onsdag 6 september 2023

Både Montrose by Carnegie och SAVR utmanar Avanza och Nordnet med kommande aktiehandel för privatsparare

Carnegie med sitt Montrose och SAVR planerar båda att lansera aktiehandel framöver. Bra för privatsparare med ökat konkurrens men kanske inte lika bra för aktieägare av de sedan tidigare etablerade investeringsplattformarna Avanza och Nordnet

Carnegie har nyligen gett uppdateringar om deras nya tjänst Montrose som är på väg att lanseras för privatsparare. Detta ser ut att möjliggöra för småsparare att handla aktier direkt på Carnegies plattform. 

Även SAVR gav i augusti en exklusiv smygtitt på deras planer med förbättrad fondhandel och implementationen av aktiehandel på deras plattform.

Detta är stora steg för båda bolagen, tidigare har Carnegie främst riktat sig till institutionella kunder och fonder medans SAVR har fokuserat på fondsparande till låga avgifter. Med de nya tjänsterna hoppas de givetvis kunna locka till sig fler privatsparare och investerare.

Hur kommer detta påverka den svenska investeringsmarknaden där Avanza och Nordnet har dominerat under flera år? I det här blogginlägget tittar jag närmare på vad Carnegies Montrose och SAVRs satsningar innebär för både sparare och aktieägare.

Innehåller annonslänkar till Dagens Industri, Levler, Nordnet, Savr och Avanza*

Carnegie/Montrose och SAVR utmanar de etablerade nätmäklarna med framskridna planer för aktiehandel till privatsparare

Dessa planer kommer med största sannolikhet leda till större konkurrens bland sparplattformarna. Även om Carnegie/Montrose säger i en intervju med Dagens industri att deras plattform inte är någon "Avanza dödare", kan man ändå misstänka att de kommer vilja ta marknadsandelar i segmentet privatsparare där Avanza och Nordnet varit klart dominerande under senare år.

Montrose by Carnegie

Det var i somras som Avanzas sparekonom Nicklas Andersson meddelade sin avgång och flytt till Carnegie. Med honom gick också ett antal andra personer från Avanza över till Carnegie och ryktena sattes igång. Många misstänkte redan då att Carnegie planerade att öppna upp sin plattform för privatsparare i någon form.

Montrose är ingen "direkt" konkurrent till Avanza och Nordnet

Carnegie avslöjade i en intervju med Dagens Industri den 5:e september sina planer på att lansera en digital investeringsplattform kallad "Montrose by Carnegie". Carnegie menar att de har en väldigt bra produkt inom "private banking" för de som redan är väldigt förmögna. Carnegie kräver 5 miljoner kronor i placeringsbart kapital för att kunna kvalificera sig som private banking-kund. 

Med det nya varumärket "Montrose by Carnegie" vill man öppna upp även för kunder som är på väg mot att bli väldigt förmögna. Carnegie själva säger att projektet inte är tänkt att skapa en direkt konkurrent till Avanza och Nordnet. Jag tror dock att Carnegie vill åt en del av den stora kakan som Avanza och Nordnet för tillfället sitter på. Hela artikeln hos DI finns att läsa här, dock bakom betalvägg: https://www.di.se/nyheter/carnegies-vd-inte-menat-att-bli-en-avanza-dodare/.

Montrose by Carnegie öppnar upp för aktiehandel till privatsparare

SAVR gick ut med en uppdatering om deras plattform i augusti

I en exklusiv smygtitt berättar SAVR mer om sina planer för aktielansering och smidigare fondhandel. 

I texten från SAVR framgår det att företaget är på väg att expandera sin verksamhet från att endast erbjuda fonder till att även erbjuda aktiehandel. För att förbereda sig för detta har SAVR lyssnat på kundernas önskemål och kommer att implementera en rad förbättringar av fondhandeln, bland annat:

  • Snabbare orderläggning
  • Lägre valutaväxlingsavgifter
  • Valbart mellan ljust och mörkt utseende
  • Bättre grafer och översikt över sparandet
  • Fler populära fondbolag

När aktiehandeln lanseras kommer SAVR att erbjuda ett utbud av över 14 000 aktier och ETF:er fördelat över 14 internationella marknader. Detta kommer att vara ett av det största utbudet av aktier för näthandel i Sverige.

Utöver att erbjuda en bred portfölj av aktier och ETF:er har SAVR ambitionen att återuppfinna hela investeringsupplevelsen från start till slut. Detta inkluderar att hjälpa kunder att hitta nya spännande bolag och förstå dem på djupet, samt att ge dem en positiv upplevelse av att vara aktieägare. Du hittar nyheten här: https://savr.com/sv/nyheter/spannande-framtid-fran-savr-teamet. Vill du läsa mitt tidigare inlägg om SAVR och deras fondplattform finner du det här: Bygg en fondportfölj - Enkelt och med rabatterade fondavgifter.

Levler lanserade aktiehandel på sin plattform tidigare i år

Tidigare i år lanserade Levler aktiehandel på sin plattform. Levler erbjöd tidigare bara fondhandel. I och med lanseringen gick man också ut med att aktier på Stockholmsbörsen handlas till gratis courtage på plattformen under en begränsad, men lång tid (nästan 2 år från lanseringsdatumet). Jag har tidigare skrivit om Levler och deras erbjudande om gratis aktiehandel till och med den 31 mars 2025 som du kan läsa här: Gratis aktiehandel - Levler sätter press på övriga aktie- och fondplattformar med courtagefri aktiehandel

gratis aktiehandel hos Levler under en begränsad men lång tid

Den ökade konkurrensen bland plattformarna är bra för alla privatsparare men kanske inte för Avanzas och Nordnets aktieägare

Konkurrensen är bra för alla privatsparare. Avanza och Nordnet har varit ganska ensamma på tronen som de populäraste investeringsplattformarna för privatsparare en längre tid. Det har visat sig vara svårt för andra plattformar att matcha deras användarvänlighet, priser samt utbud av marknader och investeringsinstrument. I mina ögon har deras överlägsna ställning lett till att priskonkurrensen de båda emellan stagnerat. Konkurrensen har snarare handlat om design, teknik och utbudet av marknader för aktiehandel.

Förhoppningsvis leder den ökade konkurrensen till bättre villkor och lägre kostnader för privatinvesterare.

Aktieägare i Avanza och Nordnet kanske inte ser lika positivt på den ökande konkurrensen av aktiehandelsplattformar. Det finns risk att tillväxten av nya kunder och kapital avtar, i värsta fall kanske de även tappar marknadsandelar till konkurrenterna. Det är upp till bevis för Avanza och Nordnet att behålla sina nuvarande kunder och knyta fler investerare till deras investeringsplattformar när konkurrensen ökar om privatspararna. Mitt tidigare inlägg om Avanzas och Nordnets investeringsplattformar kan du läsa här: Avanza eller Nordnet, vem är bäst? - Utnyttja bådas starka sidor.

Kommande plattformar: Spänd att testa, utvärdera och recensera

Jag ser med spänning fram emot att testa, utvärdera och recensera dessa nya aktieplattformar när de lanseras. Är du lika spända och förväntningsfull som mig? Hur resonerar du kring ägande av aktier i Nordnet och Avanza, deras framtida tillväxt, marknadsandelar et cetera?

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg