fredag 2 juni 2023

Veckorapport för vecka 22 - Amerikanska skuldtaket tillfälligt slopat


Senaten i USA har godkänt att ta bort skuldtaket tillfälligt fram till 2025. Jag skrev så sent som i förra veckorapporten att förslaget om skuldtaket förmodligen snart skulle vara godkänt och förklarade innebörden av detta skuldtak. 

Både republikaner och demokrater hoppas i och med detta undvika en ekonomisk kris. President Biden välkomnade beslutet och planerar att underteckna lagen. Finansministern varnade tidigare för att staten riskerar att inte kunna betala sina räkningar efter den 5 juni om taket inte höjs. Överenskommelsen innebär också begränsningar i statens utgifter. Skuldtaket återinförs 2025, och under tiden kommer USA att fortsätta låna pengar.

Lättad marknad

Marknaden reagerar idag med lättnad över beslutet att ta bort skuldtaket tillfälligt efter en annars rätt dyster vecka. Detta ger en känsla av stabilitet och minskar osäkerheten på marknaden. Investerare och aktörer på världsmarknaderna kan andas ut, då risken för en ekonomisk kris minskar. Beslutet ger en viss trygghet och kan leda till ökad tilltro till USA:s ekonomi och dess finansiella styrka. Det återstår att se hur länge denna känsla av lättnad kommer att vara närvarande och vilka framtida oroande faktorer som kan dyka upp. Börsen är välkänd för sin förmåga att hitta bekymmersamma tecken och orosmoln överallt. Marknaden kan vara känslig för olika påverkningar och det finns potentiella risker som kan påverka ekonomin och investeringar. Det kan vara klokt att fortsätta vara vaksam och övervaka utvecklingen på marknaden.

Portföljuppdatering

Igår publicerade jag portföljens utdelningar och utveckling för maj månad: Maj portföljsammanfattning - Hemsidan integreras med bloggen. Som jag skrev då har jag cirka 10% likvida medel i portföljen efter försäljningar och utdelningar som ackumulerats och jag letar efter något intressant bolag med framtida potential att investera en del av detta i. Det har inte skett några långsiktiga köp eller försäljningar i portföljen under veckan.

Nu när sommaren är officiellt här planerar jag att ta det något lugnare på börsen och verkligen njuta av det förhoppningsvis fina vädret. Sommaren ger mig möjlighet att koppla av, ta en paus från de intensiva aktiviteterna på marknaden och vila upp mig inför höstens kommande studier.

Jag ser fram emot att spendera mer tid utomhus och njuta av solen. Jag har även en del arbete med förbättringar på bloggen jag skulle vilja genomföra om jag får tid, lust och har tillräckligt med kunskap för att göra det. Att hitta en balans mellan arbete och fritid är viktigt, sommaren ger mig en chans att göra just det. Samtidigt kommer jag självklart hålla ett öga på de stora händelserna och vara uppmärksam på eventuella förändringar på marknaden, men jag kommer också ge mig själv tid att koppla av och ladda batterierna inför kommande utmaningar.

Vilken investeringstyp är du? - Hitta en investeringsplattform som passar digInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg