söndag 2 juni 2024

Är bygg- och fastighetssektorn på väg mot bättre tider? - Maj portföljsammanfattning

Maj 2024 portföljsammanfattning, utdelningar, utveckling och portföljfördelning

Börsen har ångat på i maj med en uppgång på cirka 5% för det breda OMXSGI-indexet. Förmodligen drivet av förväntningar om att räntorna är på väg nedåt och en ekonomi som är på väg att repa sig.

Svenska riksbanken sänkte styrräntan med 0,25%, första sänkningen på ganska lång tid. Samtidigt visade svensk BNP på en större ökning än väntat.

Bygg- och fastighetssektorn har under en lång tid varit ganska sval även om flera av aktierna återhämtat sig en hel del sedan bottennoteringarna. Kanske bör man ha lite positivare framåtblickande syn på sektorn nu.


Innehåller annonslänkar till Levler

Är det värsta över för bygg- och fastighetssektorn?


Portföljen för maj i siffror

  • Totala utdelningar i maj: 10956 kr (förväntat 9992 kr)
  • Portföljutveckling maj: ca 5% (OMXSGI ca 5%)
  • Portföljutveckling i år: ca 10,8% (OMXSGI ca 13%)

Portföljens värdeutveckling

Portföljen stänger månaden med en uppgång på cirka 5% vilket i stort sett är identiskt med OMXSGI som också gick upp med cirka 5% under månaden.

Alla mina innehav finns på portföljsidan.

Maj 2024 portföljutveckling

Lägre räntor och ett bostadsbyggande som behöver komma igång

Kanske bör man ha lite positivare syn på bygg- och fastighetssektorn framöver. Med potentiellt fler räntesänkningar och ett bostadsbyggande som behöver komma igång igen, för att undvika en större bostadsbrist, kan vara anledningar för att plocka in lite mer bygg och- fastighetsrelaterat i portföljen. I takt med att räntorna potentiellt sjunker minskar räntekostnaderna för bostadsbolagen samtidigt som hyreshöjningarna består. Det kan bädda för högre vinster framöver. Förr eller senare bör byggandet ta fart igen. Jag har plockat in fonden PLUS Fastigheter Sverige Index i portföljen under månaden. Jag har varit lite lat samtidigt som jag inte haft speciellt mycket tid att analysera individuella bolag i sektorn. Då passar en bred fastighetsfond bra, samtidigt ligger avgiften för fonden på låga 0,2% om jag inte missminner mig.

Utdelningar

Utdelningarna för maj slog förväntningarna jag satte i början på året med cirka 1000 kronor.

Maj 2024 utdelningar

Knappt ett år kvar av gratis courtage hos Levler

Om du har missat aktie- och fondplattformen Levler tycker jag du ska testa den. Det kostar inget att öppna ett ISK-konto hos Levler och du handlar aktier utan att betala courtage på Stockholmsbörsen under ett knappt år till, oavsett vilket belopp du har på kontot eller köper och säljer för. Även flera av deras Fonder har lägre avgifter än många av de mer kända konkurrenterna.

Du kan läsa mitt tidigare inlägg om Levler här: Gratis aktiehandel - Levler sätter press på övriga aktie- och fondplattformar med courtagefri aktiehandel

Eller öppna ett ISK-konto på plattformen med Bank-ID här: https://levler.se/app/auth/signin

Courtagefri aktiehandel hos Levler

Portföljfördelning

En marginell förändring i portföljfördelningen då jag använt en del av likviderna för att köpa PLUS fastighetsfond samt en del mindre ökningar i vissa aktier som jag redan har i portföljen.

Maj 2024 portföljfördelning

Studier

Nu återstår bara en tenta för denna termin och det ska bli skönt med lite "sommarlov". Planen var ursprungligen att läsa en översiktskurs i juridik i sommar men det ser inte ut som att jag kommer in. Det verkar varit högt tryck på sommarkurserna i år vilket jag är lite förvånad över.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg