måndag 28 augusti 2023

Investera i aktier och fonder som nybörjare på börsen 2023 - Tips för att öka dina chanser att lyckas

Investeringstips för nybörjare på börsen 2023

Om du som nybörjare planerar att påbörja din investeringsresa inom aktier och fonder på börsen under 2023, delar jag här med mig av några tips som förhoppningsvis kommer att stärka dina chanser till framgång. 

Frågor som, hur ska jag investera tiotusen, hundratusen eller en miljon kronor bäst, är vanligt förekommande. De grundläggande principer jag förespråkar för investeringar gäller inte bara för detta specifika år då vi lider av ekonomisk oro, rejäla räntehöjningar, inflation, krig i Europa med mera, utan även de flesta andra år. De fundamentala stegen för att nå framgång inom aktieinvesteringar har genom historien varit desamma, oavsett när du bestämmer dig för att börja spara på börsen.

Här är mina investeringstips som kan hjälpa dig att komma igång och förhoppningsvis öka dina chanser att lyckas på börsen.

Innehåller annonslänkar till Avanza, Nordnet och Levler

Investera i aktier och fonder som nybörjare på börsen 2023

Att investera på börsen kan vara ett bra sätt att få avkastning på sina pengar och bygga upp ett långsiktigt sparande. Men det kräver också att man har en strategi och viss kunskap om hur marknaden fungerar. När du investerar på börsen finns det aldrig någon garanti att du kommer tjäna pengar. Dina investeringar kan till och med minska i värde och ett bolag du valt att investera i kan gå i konkurs, därför är det viktigt att diversifiera aktieportföljen och vara långsiktig, något jag skriver mer om längre ned i detta inlägg.

Börja med att öppna ett ISK-konto

Ett investeringssparkonto (ISK) är ett konto där du kan handla med aktier och fonder utan att betala skatt på varje affär. Istället betalar du en schablonskatt på hela kontots värde varje år, oavsett om du har gjort vinst eller förlust. Det gör det enklare eftersom du slipper hålla reda på alla köp och sälj till deklarationen och förmodligen billigare att investera på börsen. Du kan öppna ett ISK-konto hos de flesta banker och aktiemäklare, till exempel Avanza, Nordnet och Levler. Mer information om ISK-konto och andra kontotyper samt hur de beskattas hittar du här.

Gratis courtage och låga fondavgifter hos levler

Öka chansen att lyckas med dina investeringar på börsen


Diversifiera portföljen med investmentbolag

Ett investmentbolag är ett bolag som i sin tur äger aktier i andra bolag. Genom att köpa aktier i ett investmentbolag får du en bred exponering mot olika branscher och marknader, utan att behöva göra så många egna val. Flera investmentbolagen handlas dessutom till rabatt, det vill säga att deras börsvärde är lägre än värdet av deras innehav. Det innebär att du får mer för pengarna när du köper deras aktier. Exempel på investmentbolag är Investor AB och Lundbergföretagen. Jag äger själv aktier i båda dessa investmentbolagen.

Investmentbolaget Investor kan vara en bra bas i de flesta portföljer Investmentbolaget Lundbergföretagen handlas till hög rabatt och kan ha långsiktig potential

Investera gärna i flera branscher 

Exempelvis fastighetsbolag, teknologi, finans, industri och konsumentbranschen. För att sprida risken och öka chansen till god avkastning är det bra att ha en diversifierad portfölj, det vill säga att inte lägga alla ägg i samma korg. Genom att investera i olika typer av bolag som verkar i olika sektorer och geografiska områden kan du minska effekten av enskilda händelser som påverkar ett visst bolag eller marknad negativt. Du kan också få del av olika trender och tillväxtmöjligheter som finns i olika delar av världen.

Aktiemarknaden är volatil och man bör diversifiera sina aktieinnehav för att riskminimera

Sprid ut dina inköp över längre tid och var långsiktig

Det är svårt att pricka rätt tidpunkt för att köpa eller sälja aktier, eftersom marknaden är oförutsägbar och svänger upp och ner. Istället för att försöka tajma marknaden är det bättre att spara regelbundet och köpa aktier över tid, till exempel varje månad eller kvartal. Då får du ett genomsnittligt pris för dina aktier och undviker att köpa allt när det är dyrt eller sälja allt när det är billigt. Dessutom är det viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv när du investerar på börsen. Ha gärna ett mål på minst 5 år för dina investeringar, helst längre.

Välj indexfonder för ett enkelt och billigt sparande

Indexfonder är fonder som följer ett visst marknadsindex, till exempel Stockholmsbörsen eller världens aktiemarknad. De har i regel en låg avgift, eftersom de inte kräver så mycket arbete av fondförvaltaren. De ger dig också en god riskspridning, eftersom du får en andel i många olika bolag som ingår i indexet. Indexfonder är ett bra alternativ för dig som vill ha ett bekvämt och prisvärt sparande, utan att behöva göra så många egna val. Du kan välja indexfonder som passar din riskprofil och dina intressen, till exempel globala fonder, tillväxtmarknadsfonder eller tematiska fonder. Jag har skrivit om några svenska indexfonder och ETF:er som jag själv äger och gillar. Du kan läsa mina inlägg om dessa fonder och ETF:er genom att klicka på respektive bild nedan.

Nordnet, billiga och vissa avgiftsfria indexfonder Upptäck Xacts utbud av börshandlade fonder - ETF:erPLUSfonder, breda indexfonder till låga kostnader   Aktiespararna direktavkastning, en högutdelande indexfond

Gör alltid dina egna analyser

Detta inlägg innehåller mina tips och tankar om hur du som nybörjare kan förbättra dina chanser att lyckas med investeringarna. Det ska inte tolkas som professionell rådgivning och du bör alltid göra dina egna analyser över börsläget, individuella aktier och fonder innan du investerar. Alternativt anlitar du professionell rådgivning från din bank.

Jag har även skrivit en längre steg för steg guide om hur du kommer igång med investeringar på börsen. Du kan läsa den här: Aktier och fonder för nybörjare - En kom igång guide

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg