fredag 14 april 2023

Veckorapport för vecka 15 - Rapportsäsongen för Q1 drar igång

Tiden går fort och den stora rapportfloden för Q1 närmar sig. För svensk del småstartar den idag men det är först nästa vecka som den kommer igång ordentligt. Vi har i vanlig ordning fått en hel del makrorapporter gällande sysselsättnings- och inflationssiffror från USA i veckan och för svensk del fick vi inflationssiffror idag. inflationstakten är på nedgång och allt mer tyder på att vi har sett ränteförväntningarna toppa. Men det betyder inte att riksbanken är färdiga med räntehöjningarna. EU och Sverige ligger fortfarande efter USA med räntehöjningarna och vi har också högre inflation. Jag gissar att vi ser i alla fall två räntehöjningar till för Sveriges del. Så länge inflationstakten fortsätter minska ökar sannolikheten att vi framåt kommer se en stabilare räntenivå och kanske rent av sänkningar av räntan igen. 

Innehåller annonslänkar till Påmind

Q1 rapporterna närmar sig

Jag ser med spänning fram emot att läsa lite bolagsrapporter igen. Det har varit mycket fokus på makroekonomi, vilket inte är så konstigt, men ett avbrott för att ställa bolagen i centrum igen blir bra omväxling. Hur har de faktiskt presterat under det tuffare ränteläget? Har inflationen minskat efterfrågan? Hur mycket har kostnaderna för bolagen ökat? Ja det finns många frågor man vill ha svar på.

Omvända vinstvarningar

Vi har hitintills fått två omvända vinstvarningar. En vinstvarning, som ni kanske känner till, är något ett bolag går ut med innan rapport om resultatet förväntas bli betydligt lägre än marknadens förväntningar av någon anledning. En omvänd vinstvarning är då motsatsen, det vill säga bolaget flaggar för att resultatet klart överstiger de förväntningarna marknaden har.

Både Volvo AB (inte cars) och AAK har alltså gått ut med omvända vinstvarningar trots det förväntade tuffare bolagsklimatet.

Portföljinnehaven

Innehaven i portföljen har jag inget speciellt att rapportera om, bara lite utdelning som trillat in från Cloetta. Jag letar efter ett nytt bolag att plocka in i portföljen för utdelningarna jag samlat ihop. Tiden har varit lite knapp på sistone men kanske hittar jag något intressant bolag under rapportperioden.

Jag har skrivit om en del av mina innehav i portföljen, du hittar dessa blogginlägg under etiketten: Portföljinnehav.

Få samma erbjudanden som "nya kunder"

För övrigt hittade jag en intressant tjänst i dagarna som heter Påmind. Påmind är en tjänst som hjälper kunder till en bättre privatekonomi genom att ge bättre priser, lägre räntor och schysstare erbjudanden på sina avtal och abonnemang. Påmind påminner dina leverantörer att du finns och att du förtjänar en rabatt. Om du inte får en rabatt hittar påmind ett annat konkurrenskraftigt erbjudande åt dig.


Jag har precis skaffat tjänsten själv så jag kan inte recensera den personligen i dagsläget. Tjänsten är dock helt gratis. Du väljer också själv vilka avtal du vill att Påmind ska försöka förhandla ner priset på. Exempelvis bredband, telefoni, försäkringar, elavtal, bolån, ja helt enkelt de flesta hushållsavtal går att lägga till. Påmind byter aldrig avtal åt dig utan att du godkänner bytet. Som sagt kostar tjänsten ingenting och tycker du inte det är nått att ha kan du alltid ta bort de hushållsavtal du lagt till på bevakningen. Mer information om tjänsten hittar du såklart på deras hemsida nedan.

https://www.pamind.se/


Vill du lära dig vad nyckeltalen betyder, hur de räknas ut och hur man kan göra en fundamental bolagsanalys rekommenderar jag dig att läsa detta inlägg: Ta välgrundade investeringsbeslut - Lär dig göra fundamental aktieanalys


2 kommentarer:

  1. Påmind verkar klart intressant. Är det ett nytt företag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet faktiskt inte hur länge det funnits men jag tror det är relativt nytt. Jag hittade det av en slump för någon vecka sedan. Tycker också det är intressant men har inte haft det länge nog för att kunna utvärdera. Eftersom tjänsten är gratis blir sämsta utfallet att räkningarna blir oförändrade ☺️

      Radera

Populära inlägg