onsdag 1 november 2023

Fortsatt negativ börsutveckling under oktober månad - Oktober portföljsammanfattning

Börsen har fortsatt utvecklas svagt under oktober 2023. Sammanfattning av portföljen för oktober månad
Börsen har fortsatt utvecklats svagt under oktober månad och portföljen likaså. 

Tyvärr har jag haft väldigt ont om tid att följa börsen och portföljen under månaden. Jag har inte heller haft tid att skriva här på bloggen i den utsträckning jag önskat. Studierna tar för tillfället upp all min tid, vilket jag skriver lite mer om i inlägget.

I inlägget summerar jag också portföljens utdelningar, utveckling och fördelning för september. Jag spekulerar även lite i hur resten av året kan tänkas utvecklas.

Fortsatt tufft ekonomiskt klimat och en svag börsutveckling


Portföljen för oktober i siffror

  • Totala utdelningar i oktober: 5077 kr (förväntat 9057 kr)
  • Portföljutveckling oktober: ca -2,96% (OMXSGI ca -3,5%)
  • Portföljutveckling i år: -8,7% (OMXSGI ca 0,6%)

Portföljens värdeutveckling

Börsens negativa trend håller i sig OMXSGI backade under månaden med cirka 3,5%. Min egna portfölj har utvecklats aningen bättre och noterar en nedgång på cirka 3%. Alla mina innehav hittar ni på portföljsidan. Allt lutar åt ett dåligt år för portföljen som hade för hög fastighetsexponering i början av året och har därmed utvecklats sämre än index.

portföljens utveckling i oktober jämfört med omxsgi

Fjärde negativa månaden i rad

Börsen noterar sin fjärde negativa månad i rad och det finns kanske inte så mycket som talar för att det kommer gå så mycket bättre under de två återstående månaderna på året. Det råder mycket instabilitet i världen för tillfället. Krig, makroekonomi med mera skapar allmän oro och pessimism. De högre räntorna gynnar inte börsutvecklingen. Många företag brottas med en för hög belåning efter de snabba räntehöjningarna, efter att räntan under flera år legat runt 0. Hög belåning blir såklart ett problem när ränteutgifterna hastigt skjuter i höjden, både för företag och hushåll. Det tar tid att ställa om till en ny räntemiljö, hur långvarig den nu än blir. Sedan juni har börsen sett en nedgång på över 10%. I princip hela årets tidigare uppgång är nu utraderad.

bred index utveckling sedan juni, nedgång på över 10%

Utdelningar

Utdelningarna kom under månaden in under förväntan. Det är framförallt aktieutlåningsprogrammet som påverkat de förväntade utdelningarna då programmet genererade en väldigt låg summa för det tredje kvartalet.

Utdelningar under 2023

Portföljfördelning

Portföljfördelningen är i princip oförändrad från septembers månadsuppdateringen.

oktober portföljfördelning

Populäraste blogginlägget under oktober

Under månaden var inlägget om Rustas börsnotering det mest visade inlägget på bloggen. En börsnotering jag personligen avstod, men att intresset runt börsnoteringen var så stort kan nog förklaras med att det varit väldigt få börsnoteringar på senare tid. Rustas börsnotering kryper allt närmare - Är det värt att investera i lågprisvaruhuset?

Rustas börsnotering

Framåtblickande

Börsen har varit sur under några månader och förmodligen är det fortfarande svårt att se något ljus i tunneln. Jag har inga större förväntningar på resten av året. Mycket hänger fortsatt på inflationssiffror, räntor och så vore det såklart trevligt om människor slutade kriga och istället samarbetar, men det blir en svår nöt att knäcka. Jag tror i alla fall att vi är nära en räntetopp, om vi inte är där alla redan. Inflationen bör fortsatt ticka nedåt utan att fler räntehöjningar krävs. Risken är stor att om räntorna fortsätter höjas kommer något brista i ekonomin, vilket eventuellt drar oss in i en långvarig lågkonjunktur som bland annat kan leda till högre arbetslöshet.

På ett personligt plan kommer jag med stor sannolikhet inte att ha mycket tid över för att skriva på bloggen under resten av året, inte heller följa börsen eller portföljen i någon större utsträckning. Jag läser för tillfället 3 högskolekurser, extern redovisning, corporate finance och samhällsekonomiska utmaningar (på 3 olika universitet) parallellt. Det blir en del föreläsningar,  inlämningsarbeten, diskussioner att delta i samt böcker att plöja igenom och lära sig. Ganska stressigt tycker jag. Förhoppningen är att det blir blir en lite lugnare vårtermin.

Jag noterar till mig själv: "läs aldrig 3 kurser parallellt igen" (Hur jag lär mig av mina misstag och framgångar).

Jag hoppas i alla fall hinna med att redovisa månadsrapporterna. I övrigt får jag se vad tiden räcker till.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg