fredag 1 september 2023

Augusti portföljsammanfattning - Portföljutveckling, utdelningar och fördelning

Augustis utdelningar, portföljutveckling och portföljfördelning

Portföljens utdelningar och utveckling för augusti månad har sammanfattats.

Totala utdelningar i augusti: 1318 kr (förväntat 2409 kr)
Portföljutveckling augusti: -3,64% (OMXSGI ca -3,8%)

Portföljutveckling i år: -3,64% (OMXSGI ca 6,3%)


Portföljens värdeutveckling

Augusti summerar en negativ månad utvecklingsmässigt för portföljen. Ned 3,64%, som trots allt var något bättre än OMXSGI-index som backade med cirka 3,8% under samma period. OMXS30 klarade sig något bättre och såg en nedgång på cirka 3%. Efter drygt halva månaden var OMXSGI-index ned hela 6% men repade sig något under sista veckan för månaden. Samtliga innehav i portföljen hittar du på portföljsidan.

Augusti portföljutveckling

Utdelningar

Augusti är en av de sämsta utdelningsmånaderna för min portfölj. Utdelningarna kom även denna månad in under förväntningarna. Detta beror fortsatt på SBB:s utdelningar som jag planerade med i början av året men efter att sålt dessa inte får utdelningarna. SBB sköt dessutom upp / ställde in sina utdelningar, så jag hade inte fått dessa utdelningar även om jag haft kvar aktierna.

utdelningsdiagram för augusti månad

Portföljfördelning

Det har inte hänt mycket i portföljen under augusti månad. Jag har sålt mina Investor B-aktier och istället köpt Investor A. B-aktien stod 3 kronor högre i kurs än A-aktien när jag gjorde min arbitrage handel (gratis lunch). Det innebär att jag fick totalt sett fler Investor aktier för samma peng vilket kommer resultera i mer utdelning framöver. Investors A och B aktier är i princip samma sak, enda skillnaden är att A-aktierna har starkare rösträtt. Så länge mellanskillnaden är större än courtage kostnaderna kan man tjäna några kronor när sådana här arbitrage-tillfällen uppstår. 

Jag har fortsatt med kortsiktigare handel i Embracer-aktien, den del av portföljfördelningen som representerar annat är en mini future för Embracer-aktien. Denna mini-future är i skrivande stund upp 42% sedan mitt köp, det är möjligt att jag säljer den under dagen beroende på hur aktien utvecklas. Jag skrev om mitt senaste köp av Embracer i förra veckorapporten (vecka 34).

portföljfördelning i augisti

Populäraste blogginlägget under augusti

Det populäraste blogginlägget, eller i alla fall det med flest sidvisningar, under augusti var inlägget om varför Telia och tele2 aktierna har haft tunga perioder på börsen

varför går Telia och Tele2 aktierna så dåligt på börsen

Framåtblickande

Sverige står fortsatt inför många bekymmer och hösten ser inte allt för ljus ut. Jag tog upp några utmaningar i veckorapporten för vecka 34. Med alla dessa mörka ekonomiska moln framför oss hoppas jag att det dyker upp någon positiv överraskning.

För egen del är jag nu i full gång med studierna. Jag kommer således ha lite mindre tid att blogga, men kommer fortsätta skriva om än inte lika ofta. 

Jag kommer framöver inte att publicera några veckorapporter. Detta då intresset varit relativt lågt för dessa samt att de är ganska tidskrävande. Istället kommer jag att sporadiskt skriva om nyheter och händelser som jag tycker är intressanta eller vill belysa. Mina köp och försäljningar kommer jag istället att summera i månadens portföljsammanfattning. Eventuellt skriver jag ett separat inlägg om det sker stora förändringar i portföljen eller om jag plockar in något nytt intressant bolag i portföljen.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg