fredag 24 mars 2023

Veckorapport för vecka 12 - Inflation, räntor och fastighetssektorn

Inflation, räntor och fastighetssektorn. Veckorapport för vecka 12

I tisdags annonserade amerikanska centralbanken ytterligare en 0,25% räntehöjning, det var väntat. Personligen tror jag att det blir ytterligare en 0,25% höjning även vid nästa möte men att räntan sedan hålls kvar på samma nivå. Det är inte omöjligt att räntan sänks lite redan framåt senhösten men mest troligt är kanske början av 2024. Det beror till stor del på hur inflationssiffrorna ser ut.

Innehåller annonslänkar till Elskling

Bygg- och fastighetssektorn

Bygg- och fastighetssektorn har det fortsatt tufft och har gått riktigt svagt även dagar då börsen generellt gått upp. Detta påverkar såklart min portfölj negativt och den underpresterar därmed det index jag jämför med. Mina investeringar är dock tänkta att ägas över ett längre tidsperspektiv så att jämföra sig med index vecka för vecka eller månad för månad är egentligen inte speciellt viktigt. Det är lätt att man blir psykologiskt påverkad under nedgångsperioder och fattar beslut som inte är helt genomtänkta. Jag behåller siktet mot målet och låter mig inte dras med av hur aktierna utvecklas på kort sikt utan att det skett stora förändringar för bolagen. Räntehöjningarna är i och för sig en stor förändring men jag tror inte att de kommer kunna hållas så höga som idag under någon längre tid.

Potentiell deflation

Den största risken med för höga räntor är deflation. Effekterna av räntehöjningar sker med en fördröjning så det vore rimligt att avvakta med höjningar och se hur inflationen utvecklas. Höjer centralbankerna för mycket och för snabbt ökar risken för fler bankkollapser, potentiell finanskris och deflation. Deflation är motsatsen till inflation. Det låter kanske bra att priser går ned, men det är ett misstag. Deflation är värre än inflation då det kan leda till hög arbetslöshet och fattigdom. 

Räntan är inte jättehög i dagsläget men den har höjts väldigt snabbt som bilden ovan antyder. Företag och hushåll har inte hunnit ställa om och anpassa sig till det nya ränteläget på så kort tid.

Sänk kostnaderna på ditt el-avtal

Alla påverkas såklart av inflationen och räntehöjningarna vi upplever idag. Men det går att påverka vissa ökade kostnader och utgifter om man aktivt letar efter alternativ. Ett exempel kan vara att kolla upp sitt nuvarande elavtal. På https://www.elskling.se kan du jämföra elpriser och byta elavtal. Det kan vara värt att kolla upp om man kan minska sina utgifter. Det är onödigt att betala ett högre pris för samma sak.

Jämför och byt elavtal med hjälp av Elsklings jämförelsesida

Obligationsförfall

Kommande året  blir säkert utmanande för vissa fastighetsbolag, framförallt för de som är i behov av att refinansiera sina lån eller lösa obligationer. Ett exempel på detta är Cibus som igår kväll genomförde en riktad nyemission. Jag har skrivit ett tidigare inlägg om nyemissioner om du vill veta mer om vad det innebär: Nyemission – Ordet många fruktar. Jag tar även upp vad en obligation är i detta inlägg: Lär dig mer om marknadsrisk, råvaror och vad obligationer är - Investeringsstrategi del 2.

I och med min övervikt mot bygg- och fastighetsbolag tar jag en större risk i hopp om att kunna få bättre avkastning.  I del 1 av investeringsstrategin jag tar upp bolags- och branschrisk om du vill läsa mer om det. Huruvida det blir en lyckad investering eller ej vet jag endast i framtiden. Nedställen i sektorn det senaste året anser jag redan prisat in en stor del av att kommande året blir utmanande. De flesta av fastighetsbolagen handlas i dagsläget för priser som indikerar att fastigheter kommer sjunka med 20-40% i värde, med några få undantag. Exempelvis Sagax, som jag tror fortfarande handlas till en substanspremie. Det vill säga, bolaget värderas högre än vad värdet på deras fastigheter har värderats till.

De rejäla nedgångarna vi haft i fastighetssektorn inträffar inte så ofta, historiskt sett har det lönat sig att köpa sådana nedgångar. Investerar man i fastighetsbolag idag ska man vara medveten om att det sker med hög risk och det är inget jag rekommenderar. Detta på grund av att fastighetsbolag ofta har hög belåning och drabbas då också i större grad av räntehöjningar. Räntebetalningarna ökar vilket kan resultera i att vinsterna sjunker och priset på fastigheter går ned. Personligen anser jag att uppsidan för många av bolagen i branschen är större än eventuella nedsidor från dessa nivåer på lite längre sikt.

Utdelningar från Xact

I veckan trillade även utdelningen från Xact Norden Högutdelande ner i portföljen och den återinvesterade jag  direkt i fonden igen. Jag har skrivit ett blogginlägg om denna fond i ett tidigare inlägg som går att läsa här. Syftet med denna återinvestering är såklart att få ränta-på-ränta-effekt som jag också skrivit om tidigare och går att läsa här. Xact Norden Högutdelande delar ut fyra gånger per år och vid vardera tillfälle 1,67 kronor per andel för 2023.

Vill du lära dig mer om diverse börs- och finanstermer rekommenderar jag dig att titta under finansbildningsetiketten. Där hittar du även inlägg där jag beskriver mina strategier och förklarar hur man kan tänka när man bygger en passiv väldiversifierad portfölj (min betadel) eller för den mer aktiva investeraren (alfadelen).

Trevlig helg.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

2 kommentarer:

  1. Du lever verkligen upp till balans-tänket. Håller med om att det kan vara bäst att sitta lugnt i båten i dagsläget. Månadssparar själv, så det blir en del investeringar nu när priserna är låga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker! Men det är svårt att motstå kraftiga nedgångar inom vissa branscher då de ofta visar sig vara överdrivna. Betadelen av min portföljstrategi är den som jag skulle rekommendera då en sådan passar de flesta bäst och ger oftast bäst resultat. Bred indexexponering med månadssparande brukar vara ett bra recept på sikt. Hur jag gör med min alfadel är inget jag vill att andra ska agera efter utan var och en bör göra sin egna analys. Det kommer visa sig i framtiden huruvida det var smart eller ej att överexponera sig mot fastigheter i dagsläget.

      Radera

Populära inlägg