söndag 2 juli 2023

Juni portföljsammanfattning - Portföljutveckling, utdelningar och fördelning

Portföljens utdelningar och utveckling för juni månad har sammanfattats.

Totala utdelningar i juni: 8247 kr (förväntat 6947 kr)
Portföljutveckling juni: +2,28% (OMXSGI 2,11%)
Portföljutveckling i år: -0,5% (OMXSGI 11%)


Portföljens värdeutveckling

Värdeutvecklingen för portföljen har varit något bättre än index under månaden. Detta trots att fonderna ännu inte har uppdaterats för i fredags i grafen nedan. En av anledningarna till detta var att jag hade ganska mycket likvider i portföljen under vissa perioder och därmed drabbades jag lindrigare av nedgången vi såg härom veckan på cirka 4%. Portföljen är åter tillbaks runt nollan för året. Klart efter det breda index med inkluderade utdelningar (OMXSGI) jag jämför portföljen med. Samtliga innehav i portföljen hittar du på portföljsidan.

Utdelningar

Utdelningarna kom in över förväntningarna, 8247 kronor (förväntat 6947 kronor). Detta på grund av att jag under året ökat mitt innehav i Xact Sverige (UCITS ETF) som hade utdelning nu i juni.

Portföljfördelning

Jag passade på att handla några aktier under börsnedgången vi såg under den senare halvan av juni. Jag skrev om detta i den senaste veckorapporten: Veckorapport v.26 - Flertalet aktieköp, riksbankens räntebesked och gratis courtage från en uppstickarplattform. Detta innebär att jag inte längre har några likvider att tala om i portföljen.

Omvänd vinstvarning för Peab

Jag noterar att Peab skickade ut ett PM efter att börsen stängt i fredags. Det är värt att nämna eftersom Peab är ett ganska stort innehav i min portfölj. Jag köpte dessutom fler aktier i Peab i början på veckan vilket också går att läsa i veckorapporten för vecka 26.  Det handlade om en skiljedom i målet mellan Peab och Unibail Rodamco Westfield avseende entreprenaden Mall of Scandinavia i Solna. Peab ansåg sig ha rätt till ersättning för de fördyrningar som omfattade ändringar av projektet under produktionsfasen. Peab fick rätt och domen innebär att rörelseresultat för Peab kommer påverkas positivt med 400 miljoner kronor i andra kvartalet. 

Framåtblickande

Det ska bli spännande att se hur resten av sommaren utvecklas. Fokus kommer med stor sannolikhet fortsatt att ligga på ränte- och inflationsutveckling. Kommer hajpen för tech- och AI-bolag att fortsätta eller kyls den av? När sätter bygg- och fastighetssektorn sin botten? Ja, det är frågor man bara kan spekulera i. 

För övrigt är portföljen sig lik föregående månad. Skillnaden är att jag nu har mindre likvider och mer aktier. Endast ett nytt bolag har plockats in i portföljen, investmentbolaget Lundbergföretagen AB.*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg