fredag 9 juni 2023

Veckorapport v.23 - Intressant Apple-event: VR/AR-glasögon och börs/portföljuppdateringar


Veckans snackis har varit Apples event. Där presenterades bland annat ett cyklop. Skämt åsido, det är någon form av VR/AR-glasögon (Virtual reality/Augmented reality).

Vad betyder egentligen VR och AR? Tänker jag köpa sådana här glasögon? Har det hänt något i portföljen i veckan?Innehåller annonslänkar till Nordnet och Avanza

Kommer folk gå runt i sådana här glasögon framöver? Nja, jag är lite skeptisk även om jag kan se nyttan med dem i många situationer. Så länge prislappen ligger på drygt 35.000 kronor är det nog ganska få som kommer köpa dessa, men till en billigare peng och mindre format kanske det blir vanligare. Men vem vet, det har skrattats åt Apple förr. Ni minns väll när deras "dyra" och knapplösa mobiltelefoner lanserades: https://www.youtube.com/watch?v=qycUOENFIBs.

VR står för Virtual Reality (virtuell verklighet)

Det är en teknik som skapar en digital simulering av en helt annan verklighet eller miljö. Genom att använda en speciell VR-headset kan användaren fördjupa sig i en virtuell värld och känna sig som om de är närvarande där. Det är som att kliva in i en annan dimension och interagera med den digitala miljön.

AR står för Augmented Reality (förstärkt verklighet) 

Det är en teknik som lägger till digitala element i den verkliga världen. Istället för att helt ersätta den verkliga miljön, förbättrar AR upplevelsen genom att lägga till virtuella objekt, text eller animationer som kan ses genom en enhet som en smartphone eller AR-glasögon. Det kan användas för att ge extra information, för att spela spel eller för att visualisera koncept på ett mer interaktivt sätt.

I grund och botten skapar VR en helt digital miljö , medan AR lägger till digitala element i den verkliga världen för att förbättra upplevelsen.

Inga glasögon för min del

Jag har i alla fall inga planer på att köpa dessa glasögon. Dels på grund av priset såklart (35.000 kr). Jag undrar också hur länge man orkar gå runt med dem utan att bli snurrig eller får problem med ögonen/synen. Om tanken är att man bara ska använda dem då och då, blir det inte lite omständligt att bära runt på dem? Kommer du i närtid att skaffa dessa eller liknande VR-glasögon? 

Apples aktiekurs

Apples aktie reagerade något negativt efter eventet men aktien har gått väldigt starkt för övrigt och noterade nyligen ATH (All time high).

Börsen för svensk del

Börsveckan för svensk del har varit kortare än vanligt på grund av helgstängt i tisdags då vi firade Sveriges nationaldag. Börsen har gått  relativt starkt i veckan och portföljen har utvecklats något bättre än Index. Jag har köpt Embracer aktier till alfadelen av portföljen efter de kraftiga nedställ som skett efter rapporten och ett avtal som inte blev av. Det är inget långsiktigt innehav då jag har svårt att värdera bolaget utan snarare en kortsiktig spekulationspost. Jag anser att mycket negativt kan vara inprisat nu och eventuella positiva nyheter kan ge aktien bra skjuts uppåt. Detta ska inte ses som någon köprekommendation utan vill man köpa aktien så bör man själv göra en analys över läget. Jag använder stop-loss för att minimera eventuella förluster om aktien skulle fortsätta nedåt. Rör sig aktien å andra sidan upp kommer jag flytta med stop-lossen upp på högre kurs för att kunna säkra vinst. Mer information om Embracer, aktiens kursutveckling samt möjlighet att köpa och sälja aktien hittar du på länkarna nedan till Avanza och Nordnet:

https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/707695/embracer-group-b

https://www.nordnet.se/marknaden/aktiekurser/16623696-embracer-group-b


*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg