måndag 1 juli 2024

Sommaren inleddes med en lätt börsnedgång - Juni portföljsammanfattning

Sval inledningen för börsen på sommaren, juni portföljsammanfattning
De svenska börsindexet OMXSGI sjönk med cirka 1,6% under juni månad. Med sommarens intåg står många investerare fortsatt inför en blandning av rapporter, geopolitiska event, inflation och centralbanksbesked.

Svenska riksbanken tog i juni beslut att lämna styrränta oförändrad på 3,75% men flaggar samtidigt för 2-3 möjliga räntesänkningar under årets gång.

Några nya innehav har det också blivit i portföljen, Hexpol, Embracer och TietoEVRY har plockats in för de likvider jag hade liggandes på ISK-kontot.


Innehåller annonslänkar till Savr och Dagens Industri

Sval börsinledningen på sommaren - Räntebesked, aktieköp med mera


Portföljen för juni i siffror

  • Totala utdelningar i juni: 7822 kr (förväntat 7260 kr)
  • Portföljutveckling juni: ca -1,4% (OMXSGI ca -1,6%)
  • Portföljutveckling i år: ca 9,4% (OMXSGI ca 10,6%)

Portföljens värdeutveckling

Såväl portföljen som index inledde sommaren med en lätt nedgång. Portföljen gick något bättre än OMXSGI. Portföljens värde minskade med cirka 1,4% och OMXSGI med cirka 1,6%.

Alla mina innehav hittas på portföljsidan.

Juni 2024 portföljutveckling

Riksbankens besked: Styrräntan oförändrad på 3,75%

Den 27 juni 2024 meddelade Riksbanken att de lämnar styrräntan oförändrad på 3,75 procent. Detta beslut grundar sig på att inflationen är nära målet på 2 procent och att konjunkturen förblir svag. Trots att inflationen exklusive energipriser var något högre än förväntat i senaste utfallet, bedöms den långsiktiga inflationsutvecklingen som gynnsam.

Riksbanken signalerade att förutsatt att inflationsutsikterna förblir stabila, kan styrräntan komma att sänkas två eller tre gånger under andra halvåret 2024. Detta förutsätter dock att inflationen fortsätter att utvecklas i linje med målet och att inga större negativa ekonomiska överraskningar inträffar.

Beslutet att hålla styrräntan oförändrad följer prognoserna från mars och kommunikationen i maj. En gradvis anpassning av penningpolitiken anses nödvändig med hänsyn till de osäkra inflations- och konjunkturutsikterna, samt risker relaterade till global inflation, geopolitisk oro, kronans växelkurs och återhämtningen i svensk ekonomi.

Utdelningar

Utdelningarna kom in något högre än väntat. Detta på grund av en större än väntad utdelning från fonden XACT Sverige.

Juni 2024 utdelningar

Några mindre förändringar i portföljen under juni

Likviderna som jag hade liggandes i portföljen har jag delvis köpt några nya innehav för. En mindre summa tog jag också ut från ISK-kontot och la på ett vanligt sparkonto. Jag köpte bland annat aktier i Embracer (igen), efter att den åter igen haft relativt stora nedgångar. Embracer är en aktie som jag lyckats göra en hel del bra kortsiktiga affärer i under det senaste året. Jag tycker nu åter igen att det finns potential i aktien inför den kommande uppdelningen av företaget.

Jag köpte även ett litet innehav i TietoEVRY Corportation.  Ett företag verksamt inom IT-sektorn som erbjuder bland annat mjukvaru- och molnbaserade lösningar. Det har skrivits en del om bolaget under året då de drabbades av en stor ransomware-attack. Attacken resulterade i stora störningar för flera företags datacenter i Sverige. Detta är såklart väldigt negativt och kostsamt för företaget och aktien har tappat mycket i värde. Köpet motiverar jag med att jag tror detta är ett "one off" event. Jag tror företaget kommer återhämta sig över tid även om det kommer vara kostsamt på kortare sikt. Det finns också risk att kostnader även på längre sikt gällande IT-säkerhet med mera kommer att bli högre och möjligen förlorade kunder. Efter att tittat på både risker och möjligheter har jag i alla fall kommit till slutsatsen att jag tror köpet kan bli en bra affär i framtiden. Både Affärsvärlden och Dagens Industri har analyserat bolaget under månaden och landat i ungefär samma slutsatser som mig.

https://www.di.se/analys/rekordbillig-it-leverantor-lockar-till-kop/ (Betalvägg DI)

https://www.affarsvarlden.se/analys/tietoevry-varderingen-borjar-locka (Affärsvärlden)

Ytterligare en aktie plockades in i portföljen under månaden, Hexpol. Ett bolag jag inte kan speciellt mycket om eller gjort någon grundligare analys av. Jag bara konstaterar att kursutvecklingen har varit stabil över tid och aktien har en direktavkastning på cirka 5% i dagsläget.

SAVR - Nya funktioner och fräschare design

Under månaden skrev jag ett inlägg om investeringsplattformen SAVR där det skett en del uppdateringar. Plattformen förbereds för kommande aktiehandel från att tidigare bara hanterat fonder. Jag ser fram emot den ökande konkurrensen bland aktiehandelsplattformar. Ni kan läsa mitt inlägg om plattformen och uppdateringarna här: SAVR uppdaterar plattformen - Ny design och förbättrade funktioner eller gå direkt till SAVR's hemsida och spana in nyheterna: https://savr.com/sv/nyheter/ny-och-forbattrad-fondfunktionalitet-i-var-app

Fräschare design, nya och förbättrade funktioner hos SAVR inför kommande aktiehandel

Portföljfördelning

Endast små förändringar i portföljfördelningen efter månadens köp och uttag.

Juni 2024 portföljfördelning

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg