kan vara svårt att avgöra. Aktien är även extremt blankad och väldigt volatil. Egentligen inte optimal för min strategi eller portfölj men den har haft generös utdelning. Även om aktien påverkat min portfölj väldigt negativt i år så ligger jag inte back på mina inköp som skedde i höstas. Med utdelningar, ränteutbetalningar från aktieutlåningsprogrammet samt utdelningen av Neobo ligger jag fortsatt lätt positivt på min position totalt sett. Naturligtvis borde jag sålt bygg- och fastighetsaktierna i januari, det är lätt att vara efterklok! Man kan ifrågasätta utdelning i samband med företrädesemission. Även Cibus agerade på liknande sätt, behöll utdelning samtidigt som man genomförde nyemission. Köpa mer när det gör som ondast eller sälja av surdegarna? Ja om man ändå kunde spå framtiden.

Min alfadel, som till stor del innehåller bygg- och fastighetsbolag, bygger på att jag tror att räntorna mot slutet av året eller början på nästa år kommer att sänkas igen. Det är i och med detta jag ser uppsida i denna sektor. Det är extremt tungt och riskfyllt att äga dessa bolag i dagsläget och det har straffat min portföljutveckling i år. Jämfört med index har jag presterat betydligt sämre. Det är just på grund av detta jag alltid rekommenderar att man bör hålla sig till en väldiversifierad portfölj med mycket indexfonder och bra riskspridning likt min betadel. De allra flesta presterar bättre med en sådan strategi än att aktivt förvalta sin portfölj, inklusive mig i dagsläget. Jag tycker dock det är kul att ha en aktiv del av portföljen, priset jag får betala för detta nöje är den eventuella sämre avkastningen jag får.*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg