torsdag 1 juni 2023

Maj portföljsammanfattning - Hemsidan integreras med bloggen

Portföljens utdelningar och utveckling för maj månad har sammanfattats.

Utdelningarna kom in strax under förväntningarna. Detta på grund av Peab's sänkta utdelning som klubbades tidigare på årsstämman. I mina mått mätt är utdelningen från Peab en ganska stor utdelning. Sänkningen påverkade således utfallet för månaden negativt trots att många andra utdelningar kom in över förväntan.

Totala utdelningar i maj: 13462 kr (förväntat 13519 kr)
Portföljutveckling maj: -2,7% (OMXSGI -2,66%)
Portföljutveckling i år: -2,76% (OMXSGI 8,8%)

Negativ börsmånad

Händelserik månad med negativ utveckling som följd, både index och portföljen har gått ned. Portföljens aktuella innehav finns på  portföljsidan. I mitt utdelningsdiagram har jag lagt till ytterligare en stapel som visar övriga passiva intäkter. I dagsläget handlar detta om intäkter från affiliateprogram. Jag har inga förväntningar om några större intäkter från detta, men jag tycker det kan vara kul att redovisa i alla fall.

Bygg- och fastighetssektorn

Bygg- och fastighetsbolagen har det fortsatt jobbigt, inte minst SBB som vi sett fullständigt implodera under den senare delen av månaden. Det skrivs så mycket om SBB att det är svårt att veta vad som stämmer och inte. Jag är bara tacksam att jag turligt nog sålde en del av Innehavet innan beskedet om det sänkta kreditbetyget kom och resten strax efter. Jag skrev om min försäljning i en tidigare veckorapport: Veckorapport för vecka 18 - Plump i protokollet för SBB. Kursmässigt påverkades alltså portföljen inte så mycket men utdelningarna för resten av året kommer med stor sannolikhet inte nå upp till de förväntade utdelningarna då SBB var en ganska stor del av utdelningsportföljen. Efter en del försäljningar som jag rapporterat om i veckorapporterna sitter jag nu på cirka 10% kassa. Det återstår att se när och hur jag investerar detta kapital.

Dålig portföljutveckling men jag njuter ändå

Även om portföljen har gått svagt i år får man se det positiva här i livet, allt handlar trots allt inte om börsen. Vädret har enligt mig varit kanon de senaste veckorna och jag har tagit tillfället i akt att njuta lite i solen. Jag tycker temperaturer runt eller strax under 20 grader med lite svalkande vindar är helt perfekt.

Hemsida och blogg integreras

För övrigt jobbar jag med att försöka sammanställa hela portföljens innehav i en graf på något smidigt sätt. Det blir lite jobbigt då innehaven ligger på olika depåer hos olika banker. Jag kommer eventuellt att flytta depåerna så att de flesta ligger på samma bank, alternativt räkna ut den procentuella förändringen en gång i månaden och plotta den själv. Att göra det varje dag blir för tidskrävande. Graferna jag hitintills publicerat saknar ju ca 10-15% av portföljen. Detta innebär att min utveckling ser mer volatil ut än vad den faktiskt är eftersom merparten av dessa 10-15% består av indexfonder.

Jag är medveten om och ber om ursäkt för att bloggen ibland inte varit tillgänglig de senaste dagarna. Jag håller på att integrera hemsidan och bloggen. Det innebär att hemsidan kommer försvinna och endast bloggen blir kvar. Detta för att slippa en massa dubbelarbete då innehållet i stort sätt varit detsamma. Hemsidan har jag haft på Google sites och jag kan exempelvis inte redigera html-kod där vilket gör att man blir väldigt begränsad. alltidbalans.se kommer alltså framöver att ta dig direkt till bloggen och inte till hemsidan.

Detta innebär att många länkar som tidigare ledde till hemsidan inte längre kommer fungera och jag ska snarast möjligt fixa dessa så att de länkar till samma information fast här på bloggen istället. Om tiden räcker till ska jag även försöka ge bloggen ett grafiskt ansiktslyft. Jag är väldigt dålig på grafisk design så det är ett ganska stort jobb för en nybörjare som mig. Skulle bloggen inte vara tillgänglig vid vissa tillfällen framöver beror det alltså på omstrukturering.*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg