torsdag 6 april 2023

Veckorapport för vecka 14 - Utdelningsmånaden har inletts

Äntligen april, månaden då en hel del utdelningar trillar in på investerares depåer. Stora nedgångar i vissa aktier kan bero på grund av just detta, det vill säga X-dag då aktien handlas utan rätt till utdelning. Du kan läsa mer om utdelningsaktier här: Lär dig mer om utdelningsaktier och vad direktavkastning innebär - Investeringsstrategi del 3

I veckan har jag mottagit utdelningar från Ericsson, SBB och SCA. Denna korta börsvecka, på grund av påsk, har bland annat bjudit på jobbrapport, samt PMI- och ISM-data från USA.


Institution for Supply Management (ISM) 

Icke-Produktions Index (även känt som ISM Services) spår mängden icke-tillverknings verksamhet som inträffade under den föregående månaden. Antalet nya ordrar kom in på 52,2 jämfört med 62,6 i februari. Man tyder indexet på så sätt att över 50 innebär expansion från föregående månad och under 50 en tillbakagång. Det vill säga 52,2 tyder på att ekonomin fortfarande expanderar men väldigt lite, och betydligt mindre än månaden innan. Detta i samband med svagare PMI siffror som låg på 51,2 jämfört med 55,1 föregående månad gjorde att räntorna föll tillbaka en del.

Inköpschefsindex, PMI

En snabb konjunkturindikator där precis som för ISM, 50 anger att läget är samma som föregående månad. Ett värde över 50 pekar på att läget är bättre än månaden innan och ett värde under 50 på att läget är sämre. Med andra ord visar index på förändring och inte nivå

Även jobbstatistiken pekade på att antalet jobböppningar minskat mer än vad som uppskattats.

Allt sammantaget kan peka åt att räntehöjningarna har den effekt centralbanken vill för att bekämpa inflationen och att vi förhoppningsvis slipper så mycket högre räntor, kanske behövs räntan till och med eventuellt sänkas framöver. Detta kan ses som positivt men givetvis finns det flera synsätt. Det kan också tolkas som att vi går mot recession. Det är inte positivt även om det innebär att räntorna behöver sänkas.

För bolagen i portföljen har det inte varit några större nyheter. Jag har inte heller köpt några nya aktier i veckan. Utdelningarna får samla på sig lite.

Med detta önskar jag glad påsk och trevlig långhelg. Blir du uttråkad så har jag skrivit en del inlägg om diverse börstermer och uttryck som kan vara bra att känna till för dig som investerare, du hittar dem här under etiketten finansbildning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg