tisdag 18 juli 2023

Upplevelser vs. sparande - Hitta balansen och unna dig själv det bästa av båda världar

Att spara och budgetera är bra, men glöm inte att unna dig själv ibland och lev livet till fullo
Jag skriver oftast om hur man kan spara pengar och investera på ett balanserat sätt. Men det gäller 
att ha balans i livet också så Idag tänker jag istället ge några tips på vad man kan unna sig själv ibland och varför man bör göra det. 

Anledningen till detta är att jag härom dagen läste en artikel om en man som sparat hela sitt liv och nu på ålderns höst inte visste vad han skulle göra med alla pengarna. Denna sorts problem är det nog få som har. 

Hur som helst tycker jag det är viktigt att även njuta av resan och livet som det är här och nu. Det är bra att ha en ekonomisk plan och ett långsiktigt mål men man behöver inte vänta tills man har sparat ihop en förmögenhet för att göra något roligt eller spännande. Det finns många sätt att skämma bort sig själv utan att förstöra sin budget eller framtid.

Innehåller annonslänkar till Upplevelse och Akademibokhandeln

Leva i nuet eller spara för framtiden - Upplevelser vs sparande

Att hitta rätt balans mellan att leva i nuet och spara för framtiden är inte alltid så lätt. Det är också väldigt individuellt vad som anses vara en bra balans mellan de båda. Jag har tidigare skrivit om ämnet här: Hitta balansen - Leva i nuet eller spara för framtiden.

Att budgetera och spara är något de allra flesta borde göra men man ska inte glömma bort att det finns andra sätt att investera i sig själv. Att skaffa sig erfarenheter och uppleva olika situationer kan också vara oerhört värdefullt.

Varför ska man unna sig själv något ibland?

Det finns flera anledningar till varför man ska unna sig själv ibland, både för ens mentala och fysiska hälsa. Här är några av dem:

 • Ger dig en paus från stress och vardagsrutiner. Att göra något annorlunda eller roligt kan hjälpa dig att koppla av, ladda om och få nya perspektiv.

 • Ökar din motivation och produktivitet. Att ha något att se fram emot kan ge dig mer energi och drivkraft att jobba mot dina mål. Det kan också fungera som en belöning för ditt hårda arbete och dina framsteg.

 • Stärker din självkänsla och ditt självförtroende. Att unna dig själv något som du tycker om eller som får dig att känna dig bra kan boosta din självbild och ditt humör. Det kan också visa dig att du är värd att ha det bra och att du förtjänar lycka.

 • Förbättrar din relation till dig själv och andra. Att unna dig själv något kan vara ett sätt att visa dig själv kärlek och omtanke. Det kan också vara ett sätt att dela glädje och upplevelser med andra som du bryr dig om.

Vad kan man unna sig själv?

Det finns inget rätt eller fel svar på vad man kan unna sig själv. Det beror helt på vad du tycker är kul, intressant eller avkopplande. Men om du behöver lite inspiration rekommenderar dig att titta in på upplevelse.com. Jag är ganska säker på att det finns något för alla i deras utbud.

varför inte provköra en sportbil

Du hittar allt från fallskärmshoppning och köra snabba sportbilar till ölprovning och lyxig matlagning ute i naturen. Totalt finns det över 500 unika upplevelser att välja bland. Perfekt till semestern om du inte vet vad du ska göra med den lediga tiden eller vill hitta på något kul med barn, familj eller vänner. Kanske fyller den där kompisen år som tycks ha allt, att ge bort en upplevelse kan vara den perfekta presenten.

https://www.upplevelse.com

unna dig själv en upplevelse

Upplevelser

En av de bästa sakerna man kan investera i sig själv med är upplevelser. Upplevelser ger dig minnen, kunskap och känslor som du kan bära med dig länge. Dessutom har forskning visat att upplevelser gör oss lyckligare än materiella saker. Här är några exempel på upplevelser som du kan unna dig själv:

 • Gå på en konsert, en teaterföreställning eller en stand-up show. Att se någon du gillar live eller skratta åt någon som är rolig kan vara en fantastisk upplevelse som får dig att glömma allt annat för en stund.

 • Prova på en ny aktivitet eller hobby. Att lära sig något nytt eller utmana sig själv kan vara både roligt och givande. Du kan till exempel prova på att klättra, dansa, måla, baka, spela ett instrument eller vad som helst som lockar dig.

 • Åk på en weekendresa eller en dagsutflykt. Att byta miljö och se nya platser kan vara ett bra sätt att bryta enformigheten och få nya intryck. Du behöver inte åka långt eller dyrt för att ha det trevligt. Du kan till exempel åka till en närliggande stad, ett naturreservat eller ett museum.

Självvård

En annan sak som man kan kosta på sig är självvård. Självvård handlar om att ta hand om sig själv på ett fysiskt, mentalt och emotionellt plan. Det kan hjälpa dig att må bättre, förebygga stress och sjukdomar, och öka din livskvalitet. Exempel på självvård:

 • Boka en massage, en ansiktsbehandling eller en manikyr. Att låta någon annan ta hand om din kropp och skönhet kan vara ett sätt att slappna av, fräscha upp dig och känna dig mer attraktiv.

 • Köp något nytt till dig själv. Det behöver inte vara något dyrt eller onödigt, utan något som du verkligen vill ha eller behöver. Det kan vara ett nytt plagg, ett smycke, en bok, ett spel eller något annat som gör dig glad.

gå på en ölprovning

Hur ofta ska man unna sig själv något?

Det finns ingen exakt regel för hur ofta man ska unna sig själv något. Det beror på din personlighet, din livssituation och din budget. Men som en tumregel kan du försöka unna dig själv något minst en gång i månaden, om inte oftare. Det är viktigt att inte glömma bort sig själv i jakten på pengar och framgång. Du är värd att ha det bra och att göra det du tycker om.

Sammanfattningsvis

Att unna sig själv något ibland är inte bara trevligt, utan också nyttigt för ens hälsa och lycka. Det ger dig en paus från stressen, ökar din motivation, stärker din självkänsla och förbättrar din relation till dig själv och andra. Det finns många saker som du kan unna dig själv, som upplevelser, självvård eller något gott. Du behöver inte vänta tills du har sparat ihop en massa pengar för att göra det. Du kan unna dig själv något redan idag, utan att förstöra din budget eller din framtid.

Jag hoppas att du har fått lite inspiration av detta blogginlägg och att du inte glömmer bort att investera i dig själv också. Om du har några egna tips på vad du brukar kosta på dig, dela gärna med dig i kommentarerna nedan eller på någon av mina sociala mediekanaler.

2 kommentarer:

 1. Har bokat in mig för att få ”Upplevelsers nyhetsbrev”. Bra som inspiration om inte annat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, kan ge en lite idéer på saker att hitta på. Sånt man annars inte tänkt på eller visste fanns.

   Radera

Populära inlägg