fredag 5 maj 2023

Veckorapport för vecka 18 - Förändringar i portföljen, räntan och livet


Ännu en vecka är på väg mot sitt slut. Det har skett en del mindre förändringar i portföljen. Bankoron dök på nytt upp i veckan och styrräntorna i USA och EU höjdes som förväntat. Portföljen har inte varit någon fröjd hitintills i år men livet går vidare ändå och igår fick jag ett trevligt besked.

Innehåller annonslänkar till Weber och Bluegaz

Styrräntor

Styrräntorna i USA och EU höjdes som förväntat med 0,25% i veckan. Det väntade beskedet gav ingen större dramatik på börsen bortsett från viss bankoro i några regionala banker i USA där det åter igen skakade rejält. Amerikanska centralbanken antydde att det förmodligen inte blir fler räntehöjningar men menar också att det beror på hur inflationen utvecklas. Jag tror inte vi ser fler räntehöjningar i USA då det förmodligen skulle skada ekonomin mer än vad det gynnar den. Inflationen borde också mattas av allt eftersom de högre räntorna får full effekt. ECB's ordförande Lagarde var lite aggressivare och menade att europeiska centralbanken inte tvunget behöver följa USA och pausa räntehöjningarna. Den europeiska styrräntan är lägre än de amerikanska och det är inte omöjligt att vi ser ytterligare en 0,25% höjning vid nästa tillfälle. För svensk del förväntar jag mig att styrräntan höjs med 0,25% likt EU och USA. Allt annat känns osannolikt. Vi bör vara väldigt nära en eventuell räntetopp nu.

Framgång i studierna

Som jag nämnde i förra veckorapporten har jag haft fullt upp i livet och inte haft så jättebra koll på börsen på sistone. Detta har berott på mina studier, i förra veckan hade jag både tenta och en muntlig presentation. Idag kan jag med glädje meddela att jag klarade tentan som jag varit lite smått orolig över och är nu 7,5 högskolepoäng smartare, eller något i den stilen. Kursen jag precis tentat heter ekonomisk utvärdering och vi har bland annat gått igenom hur man gör samhällsekonomiska analyser och effektutvärderingar. Intressant kurs tyckte jag om än lite svår. Jag är nöjd med min prestation och ger mig själv en klapp på axeln. Du hittar mer information om mina studier på sidan "om mig". Nu blir det lugnare fram tills hösten då jag hoppas komma in på fyra nya kurser.


Portföljhändelser

Så har vi kommit till portföljen, jag har sålt mitt innehav i fonden Handelsbanken hållbar energi A1. Anledningen är helt enkelt att den de senaste 2 åren inte presterat speciellt bra efter en stor uppgång mellan 2020-2021. Avgiften för fonden är hög och jag placerar hellre pengarna i något annat i dagsläget. Jag har också minskat mitt innehav något i AuAg Silver Bullet A efter en hyffsad utveckling senaste tiden, jag tror det finns mer potential om dollarn blir svagare och behåller således en del. Även denna fonden är dyr och jag rekommenderar att man använder Savr till fonder som har höga kostnader. Savr erbjuder rabatterade fondavgifter, rabatten varierar men på de dyrare fonderna är det ofta stora rabatter. 

Även en mindre bevakningspost i Fingerprint cards har sålts. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om mina tankar och min handel med aktien under åren som gått. Men det får i så fall bli en annan gång, i dagsläget anser jag att de slarvat bort sin chans och företaget lär behöva mer kapital.

Nytt portföljinnehav

Det har inte bara sålts. För en del av pengarna från försäljningarna har jag köpt mer XACT Sverige, XACT Norden högutdelande, Investor, och Collector Bank. Collector blir således ett nytt innehav i portföljen. Svenska banker har pressats en del givet bankoron i USA. Erik Sellin har dessutom köpt en hel del aktier i bolaget under en tid nu och jag tror det kan finnas uppsida för Collector. Jag har sedan tidigare inte så mycket bank i portföljen förutom genom indexfonder. Collector har i dagsläget ingen utdelningen men jag hoppas att utdelningen kommer tillbaks framöver.

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg även om det fortsatt är ganska kyligt i stora delar av landet. Har du grillen och alla tillbehör i ordning? Om inte hittar du säkert  det du behöver på https://www.weber.com/ eller https://bluegaz.se/.
*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg