fredag 27 januari 2023

Blandade utdelningsförslag för portföljbolagen

Ännu en börsvecka närmar sig sitt slut. Q4 rapporterna fortsätter strömma in och kanske inte helt oväntat är det många som kommer in under förväntan. Vi har även sett en hel del vinstvarningar.

För portföljens del har följande bolag rapporterat:

Atlas Copco: Föreslår en utdelning på 2,3 kronor per aktie. En höjning med 21% från föregående år.

Intrum AB: Föreslår bibehållen utdelning på 13,5 kronor per aktie för 2023.

Svenska Cellulosa AB: Föreslår en utdelning på 2,5 kronor per aktie, en minskning med 23% från föregående år.

Cloetta: Föreslår bibehållen utdelning om 1 krona per aktie för 2023.

Spac2: Har på extrastämma beslutat att godkänna förvärvet av Invoicery INT, där portföljens onoterade innehav av Frilans Finans ingår.


Veckan kan summeras som ganska stökig på individuell bolags nivå. Vinstvarningarna och missade estimat var inte helt oväntat enligt mig. Jag förväntar mig även att Q1 under våren och kanske till och med Q2 kan bli relativt svaga. Detta eftersom jag räknar med att vi kommer se större effekt av de dramatiska räntehöjningarna vi hade under andra halvan av 2022. Förhoppningsvis kommer inflationen att fortsätta mattas av och räntehöjningarna upphör helt framåt sommaren. Om så sker bör andra halvan av 2023 kunna se lite ljusare ut. 100-miljonersfrågan återstår, när börjar börsen prisa in en eventuell ljusning i ekonomin, eller har den rent av redan börjat? Ja det råder minst sagt delade meningar om huruvida börsen redan bottnade under hösten 2022 eller om vi kommer se en ny botten framöver.


2 kommentarer:

 1. Såg att Tesla var på väg uppåt. Tror du tech-aktier kan vara aktuellt redan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tech-sektorn är helt klart en sektor som tagit mycket stryk under nedgången på börsen vi haft hitintills och kan mycket väl bli den stora vinnande sektorn när ekonomin och börsen väl vänder. Man får fråga sig själv, gick tech-sektorn enbart ned på grund av räntehöjningarna eller var det en corona-tech-bubbla med orimligt höga värderingar som sprack?
   Beroende på vad man tror och anser om ekonomins riktning framöver får vara vägledande i ens beslut.
   Tesla i sig är inget som lockar mig, värderingen är fortfarande skyhög tycker jag men det har ju inte stoppat aktien från att rusa förr.

   Radera

Populära inlägg