onsdag 1 maj 2024

Tre nya aktieinköp och en fondförsäljning - April portföljsammanfattning

April portföljsammanfattning, 3 aktieköp och en fondförsäljning
Portföljen stänger april månad på i princip samma siffror som den inledde månaden med, samtidigt har mitt jämförelseindex varit lätt positivt. 

Månaden har varit full av Q1 rapporter och de individuella rörelserna i flera aktier har varit stora. Även om utvecklingen varit svag för portföljen har dock utdelningarna kommit in över förväntan.

Under månaden har jag sålt av en fond samt Embracer innehavet. Jag har också köpt mindre poster i tre, för portföljen, nya aktier. 

Idag är svenska börsen stängd på grund av första maj, men i omvärlden händer det mycket. Senare ikväll väntas bland annat FED's räntebesked.

Innehåller annonslänkar till Saldo Bank och Multitude Bank

Tre nya aktier i portföljen och en fondförsäljning


Portföljen för april i siffror

  • Totala utdelningar i april: 8965 kr (förväntat 8063 kr)
  • Portföljutveckling april: ca -0,2% (OMXSGI ca 0,7%)
  • Portföljutveckling i år: ca 5,8% (OMXSGI ca 8,1%)

Portföljens värdeutveckling

Medans portföljen gav i princip en oförändrad utveckling under månaden steg OMXSGI med cirka 0,7%. Differensen beror till stor del på en del eftersläpande utdelningar, det vill säga aktiernas x-dag har passerat men där utdelningen ännu inte kommit in på kontot. Även fonduppdateringar släpar efter med nån dag. Dessutom har skatten dragits från kapitalförsäkringen under månaden.

Alla mina innehav finns på portföljsidan.

Portföljens utveckling för april 2024

FED's räntebesked senare ikväll

Igår kom siffror för amerikansk löneutveckling vilket fick de amerikanska börserna att backa. Utvecklingen var starkare än väntat vilket minskar förväntningarna på en sjunkande inflation och i sin tur lägre räntor. Förra veckan kom även stark jobbdata från USA som har samma effekt på de förväntade räntorna. Många analytiker tror nu att vi får se eventuella räntesänkningar först mot slutet av året. Ikväll annonserar FED sitt räntebesked, jag och många andra blir nog förvånade om de inte skulle hållas kvar på nuvarande nivåer. Det intressanta blir att höra talet, hur de utrycker sig om framtiden och hur marknaden tolkar informationen. Stockholmsbörsen hade endast halvdag igår och idag är den stängd på grund av första maj, röd dag.

Utdelningar

Utdelningarna för april kom in högre än vad jag i början av året räknat med vilket alltid är välkommet.

aktieutdelningar för april och hittills i år

Förändringar i portföljen

Ädelmetaller har haft en ganska stark utveckling på sistone, inte bara under april. De stora uppgångarna i bland annat silverpriset fick mig att sälja hela positionen i fonden AuAg Silver bullet som främst består av aktier i kanadensiska silvergruvbolag. Trots att fonden gått bra på senare tid har den haft några år av svag utveckling. Detta i kombination med att den inte funkat speciellt bra som en hedge mot övriga aktiemarknaden och har en hög förvaltningsavgift fick mig att ta beslutet att sälja.

Vidare har jag köpt små positioner i Afry, Getinge och Systemair under månaden. Hur jag resonerat angående bolagen kanske jag får tid att redogöra för lite grundligare i framtiden. Jag har bland annat tittat på historik, momentum, typ av bransch med mera. De analyser jag har gjort har inte varit speciellt djupa utan handlar till stor del om att få en ökad diversifiering i portföljen med bolag som jag hoppas utvecklas positivt framöver. 

Som jag nämnde i föregående månadsrapport sålde jag av Embracerpositionen ganska snart efter att jag publicerat det inlägget. Vinsten slutade på någonstans runt 45%, inte så illa för en ägandeperiod på ungefär en och en halv månad. Även om nu aktien fortsatt upp något efter min försäljning, då det bland annat annonserats att företaget ska delas upp i tre delar, är jag nöjd med den vinst jag gjorde och de utfall mina kortsiktiga affärer i aktien gett hittills.

mina köp och försäljningar i embracer-aktien

Portföljfördelning

Då jag bland annat sålt fonden AuAg Silver Bullet under månaden har jag en del likvider liggandes i portföljen för tillfället. Jag har inte bestämt ännu om jag ska flytta dessa till något vanligt räntekonto eller avvakta ett tag för att se om jag hittar köpläge i någon aktie. Det finns trots allt många vanliga sparkonton nu som erbjuder relativt hög ränta vilket kan vara ett smart drag om man tror att aktiemarknaden kommer att ha en svagare utveckling framöver, Exempelvis Saldo Bank som erbjuder fasträntekonton med upp till 4,3% ränta för tillfället: https://www.saldo.com, eller Multitudebank som ofta erbjuder bra räntesatser på både rörliga och fasta räntekonton: https://www.multitudebank.se. Multitudebank har jag skrivit ett tidigare inlägg om som finns att läsa här: Få ut mer av dina besparingar - Sparkonto med konkurrenskraftig ränta, fria uttag och insättningsgaranti

April portföljfördelning

Studier

Avslutningsvis lämnar jag en liten uppdatering på framstegen i mitt studerande. Ganska nyligen skrev jag 2 tentor och klarade båda dessa. Den ena i marknadsföring och den andra var första delen av en statistikkurs på totalt 15 hp. Men terminen är långt ifrån över, under de kommande 5 veckorna har jag ytterligare 3 tentor som ska betas av.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg