fredag 30 juni 2023

Veckorapport v.26 - Flertalet aktieköp, riksbankens räntebesked och gratis courtage från en uppstickarplattform

nyheter och händelser under vecka 26, riksbankens räntebesked, försvagad kronkurs, Levler lanserar gratis aktiehandel samt portföljuppdateringar

I förra veckan bevittnade vi en stadig nedgång på börsen, som fortsatte in i början av denna vecka. Men de senaste dagarna har vi sett en viss återhämtning. 

Dessutom fick vi det senaste räntebeskedet från Riksbanken och en spännande nyhet från Levler, en investeringsplattform som nu erbjuder courtagefri aktiehandel. Det har också blivit en hel del köp i portföljen, inklusive ett nytt innehav.

Här är veckorapporten för vecka 26.


Innehåller annonslänkar till Levler

Riksbankens Räntebesked

Riksbanken beslutade att höja styrräntan med 0,25% i torsdags. Det var väntat, det spekulerades till och med tidigare i veckan om att höjningen skulle kunna bli 0,5%. Styrräntan ligger nu på 3,75%. Jag skrev i veckorapporten för vecka 24 att jag förväntade mig att riksbanken skulle följa ECB's höjning på 0,25%. Riksbanken höjde också räntebanan något vilket ökar sannolikheten att vi får ytterligare en höjning i september. Om så blir fallet förväntar jag mig att även den blir på 0,25%. Men innan jag drar några slutsatser vill jag gärna se hur inflationen utvecklas fram tills detta tillfälle.

Trots höjningen av räntan så har kronkursen försvagats ytterligare sedan jag skrev om den i förra veckan. Den svaga kronan bidrar till den svenska inflationen. Riksbanken beslutade därför också att öka takten av försäljningar av obligationer från 3,5 miljarder till 5 miljarder kronor per månad. 

Hur bidrar försäljning av obligationer till en starkare krona? 

Enkelt förklarat kan man säga att när riksbanken säljer obligationer till marknaden minskar antalet pengar på marknaden eftersom riksbanken nu har pengarna och marknaden har obligationer. När det finns färre kronor och om efterfrågan är densamma kommer kronan då att öka i värde, allt annat lika. Mindre pengar i omlopp kan även ha viss effekt på efterfrågan av varor och tjänster vilket kan bidra till minskad inflationen.

Levler

En intressant nyhet vi fick i veckan var att investeringsplattformen Levler, som tidigare bara haft fonder i sitt utbud, nu utökar med aktiehandel på Nasdaq Stockholm. Jag tycker att konkurrensen bland investeringsplattformarna är bra, det gynnar oss småsparare eftersom det kan leda till prispress och högre standarder hos de olika plattformarna. Levler ägs till majoriteten av PO Söderberg & Partner AB och är ombud till Söderberg & Partners Wealth Management AB. Bland grundarna hittar vi även en före detta sparekonom från Nordnet vid namn Joakim Bornold. 

I samband med sin lansering av aktiehandel på stockholmsbörsen gick de också ut med ett erbjudande av courtagefri handel. Det innebär att du kan köpa och sälja aktier på Nasdaq Stockholm med gratis courtage genom deras plattform, alltså inga avgifter. Jag skrev ett inlägg om Levler tidigare i veckan du kan läsa här: Gratis courtage - Levler sätter press på övriga aktie- och fondplattformar med courtagefri aktiehandel. Det finns utrymme för förbättringar av plattformen enligt mig, men då de är relativt nya kommer vi nog se förändringar och förbättringar framöver. Även antalet marknader de erbjuder handel på kommer enligt dem själva att utökas med tiden. Ett konto öppnar du snabbt, enkelt och gratis med Bank-ID.

Portföljuppdateringar

Som jag nämnde tidigare hade vi flertalet negativa börsdagar i rad, jag minns inte om det slutade på 6 eller 7 dagar. Hur som helst tyckte jag att det var lämpligt att fylla på lite i mina aktieinnehav i början på veckan. Jag ökade innehaven i:

- Intrum
- Svenska Handelsbanken
- Softronic
- Garo
- Collector Bank
- Peab

Samtliga ovan bolag har jag sedan tidigare haft någon position i, vissa mindre vissa större. Men ett helt nytt bolag tog jag min första position i, Lundbergföretagen AB. Ett investmentbolag med många innehav. Jag tycker substansrabatten är lockande på dessa nivåer. Jag skulle gärna sett att den var ännu högre men det är inte säkert den blir det. Det finns många anledningar till köpet och ett utförligare inlägg om investmentbolaget Lundbergföretagen samt mina tankar om det finns att läsa här: https://www.alltidbalans.se/2023/08/lundbergforetagen-langsiktig-potential.html

På söndag publicerar jag juni månads sammanfattning av utdelningar och utveckling för portföljen.


*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg