fredag 16 juni 2023

Veckorapport v.24 - Räntor, inflation, sålt Embracer samt utdelningsbesked för Aktiespararna Direktavkastning


I veckorapporten förklarar jag bland annat vad KPI och KPIF betyder. Vilka räntebeslut FED och ECB har tagit samt tittar på den svenska inflationens utveckling för maj. Jag följer också upp min spekulationspost i Embracer som jag tog förra veckan samt lite information om den högutdelande fonden Aktiespararna Direktavkastning som har fastställt sin utdelning.

FED (Amerikanska centralbanken)

I onsdags kväll beslutade FED att lämna styrräntan oförändrad i intervallet 5,00 - 5,25%. Detta var väntat. Marknaden reagerade till en början negativt på beskedet vilket kan antas ha att göra med att räntebanan för resten av året höjdes något. De amerikanska börserna återhämtade sig dock igen innan stängning. 

ECB (EU's centralbank)

Under torsdagen var det dags för ECB att lämna räntebesked och det blev en höjning på 0,25% vilket ger en ny styrränta på 3,5%. Inte helt oväntat då EU ligger något efter USA i räntehöjningarna och inflationen är också fortsatt högre. ECB flaggade också för att det kan komma ytterligare höjningar framöver. Börsen reagerade negativt på beskedet trots att det var ganska väntat.

Svenska inflationen

Svenska inflationsmåttet KPI landade för maj månad på 9,7% jämfört med det förväntade 9,4%. Inflationen gick fortsatt ned, det vill säga disinflation Inflation, disinflation, deflation, stagflation - Vad betyder begreppen?, men inte så mycket som förväntat. KPIF landade på 6,7% vilket var enligt förväntningarna. 

Konsumentprisindex (KPI) är ett jämförelsetal som mäter den generella prisnivån i Sverige. Genom att jämföra KPI från olika tidpunkter kan man mäta hur priserna förändras över tid.

KPI med fast ränta (KPIF) är ett mått på underliggande inflation och syftar till att ta bort effekten av förändrade räntesatser från KPI.

Nästa räntebesked

För svensk del får vi räntebesked den 29:e juni och jag tror det är väldigt sannolikt att Sverige följer efter EU och höjer med 0,25 procentenheter efter att vi nu sett inflationssiffrorna som inte gått ned enligt förväntningarna. Det är kanske inte heller helt omöjligt att vi ser ytterligare en höjning på 0,25 procentenheter senare under året, men det beror såklart på hur inflationen utvecklas.

Framåtblickande marknad

Man brukar säga att marknaden är framåtblickande och har till viss del redan prisat in och tagit höjd för framtida händelser. Hur långt fram och vad som prisats in är såklart omöjligt att veta. Olika aktörer har inte samma förväntningar och därför kan det ske reaktioner på börsen som tycks vara irrationella. Efter en period av marknadsuppgång kan det vara så att marknaden redan prisat in exempelvis en paus eller sänkning av den framtida räntan. När beskedet sedan kommer är det inte alls säkert att marknaden reagerar positivt på nyheten då den redan prisats in sedan tidigare. Jag skrev ett inlägg om inprisade nyheter för aktier härom veckan, mycket av det innehållet kan också appliceras på marknaden i sin helhet: Vad påverkar en akties kurs? En djupdykning i inprisade nyheter och faktorer.

Min spekulationspost i Embracer har stängts

Min spekulationspost i Embracer som jag tog under förra veckan har gått bra. 

Efter att ha missat ett bra säljläge i tisdags kom idag åter en chans på morgonen när aktien var uppe och vände över 29 kronor, den tog jag. Vinsten på en dryg vecka summerar till cirka 16%. Under veckan som gått  har vi sett nya insynsköp i aktien, denna gång av en medgrundare. Embracer aviserade också omstruktureringsåtgärder som syftar till kostnadsbesparingar. Bland annat ska vissa studior som förväntas ha låg avkastning läggas ned, konsolidering av verksamheter samt skapandet av en centraliserad process för granskning av spelinvesteringar och utveckling. Det är nog rätt väg att gå men kanske i senaste laget för förvärvsmaskineriet Embracer att först nu göra dessa åtgärder. Det finns anledningar till att aktien gått ned cirka 70% på ett drygt år. 

Då detta endast var en kortsiktig spekulationspost i mina alfadel av portföljen har jag ingen stark åsikt om aktien och bolagets utveckling framåt. Som jag har skrivit tidigare kan jag inte branschen speciellt bra. Jag tycker också det är mycket svårt att värdera bolagets tillgångar. Därav kan jag inte motivera ett långsiktigt innehav. Jag är nöjd med den kortsiktiga vinst jag gjort och kanske uppstår det nya köplägen framöver jag inte kan motstå. 

Portföljen för övrigt

Resten av portföljen har gått ganska bra den också eftersom börsen generellt varit relativt stark. Många småbolag och fastighetsbolag har det fortsatt ganska tufft trots börsutvecklingen vi haft på sistone. Förutom Embracer försäljningen har jag också minskat innehavet XACT Sverige och ökat kassan något.

Aktiespararna Direktavkastning 

Har beslutat om en utdelning på 7,23 kronor, en minskning från fjolåret som delvis beror på att Tele2 gjorde en stor extra utdelning förra året. Utdelningen avskiljs den 16/6. Utbetalningen sker sedan den 19/6. På dagens kurs är direktavkastning cirka 5,8%. Jag har skrivit två inlägg om fonden tidigare som du kan läsa här:

8/6 - 2023 Aktiespararna direktavkastning - Därför har fonden presterat relativt svagt i år och potentiella strategiförändringar

19/3 - 2023 Högutdelande aktiefond - Aktiespararna Direktavkastning A och B


*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

2 kommentarer:

  1. Tack för bra sammanfattning av vad som händer i omvärlden relaterat till börsen. Läser med stort intresse dina inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de vänliga orden. Kul att du gillar innehållet 👍

      Radera

Populära inlägg