fredag 21 april 2023

Veckorapport för vecka 16 - Q1 rapporter, AI och ett erbjudande hos en ljudbokstjänst

Rapportsäsongen för Q1 har dragit igång på allvar. För portföljens del har vi fått rapporter från Ericsson, Bufab, Investor, Sandvik och Tele2. Utfallen har varit minst sagt blandade. Skriver även lite om AI-kapplöpningen som pågår samt ett erbjudande hos ljudbokstjänsten BookBeat.
Innehåller annonslänkar till BookBeat

Q1 rapporter

Ericsson var först ut med att presentera sitt Q1. Även om rapporten slog de lågt ställda förväntningarna i viss mån så var rapporten absolut inget att jubla över. Marknaden svarade med att under rapportdagen och efterföljande dagar handla ned aktien cirka 10%. Tele 2 som rapporterade idag kom in något under förväntningarna och handlas i skrivande stund ned med cirka 1,2%. Investor som också rapporterat idag visade en desto starkare rapport med ökat substansvärde och god utveckling för bland annat Mölnlycke. Investor har i skrivande stund handlats ned 0,3%. Sandvik släppte sin rapport för cirka 30 minuter sedan och handeln har varit svängig. För närvarande handlas aktien ned 2,5% trots en ganska stark rapport om än något under förväntningarna. Bufab rapporterade igår och där var det desto muntrare miner. Rapporten var stark, nettoresultatet blev 201 miljoner kronor jämfört med motsvarande period förra året som låg på 166 miljoner. Marknaden svarade med att handla upp aktien över 10% på rapportdagen. Bolaget klubbade även igenom sin utdelning på årsstämman. Utdelningen sker i 2 omgångar, 2,5 kronor/aktie den 24:e April och 2,25 kronor/aktie ska utbetalas den 24:e oktober, totalt 4,75 kronor/aktie för år 2023.

Marknadskoll

För övrigt är det som vanligt, inflations- och ränteprognoser präglar marknaden. Många bygg- och fastighetsbolag har en blöt filt över sig och fortsätter underprestera index. Vilket såklart inte gynnar min portfölj. Denna blöta filt kommer förmodligen ligga kvar tills inflationen tydligt vänder ned och räntorna eventuellt sänks. Under nästa vecka får vi en hel del rapporter inom sektorn vilket ska bli intressant. Är dagens rejält nedpressade aktiepriser motiverade? Det återstår att se.

Tech och AI

De stora techjättarna världen över jobbar febrilt med att utveckla sin AI-teknik. Alla vill såklart vara den som lyckas bäst då det kan komma att handla om väldigt stora summor i framtiden. Alphabets Google riskerar att utplånas av exempelvis OpenAI/Microsofts AI-tjänster. Vem vill googla och leta bland många sidor och långa texter för att hitta det man söker när man istället direkt kan ställa frågan till en AI-robot och ofta få väldigt bra och korrekta svar. Testa själva att genom Google hitta mina sidor, blogginlägg och eventuell information jag har på sidorna och sedan jämför med att använda Microsofts Bing AI-chatbot. Jag testade Bings AI-chatbot och ställde frågor om alltidbalans.se. Den gav information om det mesta rörande mina sidor, när jag bloggade senaste, populära blogginlägg, vilken investeringsstrategi jag använder etc. Den besvarade enkelt mina frågor med korrekt information baserat på innehåll från mina sidor och gav dessutom länkar till de relevanta sidorna. Ni kan tänka er själva de stora summor reklamintäkter, sponsrade länkar med mera som kan komma att försvinna för Google.

Jag tror dagens utveckling av AI kommer ha stor påverkan på framtiden, AI kommer att växa och potentiellt leda till en ganska stor omställning i världen. Vilket kanske inte bara kommer föra goda sidor med sig. Jag hittade nedan bild och tycker den är värd att ta sig en funderare över.

Pröva en ljudbokstjänst

Nu är det i alla fall snart helg igen. Varför inte passa på och lyssna på en ljudbok? BookBeat är en ljudboksapp där man kan lyssna och läsa med sin mobil eller surfplatta. Alla nya kunder får prova BookBeat helt kostnadsfritt. Det är superenkelt att testa tjänsten, det enda du behöver göra är att skapa ett konto och sedan ladda ner appen i din mobil eller surfplatta. Under provperioden får du tillgång till alla deras ljudböcker och e-böcker. Det finns en hel del böcker om ekonomi, aktier och börsen såklart. Avslutar du din prenumeration under provperioden kostar det ingenting, men om du fortsätter tjänsten rullar det sedan över på den abonnemangskostnad du valt. Det finns inga bindningstider och tjänsten kan avslutas när som helst.

https://www.bookbeat.se/ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg