fredag 12 maj 2023

Veckorapport för vecka 19 - Plump i protokollet för SBB

veckorapport för vecka 19, plump i protokollet för SBB

Turbulensen runt SBB har väll knappast undgått någon. De senaste veckorna har nyhetsrubrikerna haglat ner. Vare sig allt som skrivs är sant eller ej så skadas bolagets rykte och namn på lång sikt. Personligen tycker jag de senaste händelserna är en stor plump i protokollet för SBB.

Vad är det då som har hänt, hur har jag agerat i turbulensen och varför?

Samhällsbyggnadsbolaget

I början av veckan fick vi nyheten att SBB's kreditbetyg hos S&P sänks. Från att tidigare varit BBB- till BB+ med negativa utsikter. Det vill säga ett steg ner på skalan. Det är bara ett steg ner på skalan, men det är ett stort och betydelsefullt steg eftersom BB+ räknas som "skräp status". Detta innebär att SBB's obligationer blir mindre populära, blir svårare att refinansiera och man kommer att få betala högre räntor.

Sänkt kreditbetyg

Detta var kanske väntat av en del eftersom SBB tidigare haft BBB- och därmed legat i farozonen att bli nedgraderade. SBB's ledning har varit fullt medvetna om situationen och det har varit deras fokus sedan i höstas att vidta åtgärder för att detta inte skulle ske. Det har varit en hög prioritet för SBB att jobba för att bibehålla BBB kreditbetyget. Det har flera gånger tagits upp och poängterats att man vidtar åtgärder för att nedgradering inte ska ske. Bara för några veckor sedan när man presenterade Q1-rapporten sa man att i och med siffrorna de visade i sin rapport klarar de mål som krävs för att bibehålla sitt kreditbetyg BBB. Vilket alltså visade sig vara fel. Hur man gjort denna felbedömningen vill jag inte spekulera i. Faktum är att det är en rejäl plump i protokollet. SBB har annars tidigare ofta levt upp till vad man sagt att man ska åtgärda och vilka mål som ska nås. Denna gången blev det inte så.

SBB's aktie rasade

Detta ledde i sin tur till att marknaden handlade ner aktien med cirka 25% under hög volym. SBB's styrelse kallade till krismöte där det beslutades att man drar tillbaks tidigare förslag om emission av D-aktier till 16 kronor styck då det inte längre var genomförbart. Man valde också att dra tillbaks förslaget om DRIP (automatiskt återinvestera utdelningen i nya aktier) samt att man skjuter fram utdelningsdatumet. Tidigare har SBB delat ut månadsvis men nu är det sagt att utdelningen ska ske någon gång innan årsstämman 2024 istället. Det innebär att sista månadsutdelningen kommer vara den i juni.

Inställd/framflyttad utdelning

Detta tycker jag var tråkigt eftersom SBB varit en grund i utdelningsstrategin för portföljen. Detta kommer påverka mina förväntade utdelningar en hel del. Jag tycker samtidigt att det var helt rätt beslut att skjuta på / ställa in utdelningen. Det finns inte mycket logik i att ha utdelning och samtidigt göra nyemission enligt mig. I dagens klimat gör man bättre i att köpa tillbaks skuld till rabatterade priser än att dela ut. Problemet var att detta borde gjorts vid årsstämman och inte några veckor senare under ett krismöte eftersom man redan sagt att utdelningen var hållbar.

Rimliga åtgärder men något sent

Åtgärderna man vidtog på denna extrastämma tycker jag var bra och rimliga, men borde ha gjorts tidigare. Nu skapas istället onödig osäkerhet och ifrågasättanden av beslut. Även om besluten var rimliga fortsatte aktien dagen efter att rasa och gick ned med ytterligare ca 20% om jag inte missminner mig. Med stor sannolikhet många fonder med utdelningsfokus som tvingas sälja och blankningen som fortsatt ökade något. En hel del uppgivna aktieägare har naturligtvis också sålt.

Fortsatt hög handelsvolym

Aktien har fortsatt handlas under mycket hög volym och volatilitet hela veckan. Igår kväll meddelade man också att man sålt sitt innehav i JM. Ett innehav som såldes till strax under 3 miljarder på ett 10 årslägsta aktiepris i JM. Dessa aktier köptes för mer än det dubbla, det vill säga drygt 6 miljarder. SBB säljer alltså till en förlust på cirka 55%. Detta trots att VD'n vid flera tillfällen sagt att det inte är aktuellt att sälja innehavet då det är långsiktigt. SBB's ordförande sa så sent som i tisdags att det inte var tänkbart att sälja JM innehavet. Detta kommer innebära stora nedskrivningar i Q2 eftersom innehavet var värderat till över 6 miljarder i SBB's senaste rapport. För nästa år innebär det här också minskade intäkter för SBB i form av utdelningar från JM. Jag har svårt att se något positivt i denna försäljningen mer än att man just nu får lite mer pengar i kassan. Men kassan har redan 5 miljarder som täcker årets obligationsförfall och det är som sagt försent för att rädda kreditbetyget då det redan sänkts. Det känns lite panikartat faktiskt, man har tidigare pratat om en notering av Svea fastigheter och en försäljning av fastigheter värd cirka 6 miljarder för att stärka balansräkningen. Det jag kan tänka mig är att dessa åtgärder drar ut på tiden eller inte blir av och att man därmed sålde JM-innehavet istället som någon form av nödåtgärd.

Försäljning av mitt innehav

Jag har i veckan sålt det allra mesta av mitt SBB innehav till en förlust. Från att i januari legat på nästan plus 100% till att hamna på minus på bara några månader. Som tur var köpte jag aktierna relativt billigt under hösten 2022. Jag lider verkligen med alla som har köpt på betydligt högre kurs och sitter med stora förluster. I media spekuleras det om potentiell konkurs, så kanske det blir, men dagens kurs är samtidigt låg och aktien är rejält blankad. Om tonläget förändras och det blåser lite positiva vindar för fastighetsbranschen igen kan det även innebära att det är potentiellt köpläge idag.  Att spekulera i framtiden är alltid svårt men på grund av volatiliteten i aktien tycker jag inte den lämpar sig som ett långsiktigt innehav i min portfölj, volatiliteten kan dock öppna lägen för kortsiktig trading. Fyra skäl till varför jag sålt det mesta av mitt innehav:

  1. Kreditbetyget sänkts trots att detta varit prio ett för ledningen att se till att så inte blir fallet.
  2. Den extrema volatiliteten i aktien slipper jag gärna.
  3. Utdelningen framöver känns väldigt oviss.
  4. Motsägelsefulla uttalanden av ledning/styrelse.

En del av likviderna handlar jag för

För pengarna från denna försäljningen har jag lagt en del i XACT Sverige (UCITS ETF) och resten behåller jag i kassa tills vidare. Jag tycker börsen är extremt svårtolkad för tillfället. Ekonomin känns svag men samtidigt står många bolag nära eller runt ATH (all time high). Jag hade gärna sett lägre kurser med tanke på hur världen ser ut i dagsläget för att kasta mig på köpknappen.

Inflationssiffror från USA

Vi fick också inflationssiffror från USA i veckan. För tionde månaden i rad sjönk inflationen vilket så klart är positivt. Riktigt lika positivt har det inte sett ut i Sverige och EU där inflationen tycks bita sig fast lite mer. Vi var också lite senare med att höja räntorna så den eftersläpande effekten kanske visar sig framöver.

Letar du efter en investeringsplattform som passar dina behov rekommenderar jag dig att läsa mitt inlägg med några olika alternativ: Vilken investeringstyp är du? - Hitta en investeringsplattform som passar dig


*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*


2 kommentarer:

Populära inlägg