Idag fortsätter jag på temat investeringsplattformar. Dagens inlägg handlar om Lysa som lanserades i Sverige år 2017. Bolagets motto lyder "det ska vara lätt att spara rätt". Investeringsplattformen är väldigt enkel och du behöver inte kunna någonting om aktier eller fonder för att investera med Lysa. Kanske har du inte tid, vilja eller kunskap att själv hålla på med aktie- och fondhandel. Kanske vill du helt enkelt lägga din tid på andra saker och föredrar att dina investeringar sköter sig utan att du behöver spendera tid på det, till en låg kostnad. I så fall passar Lysa förmodligen dig.
Lysa är en automatisk aktieinvesteringstjänst som har vuxit i popularitet under de senaste åren. Tjänsten är utformad för att göra det enkelt för vanliga människor att investera i aktier och fonder utan att behöva ha expertkunskaper eller erfarenhet inom området. Som vi vet är det ingen som kan se in i framtiden eller veta vilka aktier, fonder och sektorer som kommer prestera bäst. Därför spekulerar inte Lysa utan ser till att ditt sparande är förberett för att allt kan hända. Baserad på Nobelprisvinnande ekonomisk forskning bygger Lysas investeringsmetod på fyra principer:
- 1. Betala låga avgifter
- 2. Sprid dina investeringar
- 3. Ta risker som du kan hantera
- 4. Fullfölj din sparstrategi
Lysa är användarvänlig och det tar bara några få steg att öppna ett konto och börja investera. Detta gör det enkelt för dig som inte är van vid att investera att komma igång. Ett konto öppnar du smidigt med bank-id. Att öppna ett konto hos Lysa kostar ingenting. Genom att besvara några frågor kommer tjänsten att fastställa din riskprofil för att kunna investera dina pengar i produkter som passar just din profil.
Väljer du att investera med Lysa tillkommer en avgift, vill man ha det så enkelt för sig som möjligt kostar det lite. Lysas avgift är 0,15 - 0,24 %. Tillsammans med fond- och transaktionsavgifter blir den totala avgiften för kunder cirka 0,35 % per år (från Lysas hemsida). Vilket i princip motsvarar att investera i billigare fonder. Du kan själv räkna ut din avgift baserat på hur mycket du tänker investera: https://lysa.se/avgifter.
Med Lysa får du en väldiversifierad portfölj, dina pengar investeras i ett brett utbud av aktier och fonder. Nackdelen med tjänsten är såklart att du inte själv kan välja vilka aktier eller fonder du investerar i jämfört med om du gör det manuellt via till exempel Avanza eller Nordnet. Tjänsten passar alltså dig som inte vill vara aktiv med din aktie- och fondportfölj.
Precis som med alla investeringar finns det alltid en risk för förluster när du investerar, så även med Lysa. Även om diversifiering minskar risken för stora förluster, kan du fortfarande förlora pengar på din investering.
Skapa ett konto och se vad du själv tycker om plattformen, att öppna ett konto kostar som sagt ingenting. Avgiften för plattformen tillkommer när du använder investeringstjänsten och räknas då av på din totala avkastning. Mer information och vanliga frågor och svar hittar du såklart på bolagets hemsida nedan.
https://lysa.se/
En liknande tjänst jag skrivit om är Sigmastocks. Tjänsten fungerar i princip som Lysa fast med vissa skillnader. Till exempel investerar Sigmastocks bara i aktier och du har lite större möjligheter att påverka hur din portfölj ska byggas. Du hittar inlägget om Sigmastocks här: Automatisk investeringstjänst för aktier - Med vissa valmöjligheter.
Passar inte dessa typer av investeringsplattformar dig hittar du andra alternativ under etiketten investeringsalternativ.
*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina
personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller
säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella
produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och
minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning.
Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när
du investerar*
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar