tisdag 22 augusti 2023

Bör man binda elavtalet nu för de billigaste elpriserna? - Jämför avtal och spara pengar

Billigare el öppnar för bundet elavtal - Hur ska man tänka angående elpriserna och elavtalen inför kommande vinter?

Elpriset har svängt rejält det senaste året. Från att ha varit rekordhögt i augusti 2022 har vi nu under juli och halva augusti 2023 sett rekordlåga elpriser. Detta öppnar för frågan om det är läge att binda sitt elavtal nu.

Hur länge kommer det rörliga priset att vara så här billigt? Vad ska man göra som elkonsument för att få bästa möjliga elpris? Är det läge att välja fast elpris nu när elkostnaden är låg, eller ska man fortsätta med rörligt elpris och hoppas på att det håller sig nere?

I inlägget diskuterar jag några för- och nackdelar med fast och rörligt elavtal samt hur du kan jämföra och hitta de billigaste elavtalen i ditt område.

Innehåller annonslänkar till Elskling

Bör man binda elpriset nu?

Bundet eller rörligt elavtal inför kommande vinter? Det finns inget enkelt svar på den frågan, eftersom elpriserna styrs av många olika faktorer som är svåra att förutse. Det vi kan konstatera är att de rörliga elpriserna, åtminstone för elområde 3 och 4, är rekordlåga för tillfället. Detta öppnar upp för möjligheten att binda sitt elavtal om man föredrar en stabil elkostnad och undvika de snabba svängningarna i elpriset som har varit utmärkande för Sverige under senare tid. Du slipper överraskningar och ingen vet vad de rörliga elpriserna blir den kommande vintern.

Historiskt elpris elområde fyra Historiskt elpris elområde treHistoriskt elpris elområde två Historiskt elpris elområde ett

Rörligt/timpris

Rörligt elpris följer prisutvecklingen på den nordiska elbörsen Nord Pool, det varierar från timme till timme, dag till dag och månad till månad. Med ett rörligt elavtal betalar man ett genomsnitt av elpriset för månaden.

Man kan också välja timpris och på så sätt dra nytta av låga priser när de uppstår, men riskerar också att få betala höga priser vid pristoppar. Med timpris betalar man det priset som elen kostar vid tillfället. Timpris passar dig som är flexibel i din elförbrukning och kan anpassa dig efter prisförändringarna som råder över dagen. 

Med rörligt elavtal eller timpris bör man ha en viss buffert redo ifall elpriserna plötsligt stiger mycket. Rörligt elpris har historiskt sett varit ett billigare alternativ än fast elpris men du bör som sagt ta höjd för och vara beredd på att din elkostnad kan variera kraftigt.

Fast elpris

Fast elpris innebär att du får ett avtalat fast pris per kWh under en bestämd period. Det ger dig trygghet och stabilitet i din ekonomi eftersom du slipper oroa dig för prisförändringar på marknaden. Fast elpris passar dig som vill ha en enkel och förutsägbar budget för din elförbrukning och som inte vill behöva följa med i prisutvecklingen. Du bör dock vara medveten om att du kan missa eventuella prisfall under avtalsperioden och att du kan behöva betala en uppsägningsavgift om du vill byta elleverantör innan avtalet löper ut.

Jämföra och hitta billiga elavtal

Oavsett om du väljer fast eller rörligt elavtal är det viktigt att du jämför olika erbjudanden från olika elleverantörer för att hitta de billigaste elavtalen. Du kan använda dig av jämförelsetjänster på nätet, till exempel Elskling, för att hitta elavtalen med lägst priser. 

https://www.elskling.se

Allt du behöver för att jämföra de olika elleverantörernas priser är ditt postnummer. Oavsett om du vill säkra ett bundet avtal med fast pris eller ett rörligt avtal hittar du de billigaste erbjudandena hos Elskling.

Jämför och byt elavtal med hjälp av Elsklings jämförelsesida

Jämför alla elavtal gratis med Elskling

https://www.elskling.se är en jämförelsetjänst för elpriser och elavtal som hjälper dig att hitta det bästa elavtalet för din situation. Elskling har funnits sedan 2007 och har hjälpt över en miljon kunder att byta elavtal och spara pengar på sin elkostnad. Elskling jämför alla elbolag i Sverige och ger dig en tydlig och enkel översikt över de olika alternativen som finns för dig. Du kan välja mellan rörligt, fast eller mixat elpris, och se hur mycket du kan spara per månad och år. Du kan också jämföra olika villkor, påslag, avgifter och miljömärkningar. När du har hittat ett elavtal som passar dig kan du byta direkt på Elsklings webbsida, kostnadsfritt och smidigt.

Ditt elavtal kan ha stor betydelse för plånboken och miljönValet av elavtal kan påverka miljön och din plånbok

Att välja elavtal är inte alltid lätt, men det kan göra stor skillnad för din plånbok och din miljöpåverkan. 

Därför är det värt att lägga lite tid och energi på att hitta det bästa alternativet för dig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg