torsdag 22 juni 2023

Veckorapport v.25 - Strulande utdelning, flertalet nyemissioner och assistansbolaget Humana tog revansch

I dagens blogginlägg tar jag en titt på några av alla intressanta händelser som präglat aktiemarknaden under midsommarveckan. Veckan har bjudit på en sur börsutvecklingen, svagare svensk krona och en del nyemissioner som har satt sin prägel. Jag skriver även lite om det omtalade fallet kring assistansbolaget Humana och uppdaterar mina portföljrelaterade händelser. Här är veckans finansiella och traditionsrika händelser.

Sill med potatis, gräddfil och gräslök är inte min grej. Dans runt midsommarstång eller hoppa som små grodor är inte heller något jag gärna gör. Trots allt tycker jag midsommarafton är en fin tradition och det är just med sill och dans många firar midsommar imorgon. De svenska börserna håller då givetvis stängt.

Veckan som gått

Börsen har i veckan som gått varit rejält sur. Kanske inte så konstigt efter uppgången vi tidigare sett som förmodligen drivits av, till en viss del i alla fall, AI- och techbolag. En våg på det böljande havet jag kallar börsen. Det ekonomiska läget är under viss stress och konjunkturinstitutet bedömer att den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur 2023 som väntas vara några år framöver. Den höga inflationen i kombination med räntehöjningarna väntas dra ner tillväxten i Sverige.

Svenska kronan och valutakurser

Den svenska kronan har i veckan fortsatt försvagas mot både euron och amerikanska dollarn vilket inte är positivt ur svensk inflationssynvinkel och även andra aspekter såklart. Ni som läser bloggen via PC har förmodligen noterat att jag lagt till livekurser för OMX och svenska kronan överst på sidan. Dessa syns dock inte på den förenklade mobilversionen. Kurserna kommer från tradingview och jag tycker det var passande att ha dessa där. Jag är nybörjare vad det gäller både kodning och bloggande så allt kanske inte blir perfekt eller ens bra. Jag gör i alla fall ständigt små förändringar och försöker förbättra sidan och dess innehåll. Jag tycker man lär sig bäst genom att testa och experimentera.

Nyemissioner

Under veckan har en del större nyemissioner gjorts, bland annat:

- Sagax, riktad emission om 2 miljarder kronor
- Copperstone, riktad emission om 225 miljoner kronor
- Humble Group, ämnar ta lån om 1,25 miljarder kronor samt göra en riktad emission om 750 miljoner kronor

Nyemission – Ordet många fruktar

EQT har också via en placing sålt 40 miljoner aktier i Beijer REF.

Humana assistans AB

Det har blåst kring assistansbolaget Humana under året. IVO (Inspektionen för vård och omsorg) beslutade i januari att återkalla Humanas tillstånd att bedriva verksamhet med personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst enligt LSS och socialtjänstlagen. Aktien har gått ned rejält sedan dess men igår kom beskedet att förvaltningsrätten upphävt IVOs beslut att återkalla Humanas tillstånd.

I början av året stod Humanas aktie på cirka 40 kronor, efter beskedet om återkallandet var aktien nere som lägst runt dryga 12 kronor i slutet av mars. Efter gårdagens besked tog aktien ett glädjeskutt och handlas som högst till nästan 30 kronor. Vi får se om beslutet blir slutgiltigt eller om IVO väljer att överklaga.

Portföljuppdateringar

För Nordnets kunder blev det lite strul under onsdagen med utdelningen från fonden Aktiespararna Direktavkastning B. Utdelningen återinvesterades per automatik i fonden. Det var en anmärkningsvärd situation eftersom Nordnet hade inkluderat B-andelen i sitt sortiment på grund av hög efterfrågan, då denna andel tilldelar utdelningen i form av kontanter. Nordnet var snabba med att rätta till misstaget och korrigerade så att utdelningen kom in på kontot som kontanter istället. Inga köp eller försäljningar har skett under veckan, men jag har lite extra bevakning på vissa aktier nu när börsen går lite sämre i allmänhet.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg