måndag 31 juli 2023

Juli portföljsammanfattning - Portföljutveckling, utdelningar och fördelning

Portföljens utdelningar och utveckling för juli månad har sammanfattats.

Totala utdelningar i juli: 2849 kr (förväntat 5980 kr)
Portföljutveckling juli: +0,47% (OMXSGI 0,66%)
Portföljutveckling i år: 0% (OMXSGI 10,63%)


Portföljens värdeutveckling

Juli månad slutar lätt positivt utvecklingsmässigt för portföljen. Den har således utvecklats i linje med OMXSGI som jag brukar jämföra med. Grafen nedan verkar inte stämma riktigt, siffrorna för portföljen visar en uppgång på +0,48% sedan min senaste uppdatering i juni och OMXSGI visar en uppgång på 0,66%. Siffrorna stämmer nog inte helt, de är nog inte fullständigt uppdaterade förens imorgon för juli. Samtliga innehav i portföljen hittar du på portföljsidan.

Levler portföljen

Desto bättre gick det för mina nya portfölj hos Levler. Tyvärr är den inte så stor och har betydligt högre risk. För tillfället redovisar jag inte denna portfölj. Gratis courtage - Levler sätter press på övriga aktie- och fondplattformar med courtagefri aktiehandel

Utdelningar

Utdelningarna kom in långt under förväntningarna jag hade vid årets start, 2849 kronor (förväntat 5980 kronor) för juli månad. Detta beror på att SBB inte längre finns i portföljen. Det blir negativt i dubbel bemärkelse för månaden. Det är inte bara SBB's utdelning som saknas, SBB brukade också ge en hög ränteintäkt från aktieutlåningsprogrammet som betalas ut kvartalsvis. Utbetalningen var betydligt lägre i juli eftersom SBB inte längre finns bland mina innehav sedan ett antal månader tillbaks. Det kan bli svårt att nå det förväntade månadssnittet för utdelningarna när jag väl summerar helåret.

Portföljfördelning

Det har inte skett några större förändringar i portföljen under juli. Gjort några mindre påfyllningar, plockade in fonden PLUS mikrobolag och en tracker för first North 25 index samt någon swing position i Embracer. Mycket mer än så har det inte blivit, jag har istället njutit av ledig tid. Man får passa på att njuta när solen skiner och det är varmt ute, för en mörkare och kallare höst ligger runt knuten.

Framåtblickande

Hittills har börsen gått över mina egna förväntningar under sommarmånaderna. Förmodligen var det fler än jag som trodde att börsutvecklingen skulle bli svagare över sommaren. Vid årets början hade jag räknat med större problem i det ekonomiska maskineriet vid den här tidpunkten. Rapportperioden tyckte jag dock visade på ett visst avvaktande läge inför hösten där rapporter straffades hårt även om de var i linje med förväntningarna. Ofta relaterat till att bolagen garderat sig och sagt att läget ser osäkrare ut framöver samt att orderstockarna minskat något hos en del bolag.

Det är möjligt att vi snart kan se fram emot räntesänkningar igen, även om det förmodligen inte är sannolikt under de närmsta 6-12 månaderna. Men det är viktigt att komma ihåg att börsen är framåtblickande.

För min egen del blir det minst två kurser på universitet under höstterminen att hålla mig sysselsatt med. 


*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg