fredag 7 juli 2023

Fokus på småbolagslistor, nyemission i Embracer och ett nytt fondinnehav - Veckorapport v.27

I Veckans rapport tittar jag på marknadstrender med fokus på småbolagslistorna. Småbolagslistor som First North har haft det tufft och missat den generella börsuppgången i år. 

Veckorapporten innehåller några intressanta grafer som visar utvecklingen av small cap-index och First North-index jämfört med breda börsindex. Anledningen till listornas dåliga utveckling kan bero på att mindre bolag ofta behöver mer kapital vilket har blivit dyrare i och med de höjda räntorna. Räntorna kan också påverka deras intjäningsförmåga. Läs mer om varför jag väljer att investera i breda index istället för individuella småbolag. Jag tar också en titt på några av veckans händelser, bland annat Embracers nyemission och den nya största ägaren i Neobo. Det har även tillkommit ett par nya innehav i min börsportfölj.

Veckan som gått

Veckan inleddes sidledes men vände tvärt ned i mitten av veckan. Nedgångarna förstärktes i torsdags när vi fick ADPs undersökning av sysselsättningsstatistik i USA. Den privata sektorn visade på fler sysselsatta personer än väntat. Börsen reagerade negativt eftersom en stark arbetsmarknad höjer förväntningarna på att centralbanken kan komma att höja räntan ytterligare. Under fredag kom dock statistik för det faktiska antalet nya sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA (NFP). Datan visade att antalet nya sysselsatta var något under förväntan. Börsen ser ut att stänga positivt idag om än veckan i helhet verkar bli negativ.

Vi befinner oss i mitten av sommaren, men det härliga vädret har lyst med sin frånvara under veckan. Storm och regn om vart annat i mina trakter. Först idag skiner solen igen.  Regnet var förvisso välbehövligt. Många är nu på semester och det återspeglas i handelsvolymerna på börsen, vilka har avtagit något.

Fokus på småbolaglistorna

De mindre bolagen på börsen har inte alls hängt med uppgången vi generellt sett på börsen i år. Jag tänker framför allt på small cap och listor som First North. Mindre företag befinner sig ofta i en situation där de har ett större behov av kapital och kan vara mer belånade. Detta är inte särskilt förvånande och har sina förklaringar. De höjda räntorna innebär att det blir svårare/dyrare för bolagen att få mer kapital och pressar bolagens intjäningsförmåga. Men hur länge ska bolagen på dessa mindre listor gå kräftgång då? Ja det skulle man gärna vilja se i sin kristallkula. Jag tycker att nivåerna börjar bli lockande, men det betyder inte att vi sett botten eller ens är nära en sådan. 

Nedan visas grafen för small cap-index utveckling jämfört med OMXSPI (Stockholmsbörsens breda index) från nedgången i oktober 2022. Generellt brukar småbolagen gå bättre under börsuppgångar och sämre under börsnedgångar.

I grafen nedan visas First North-index jämfört med OMXSPI sedan innan Covid utbrottet 2020.

Många småbolag går inte med vinst vilket gör att jag sällan köper individuella småbolag. En del av dem tycks endast leva vidare på grund av ständiga nyemissioner år efter år: Nyemission – Ordet många fruktar.

Eftersom flera av dessa mindre bolag aldrig lyckas väljer jag hellre att investera i ett bredare index för att minimera den individuella bolagsrisken. Det kan vara svårt att hitta guldkornen bland alla småbolag.

Nyemission i Embracer

Bolaget Embracer som haft en tung period efter ett förlorat avtal och en usel kursutveckling det senaste året annonserade i veckan att man genomför en riktad nyemission. Kursen i den riktade nyemissionen blev 25 kronor. Tagare av emissionen anges vara svenska och internationella institutionella investerare. Någon specifik tagare har inte angetts vad jag har sett. I och med denna riktade emission ökar antalet B-aktier med 80 miljoner och Embracer får en bruttolikvid om 2 miljarder kronor. Kursen handlas i nuläget runt 24 kronor. Det är inte mycket mer än en vecka sedan VD'n för Embracer sa att en nyemission inte var aktuellt. Detta skadar förstås förtroendes hos investerarna. Nettolikviden från nyemissionen uppges användas till att stärka bolaget finansiella ställning och minska nettoskuldsättningsmålet till cirka 8 miljarder kronor. För ett par veckor sedan sålde jag hela min kortsiktiga spekulationspost i Embracer på ~29 kronor. Nu har jag åter igen plockat in en bevakningspost efter nedgången och den annonserade nyemissionen. Jag tycker trots allt att bolaget får in pengar och kan minska skulderna samt få bättre förhandlingslägen är positivt. Kursnedgången får dock anses befogad på grund av det skadade förtroendet och utspädningen. Tagarna i nyemissionen fick inte stor rabatt gentemot dåvarande kurs och nu handlas aktien under emissionskursen. Jag hoppas att investerarna som valde att spendera totalt 2 miljarder på bolaget har gjort en djupare analys än mig inför sitt köp. I veckorapporten för vecka 24 har jag skrivit lite om mina tankar angående Embracer: Veckorapport v.24 - Räntor, inflation, sålt Embracer samt utdelningsbesked för Aktiespararna Direktavkastning. Embracers aktie kan du köpa och sälja med gratis courtage på investeringsplattformen Levler som jag skrivit om tidigare: Gratis courtage - Levler sätter press på övriga aktie- och fondplattformar med courtagefri aktiehandel.

Portföljuppdateringar

Förutom min lilla bevakningspost i Embracer som jag skrev om ovan har jag bevakat de lite mindre bolagslistorna. Jag har i veckan köpt PLUSfonder Mikrobolag Sverige Index samt en tracker som följer First North 25 index. PLUSfonder har jag skrivit om i ett tidigare inlägg, varför jag gillar och väljer deras fonder kan du läsa mer om här: PLUSfonder - Breda indexfonder till låga avgifter.

Neobo

I veckan kom även information om att Ica handlarnas förbund har blivit största ägare i bostadsbolaget Neobo. Neobo delades ut av SBB i vintras och kursutveckling har minst sagt varit dålig. Aktien har backat cirka 50% sedan dess. För er som minns var Ica handlarnas förbund också storägare av Amasten innan SBB köpte Amasten. Det är i princip det gamla bostadsbeståndet från Amasten som nu finns i Neobo.


*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg