söndag 13 augusti 2023

Varför går Telia och Tele2 aktier så dåligt på börsen? - Utmaningar och problemen

varför går Telia och Tele2 aktier dåligt på börsen

De senaste månadernas kursutveckling för Telia och Tele2-aktierna på börsen har varit minst sagt usla. Även på lite längre sikt har bolagens aktier inte varit mycket att jubla över, i alla fall inte Telia. Hur kommer det sig då att dessa stora telekombolag har det så tufft och aktierna underpresterar på börsen? Vilka utmaningar står framför dem? 

I dagens inlägg tittar jag lite närmre på de problem och utmaningar Telia och Tele2 har haft under åren. Kanske förklarar de till viss del varför aktierna har presterat svagt på börsen och haft dålig kursutveckling. Du kan också läsa om de heta trenderna AI, ML och 5G och hur dessa kan påverka telekombolagen framöver samt vilka utmaningar det innebär.

Telia- och Tele2-aktiernas dåliga utveckling på börsen

Telekombolagen Telia och Tele2 är två av de största aktörerna på den svenska telekommarknaden. De erbjuder produkter och tjänster inom bland annat bredband, fast och mobil telefoni, datanät, TV och streaming, digitala plattformar och lösningar.

Tele2 aktieutveckling

Jag har jämfört Tele2 B aktien med OMXS30GI (De 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar) samt Tele2 B med återinvesterad utdelning. Graferna är hämtade från Avanza

På lång sikt har Tele2 faktiskt presterat i linje med eller bättre än OMXS30GI om vi beaktar återinvesterad utdelning.

Tele2 aktie lång sikt

Men zoomar vi in på lite kortare tidsperioder, de senaste 5 åren och det senaste året ser vi att Tele2 aktien inte alls hängt med OMXS30GI. Faktum är att bara sedan i slutet av april i år till augusti har Tele2 aktien gått från närmre 110 kronor till som lägst cirka 75 kronor. En nedgång på över 30%. Aktien har dock haft en utdelning på 3,4 kronor under perioden men nedgången är trots allt brutal. Marknaden verkar inte ha allt för höga förhoppningar om bolaget framöver. Sådant kan förstås förändras relativt snabbt.

Tele2 aktie medellång sikt

Tele2 aktie kort sikt

Telia aktieutveckling

Jag har tagit fram samma grafer för Telia, som för Tele2, från Avanza. Här ser det betydligt värre ut, åtminstone på längre sikt. Faktum är att det ser riktigt trist ut för aktieägare oavsett vilket tidsperspektiv man tittar på.

Telia aktie lång sikt

Telia aktie mellanlång sikt

Telia aktie kort sikt

Telia och Tele2 har flera varumärken

Varumärket Telia och Tele2 känner de flesta till. Men det är kanske inte lika många som vet att de också äger nedanstående varumärken.

I Telia ingår bland annat Halebop, Fello, TV4 och C More. I Tele2 hittar vi bland annat varumärken som Boxer och Comviq.

Telia och Tele2 är noterade på Stockholmsbörsen

Både Telia och Tele2 är noterade på Nasdaq Stockholm Large Cap. Detta innebär att aktierna kan handlas courtagefritt på investeringsplattformen Levler

Gratis courtage och låga fondavgifter hos investeringsplattformen Levler

Telia aktien är dessutom särnoterad på på den finländska börsen Helsinki Large Cap om man föredrar att exponera sig mot Euron istället, något jag själv inte skulle göra i dagsläget med den svaga svenska kronan.

Varför har telekombolagens aktier underpresterat?

Båda Telia och Tele2 har genomfört stora förändringar i sina verksamheter, där Telia bland annat har sålt av sina verksamheter i Eurasien och Turkiet för att fokusera på Norden och Baltikum, och Tele2 har fusionerat med Com Hem för att bli Sveriges största kabel-TV-bolag. Man skulle kunna tro att dessa förändringar skulle leda till bättre resultat och högre aktiekurser, men så har inte varit fallet. Tvärtom har både Telia och Tele2 aktier presterat dåligt på börsen under senare år. Det finns såklart flera anledningar till detta men jag tar upp några av de större problemen bolagen har eller har haft.

Konkurrens

En av de största utmaningarna för telekombolagen är den hårda konkurrensen från andra operatörer, såsom Tre och deras varumärke Hallon samt Telenor och dotterbolaget Vimla. Dessa operatörer erbjuder ofta liknande eller billigare tjänster än Telia och Tele2, vilket gör det svårt för de stora bolagen att behålla eller öka sin marknadsandel. Enligt en branschtidning för telekomsektorn, har Telia tappat ungefär 1 procentenheter i marknadsandel på den mobila marknaden under det första kvartalet 2023, medan Tele2 har tappat cirka 0,5 procentenheter. Samtidigt har Tre ökat sin marknadsandel med 1 procentenhet, och Telenor med 0,5 procentenheter. Detta visar att kunderna är villiga att byta operatör om de hittar ett bättre eller billigare alternativ. Något jag själv gjorde när Bredband2 tyckte att en 30% prishöjning var rimligt. Jag skrev om detta här: 30% prishöjning på bredbandet, dags att byta leverantör - Spara pengar på dyra abonnemang och avtal.

Regleringar och trender

En annan utmaning för telekombolagen är de regleringar som påverkar deras verksamhet, framför allt när det gäller utbyggnaden av 5G-nätet. 5G är den femte generationens mobilnätverk som ska erbjuda snabbare hastigheter, lägre latens och högre kapacitet än 4G. Detta är viktigt för att möjliggöra nya tjänster och lösningar inom bland annat Internet of Things (IoT), artificiell intelligens (AI), självkörande bilar och smarta städer. Jag har tidigare skrivit lite om denna utveckling som du kan läsa här: Hur 5G, AI, ML och digitalisering förvandlar telekombranschen 2023 - Från snabbare surf till smarta nätverk.

Heta trender: AI, ML, 5G

Både Telia och Tele2 har satsat stort på att bygga ut sina 5G-nät i Sverige, men de har stött på problem med Post- och telestyrelsen (PTS), som är den myndighet som ansvarar för telekomsektorn i Sverige.

PTS har nämligen beslutat att telekombolagen inte får använda sig av Huawei-utrustning i sina 5G-nät. Huawei är en kinesisk teknikjätte som är en av världens ledande leverantörer av telekomutrustning. Men de har också anklagats för att utgöra ett säkerhetshot av flera länder, däribland USA. PTS:s beslut grundar sig på ett säkerhetskrav från Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, som menar att Huawei kan utnyttjas av den kinesiska staten för spionage eller sabotage. Detta har lett till att Telia och Tele2 har tvingats byta ut sin Huawei-utrustning mot andra leverantörer, såsom Ericsson eller Nokia, vilket har medfört högre kostnader och förseningar för deras 5G-utbyggnad .

Rättsliga tvister

En tredje utmaning för telekombolagen är de rättsliga tvister som de har drabbats av, vilket har skadat både deras rykte och ekonomi. Ett exempel på en sådan tvist ägde rum mellan Tele2 och det havererade presentkortsföretaget Goyada. Goyada var ett företag som sålde presentkort på mobiltelefoner, men som gick i konkurs 2020 efter att ha lurat tusentals kunder på miljontals kronor. Tele2 var en av Goyadas samarbetspartners och hade låtit Goyada sälja presentkort på Tele2:s mobilabonnemang. När Goyada gick i konkurs, krävde Tele2 att få tillbaka pengarna som de hade betalat till Goyada för presentkorten. Goyadas konkursbo motsatte sig dock detta och hävdade att Tele2 hade varit delaktiga i bedrägeriet. Efter en lång rättsprocess dömdes Tele2 att betala över 17,5 miljoner kronor till Goyadas konkursbo, plus ränta och rättegångskostnader. Detta var ett hårt slag för Tele2, som redan har lidit av dålig publicitet på grund av Goyada-skandalen. Även Telia hade samma tvist med Goyada men drabbades inte av lika höga kostnader.

Telia har varit insyltade i en lång rad av skandaler, böter och misstänkta mutor, listan är väldigt lång vid en enkel sökning på Google.

Slutsats

Det finns flera möjliga faktorer som kan förklara varför Telia och Tele2 aktier har haft det kämpigt på börsen under både lång och kort sikt. Konkurrensen från andra operatörer, regleringarna kring 5G-nätet och de rättsliga tvisterna är några av de största utmaningarna som telekombolagen har haft eller står inför. Det är svårt att förutse hur dessa utmaningar kommer att lösas eller hur de kommer att påverka Telia och Tele2:s framtida resultat och aktiekurser. Därför är det viktigt att göra sin egen analys och få förståelse för de utmaningar bolagen står inför innan man investerar.

Själv äger jag aktier i Tele2 på grund av bolagets trots allt ganska stabila och höga utdelningshistorik samt att bolaget tillhör en bransch som inte är lika konjunkturkänslig som många andra branscher. En så kallad defensiv aktie. Den höga konkurrensen är såklart ett problem men jag tror trots allt att med deras starka marknadsposition bör de klara sig relativt bra framöver. Jag hoppas också att de lärt sig av tidigare misstag och håller sig borta från ostrukturerade marknader, olagligheter, framtida stämningar och böter.


*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

2 kommentarer:

  1. Snyggt jobb du gör.👏👏👏
    Mycket intressant att läsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de vänliga orden. Glad att du uppskattar det 👍

      Radera

Populära inlägg