söndag 30 april 2023

April portföljsammanfattning

Portföljens utdelningar och utveckling har sammanfattats.
Utdelningarna har slagit förväntningarna men det är en klen tröst när värdeutvecklingen för portföljen under månaden varit dålig.

Totala utdelningar i april: 11030 kr (förväntat 10752 kr)
Portföljutveckling april: -4,2% (OMXSGI +3,2%)
Portföljutveckling i år: -0,76% (OMXSGI 11,8%)

Aktuella portföljinnehav hittar du på portföljsidan.

Samtliga utdelningar för April har summerats, utdelningarna för månaden kom in över förväntningarna även denna månad. Det beror dels på att många bolag höjt sina utdelningar men också att jag återinvesterar mycket av utdelningarna. Även denna månad hittade jag felaktigheter i min Excelfil. Bland annat ett par större utdelningar från Sandvik och Intrum felaktigt lagts under april månad då de hade X-dag i april, men utdelningarna kommer inte in på kontot förens i maj. Tele2 hade också hamnat under april månad men denna utdelningen sker inte förens i maj. Jag vet inte om jag sett fel eller om de har flyttat utdelningstidpunkten. Hur som helst är detta korrigerat i diagrammet ovan. Jag har även ändrat beräkningen för snittet på de faktiska utdelningarna så att det nu visar snittet av de månader som passerat och inte för helåret som tidigare.

Min portfölj och det index jag jämför med har gått skilda vägar under månaden. Jag har i mina veckouppdateringar ofta pekat på bygg- och fastighetsbranschen som denna månad utvecklats väldigt dåligt. Jag ligger ju tyngre viktad mot denna sektor eftersom jag tror att räntehöjningarna bör upphöra snart och kanske till och med sänkas mot slutet av året eller början av 2024. Om så blir fallet bör intresset för sektorn öka igen. Du kan läsa lite mer om mina tankar angående detta i fredagens veckorapport: Veckorapport för vecka 17 - SBB, NCAB med flera - För lite tid, för många rapporter. Jag saknar också ett par större utdelningar på kontot då X-dag har passerat men utdelningarna inte syns förens i maj. Detta ger en något missvisande bild för månadens utveckling. Ericsson och Intrums rapporter var inte heller något att jubla över. De bidrog till rejäla sänken i portföljen och jag överväger att minska i dessa innehav.  Överlag har portföljen haft en dålig månad utvecklingsmässigt. Jag tycker det är viktigt att belysa att det inte alltid går bra på börsen. Det är sällan man hör från de som haft en tuff period, medans de som haft en bra period eller lyckats med en riktig fin trade med glädje visar upp sina grafer. Lite likt de som spelar på oddset, man visar gärna upp vinsterna men hör aldrig något om hur många gånger de förlorat. Vissa perioder kan vara tuffa och jobbiga att gå igenom. Man kan antingen byta strategi eller hålla fast vid den man har. Vilket val som blir bäst vet man endast i efterhand.

För året ligger portföljen och skvalpar på plus minus noll. Helt klart underkänt hitintills. Det är svårt att slå index genom att aktivt förvalta sin sin portfölj. Många aktiva fondförvaltare och investerare lyckas sällan med detta, men det finns såklart undantag. På grund av detta upprepar jag ofta att de allra flesta får bäst avkastning genom att bara köpa indexfonder eller en bred och diversifierad aktieportfölj. Detta är vad jag kallar Betadelen: 

Även jag hade, i alla fall hitintills i år, presterat bättre om jag bara använt mig av betadelen i portföljen. Anledningen till att jag inte gör det är för att jag tycker det är roligt och lärorikt att också ha en aktiv del i portföljen, min så kallade alfadel:

Priset jag får betala för detta nöje är den potentiellt sämre kursutvecklingen jag får. 

Men det kan svänga snabbt på börsen och vi är bara fyra månader in på året. Min uppfattning är att investeringar ska ses som ett maraton, inte en sprint. Det är långt kvar på året och mycket kan förändras. Det som varit dåliga investeringar kan bli bra och de bra investeringarna kan bli dåliga. Nu blickar jag framåt och ser med spänning fram emot vad maj har att erbjuda. Utdelningsmässigt är maj en mycket bra månad.

Portföljens innehav har inte förändrats under månaden förutom några mindre påfyllningar i vissa innehav.

Letar du efter en plattform att investera genom har jag skrivit om några olika alternativ, du hittar dessa under etiketten investeringsalternativ.


*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg