söndag 5 februari 2023

Lär dig mer om stop-loss och vikten av att analysera bolag - Investeringsstrategi del 4

Lär dig använda stop-loss och förstå vikten av att analysera ett bolag

I den fjärde delen av min investeringsstrategi kommer vi in på vad jag kallar alfadelen. Här får du bland annat lära dig mer om stop-loss funktionen, i vilka situationer jag främst använder funktionen och vikten av att göra fundamentala aktieanalyser

Om du vill ha en aktiv del i portföljen är det viktigt att ta välgrundade investeringsbeslut då denna del innebär högre risktagande. 

Användandet av stop-loss och vikten av aktieanalys


Vidareutveckling av investeringsstrategin del 1- 3

Jag har i tre tidigare blogginlägg, del 1del 2 och del 3 gått igenom mina tankar och investeringsstrategier vad det gäller grunden för min portfölj. Den del jag kallar betadelen av portföljen. Jag har i dessa delar förklarat bland annat, bolagsrisk, diversifiering, ETF'er, marknadsrisk, obligationer och utdelningsaktier.

Den mer aktiva delen av portföljen - Alfadelen

Alfadelen är den aktiva delen av portföljen som jag är beredd att ta lite högre risk på. Denna del är en relativt liten del av min portfölj. Eftersom risken jag tar här är högre är det inget jag rekommenderar en vanlig sparare att satsa på. Den är heller inte nödvändig för att lyckas på börsen. Snarare tvärt om, statistik visar att de flesta investerare skulle haft bättre avkastning om de endast investerat i indexfonder istället för att försöka tajma marknaden och välja egna aktier. Jag tycker det är roligt analysera aktier och bolag, därför ser jag denna alfadelen av portföljen som ett nöje/hobby.

Jag har inte en enkel regel eller ett visst sätt för att analysera bolagen i denna del på. Ofta är det flera parametrar jag tittar på för att avgöra huruvida ett bolag är under- eller övervärderat, där det kan finnas möjlighet att överavkasta i det korta till medellånga perspektivet.

Analysera bolag

Om man planerar att ha en alfadel i sin portfölj får man helt enkelt använda de metoder man anser vara bäst och som faktiskt fungerar för dig. Några exempel kan vara, fundamentala analyser, titta på diverse jämförelse- och nyckeltal, tekniska analyser, leta efter trender på olika aktieindex etc. Oftast handlar det om att man måste vara konsekvent för att lyckas, att följa sina regler och parametrar utan att avvika. Det är detta som är den riktiga utmaningen på börsen och där mycket psykologi även kommer att spela in, att hitta dessa möjligheter och våga investera innan alla andra gör det: Börspsykologi - Börsen beter sig inte alltid rationellt.  Det är viktigt att förstå att man kommer gå på nitar, göra misstag och förlora pengar ibland. För att det ska vara värt att ha en alfadel i portföljen ska den utvecklas bättre än index. Detta kräver att man oftare har rätt än fel, men betyder inte att man aldrig kommer ha fel. Det låter kanske lätt men i praktiken är det väldigt svårt och få som lyckas. När man får fel i sin investering så måste man kunna erkänna detta för sig själv och ha en förberedd plan på hur man ska minimera förlusterna. Detta kan man till exempel använda sig av en stop-loss till.

Hur fungerar en stop-loss

När man får fel i sin analys kan det kännas tungt att behöva sälja till förlust, det är ett vanligt misstag att man stannar kvar i aktien trots att analysen visat sig vara fel. Detta i sin tur kan leda till att man blir sittande en längre tid med sina pengar i en aktie som underpresterar, kanske rent av går ner ännu mer och förlusterna ökar. Ett verktyg man kan använda sig av för att minimera sina förluster när man investerar på kortare sikt är en så kallad stop-loss. Alla mäklare kanske inte erbjuder detta men om det finns hittar man det på den vanliga köp- och säljsidan, ofta i någon rullgardinsmeny där det finns olika alternativ till ett "enkelt" aktieköp. Det finns olika sätt att använda en stop-loss på och det kan vara värt att läsa på lite mer om man tänker använda sig av detta verktyg. Den enkla varianten är en funktion där du väljer vilken prisnivå aktien kan gå till som lägst innan du vill sälja. Låt oss ta ett exempel. Jag hittar en väldigt lovande aktie som jag tror har stor potential att öka i värde. Aktien kostar 100 kronor när jag köper. Enligt mina beräkningar borde 110 kronor vara en mer berättigad kurs, detta ger 10% potentiell avkastning om jag har rätt. Som jag nämnt tidigare behöver ju inte resten av marknaden vara av samma uppfattning. Marknaden kanske tycker den är dyr på 100 kronor. Eftersom ingenting någonsin är säkert på börsen sätter jag en stop-loss på 98 kronor. Detta innebär att om kursen går ned 2% från mitt inköpspris på 100 till 98 kronor så säljs mina aktier automatiskt till ett pris jag förutbestämt. Detta innebär att jag gör en förlust, men jag har samtidigt minimerat hur stor förlusten potentiellt kunnat bli. Om jag istället får rätt i min analys och kursen går upp kan jag använda stop-loss på samma sätt som för att minimera förlusterna men nu istället för att garantera att jag gör en vinst. Aktien kanske inte går hela vägen till 110 kronor, utan vänder nedåt igen efter att kommit upp i 106 kronor, men som tur är har vi satt vår stop-loss på 105 kronor vilken i princip garanterar oss en 5% vinst oavsett vad som händer med kursen efteråt. Man kan alltså med stop-loss minimera potentiella förluster men även garantera en viss vinst. Jag tycker det är viktigt att man redan vid tillfället av ett köp har en plan och har satt vissa prisintervall där man tänker sig plocka hem eventuell vinst och på vilken prisnivå man vill minimera eventuella förluster. Vissa aktier kan vara väldigt volatila, då bör man inte sätta stop-loss allt för nära det nuvarande aktiepriset för att undvika att den säljs på en temporär nedgång.

Kortsiktig aktiehandel är svårt

Det är inte enkelt att lyckas med kortsiktig aktiehandel och inget jag råder nybörjare på börsen att ge sig på. Det är helt okej att enbart ha en betadel i portföljen. Vill man ändå försöka så råder jag alla till att endast använda små summor tills man har fått mer kunskap, erfarenhet och känner att man behärskar det. Kom ihåg, investera aldrig pengar ni inte har råd att förlora eller tror ni kan komma att behöva inom en snar framtid.*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg