fredag 2 februari 2024

Lätt börsnedgång inledde 2024 - Januari portföljsammanfattning

Januari 2024 portföljsamanfattning

Börsen gick starkt under slutet av 2023 och 2024 inleddes lätt nedåt. Kanske inte helt oväntat efter de stora uppgångarna. Som mest var nedgången för Index nästan 5% i mitten av januari men återhämtade sig sedan något och stängde månaden ned drygt 1%.

Rapportperioden är i full gång och det har inneburit en hel del volatilitet i individuella aktier.

Portföljen har utvecklats något sämre än det breda börsindexet under månaden, en del lite större portföljinnehav har haft det tufft under januari. Bland annat Peab, Cloetta och Norion bank fick se större nedställ.

Efter den stora börsuppgången under slutet av 2023 inledde börsen 2024 lätt negativt


Portföljen för januari i siffror

  • Totala utdelningar i januari: 1285 kr (förväntat 1394 kr)
  • Portföljutveckling januari: ca -2% (OMXSGI ca -1,2%)
  • Portföljutveckling i år: ca -2% (OMXSGI ca -1,2%)

Portföljens värdeutveckling

OMXSGI backade drygt en procent under januari och min portfölj gick ned med cirka två procent.

Alla mina innehav finns på portföljsidan.

portföljens utveckling för januari 2024 jämfört med OMXSGI

Rapportperiod och hög volatilitet

En hel del rapporter för Q4 har lämnats och med varierande resultat. Jag har inte kunnat lägga någon större tid på att analysera dessa men har följt aktieutvecklingar. Peab vinstvarnade i samband med sin rapport och aktien störtdök. Nedgången slutade på cirka 14% dagen då vinstvarningen kom om jag inte missminner mig. Norion bank såg också en rejäl nedgång i mitten av januari vilket jag tror relaterade till dels negativa nyheter från Resurs bank men kan också ha handlat om exponering mot fastighetssektorn och osäkra lån. Cloetta slog estimaten i sin rapport men har trots allt haft en ganska dålig utveckling där bland annat SHB sänkte sin rekommendation från köp till behåll. Positivare utveckling har det varit för bland annat Evolution, Sandvik och SKF.

Tidigare i månaden skrev jag ett inlägg som summerade börsåret 2023 och några förväntningar samt spekulationer kring det kommande börsåret 2024 som kan läsas här:  Börs- och portföljsammanfattning för 2023 och mina förväntningar av 2024

Utdelningar

Utdelningarna för januari kom in knappt under vad jag förväntat mig. Det berodde på en något lägre ränta från aktieutlåningsprogrammet för min kapitalförsäkring.

Portföljens utdelningar för januari 2024

Portföljfördelning

Det har inte skett några markanta förändringar i portföljen då jag för tillfället inte har mycket tid över till börsen och portföljen.

Portföljfördelning januari 2024

Populäraste blogginlägget under januari

Blankning och blankare är ofta ett hett debatterat ämne på flera online forum och sociala medier. Ofta beskylls blankare för nedgångar i aktier. Det får man tycka och tro vad man vill om men faktum är att det råder stor okunnighet generellt om vad blankning är, vilka som blankar och varför investerare väljer att blanka. Det är inte så konstigt då det ibland handlar om komplexa upplägg och endast finns liten, om någon, insyn när det gäller blankning. Månadens mest visade inlägg på bloggen handlar just om blankning och aktielån. Inlägget hittar du här: Vem lånar ut aktier till blankare och varför - Aktielån och blankning

Vem lånar ut aktier till blankare och varför? Vad innebär blankning och aktielån?

Framåtblickande - Studier tar upp mitt fokus och tid

Studierna rullar på, för närvarande läser jag statistik, ekonomistyrning och marknadsföring. Vissa kurser är intressantare än andra, svårighetsgraderna varierar också en del tycker jag. Målet är att om cirka 2 år ta en kandidatexamen i nationalekonomi.

Portföljen ligger mest och guppar i vågorna på börsen. Förhoppningsvis ska portföljen kunna hålla jämna steg med index under det kommande året. Mycket större förhoppningar än så har jag inte. Det är inte heller sannolikt att jag kommer kunna göra några större nyinvesteringar med de inkomster jag har i form av studiebidrag och studielån. Det kommer främst handla om utdelningar som återinvesteras under den närmsta tiden, om jag inte vinner på lotto, men det blir svårt eftersom jag inte spelar på lottot.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg