söndag 9 april 2023

Investeringar i fastighetsprojekt - Högre ränta till högre risk

Investera i fastighetsprojekt hos Tessin, högre ränta och högre risk
Investeringar handlar alltid om att balansera risk med potentiell avkastning. Vi har väl alla ett vanligt sparkonto hos någon bank där vi i dagsläget får cirka 2-4% i ränta på våra insatta kontanter. 

Genom att investera i fastighetsprojekt hos Tessin kan du få betydligt högre ränta men till högre risk. I och med att svenska staten garanterar vanliga sparkonton med en insättningsgaranti upp till cirka en miljon kronor kan dessa anses vara i princip riskfria. Denna insättningsgaranti gäller inte när du investerar i exempelvis fastighetslån.

I inlägget tittar jag närmare på vad Tessin är och hur deras plattform fungerar för att investera i fastighetsprojekt.

Annons för Tessin innehållande annonslänkar*

Investeringar i fastighetsprojekt

En ränta på 2-3% är dock inte mycket att jubla över när inflationen varit över 10% senaste året. Det innebär att trots räntan blir vi fattigare eftersom priserna har gått upp mer än räntan gett oss. Jag har tidigare nämnt obligationer som ett komplement eller alternativ till sparkonton, du kan läsa mer om obligationer i del 2 av min investeringsstrategi. Många upplever obligationer som krångliga och svåra att förstå så idag presenterar jag ett alternativ för högre ränta än ett vanligt sparkonto - Investeringar i fastighetsprojekt hos Tessin.

Tessin - en investeringsplattform för fastighetsprojekt

Tessin grundades 2014 och är en investeringsplattform där du kan investera direkt i fastighetsprojekt utan krångliga avgifter och mellanhänder. Genom att skapa ett konto hos Tessin kan du välja och vraka bland en mängd fastighetsprojekt och på så sätt bygga upp din egen fastighetsportfölj med säkerställda fastighetslån. Det kostar inget att öppna ett konto hos Tessin om du är intresserad av att se vilka projekt som erbjuds att investera i.

Få högre ränta

Lånens årsräntor varierar från projekt till projekt men ligger vanligtvis i spannet 7-13% ränta. Jag tycker man ska ha applicera samma tankesätt för investeringar i fastighetslån som för sin aktieportfölj, det vill säga diversifiera. Investerar man i fastighetslån är mitt råd att investera i flera olika fastighetsprojekt och inte lägga alla sina ägg i en korg där räntan är högst. Detta på grund av att det finns risk att låntagaren av någon anledning inte kan betala tillbaka pengarna. Som sagt, räntan är ofta högre i projekt där risken anses vara högre. Sedan handlar det såklart om hur riskbenägen du är som person och hur din investeringsstrategi ser ut. Personligen anser jag att denna typ av investeringar bara bör utgöra en mindre del av den totala portföljen.

Tessins låneportföljer 

Tessin erbjuder färdigpaketerade låneportföljer du kan investera i, dessa innehåller ett flertal av lånen de förmedlar och erbjuder på så sätt diversifiering. Lägsta investeringsbelopp för dessa brukar ligga runt 10.000 kronor. 

Det går också att Investera direkt i fastighetslån. Du väljer då själv ut intressanta projekt på Tessins plattform och bygger din egen portfölj med fastighetslån utan avgifter eller mellanhänder.

Tessin är registrerat som ett finansiellt institut hos finansinspektionen. Sedan 2017 genomförs samtliga investeringar på Tessins sajt som säkerställda lån, generellt med pant i fastigheten. Fördelen med detta är givetvis att investeraren har en möjlighet att få tillbaka hela eller delar av sitt kapital även om projektet mot förmodan inte presterar enligt plan. För den som investerat i samtliga av dessa lån, skulle den totala avkastningen landa på cirka 8,4 procent.

Lån med hög kvalitet

Tessin lägger stor vikt vid att förmedla lån av god kvalitet. Innan Tessin upplåter sin plattform till en låntagare så görs en kontroll, så kallad kreditprövning, av låntagaren och dess företrädare. Kreditprövningen innebär att Tessin bland annat granskar kreditupplysningar, årsredovisningar, delårssiffror, köpeavtal och gör noggranna bakgrundskontroller. Det gäller att kontrollera det finstilta, så att man inte uppräcker en återköpsklausul i köpeavtalet. Eller att bolaget har varit optimistiska avseende tid eller kostnad i projektet.

Unika investeringsmöjligheter

Tessin erbjuder tillgång till unika investeringsmöjligheter genom en snabb och enkel investeringsprocess där du som investerare öppnar ett konto helt utan avgift. Lägsta investeringsbeloppen ligger normalt mellan 10 000 – 50 000 kronor beroende på storleken på lånet.

Varje vecka lanseras nya investeringsmöjligheter på Tessins plattform inom olika kategorier, till exempel bostäder, industrilokaler och samhällsfastigheter. Framför allt rör det sig om bostadsprojekt, hittills har Tessins 55 000 medlemmar bidragit till att mer än 5 000 nya bostäder har byggts i Sverige och Finland. 

Hög osäkerhet bland fastighetsbranschen i dagsläget

I dagens fastighetsklimat bör man vara extra noggrann med vilka projekt man eventuellt investerar i då osäkerheterna kring fastigheter ökat. Mer information och svar på vanliga frågor finns såklart på Tessins hemsida.

https://tessin.com/

Dessa typer av investeringar innebär såklart en risk precis som när man investerar i exempelvis aktier. I värsta fall kan man förlora hela det investerade beloppet.

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg