fredag 31 mars 2023

Veckorapport för vecka 13 - Börjar marknaden se ljuset i tunneln?

Börsen har i veckan återhämtat sig efter kraftiga fall veckan innan. Några utdelningar har trillat in och skatten ska snart betalas för Q1. 

Börsveckan inleddes darrigt men har sedan gått riktigt starkt. Man brukar säga att marknaden tittar längre fram i tiden och inte på hur ekonomin ser ut just nu. 

Allt mer tyder på att inflationen är på väg att falla tillbaks, inom vissa sektorer syns kraftigt minskad konsumtion. Frågan som ställs allt oftare är, hur hög ränta kommer hushåll och företag att klara av? Allt fler röster höjs om att vi är på bristningsgränsen och detta sätter såklart käppar i hjulen för centralbankernas räntehöjande. Kanske är det så att marknaden redan nu spekulerar i att räntorna inte bara kommer att sluta höjas men även eventuellt att sänkas mot slutet av året. 

Vid konjunkturnedgångar vänder börsen ofta upp innan ekonomin nått botten. Det är därför man aldrig kan vara säker på när det blir som "billigast" på börsen. Väntar man tills ekonomin är på bättringsvägen så har man med stor sannolikhet redan missat en del av uppgången. Det är av denna anledning jag föredrar att göra småköp varje månad, oavsett hur börsen går, för att få ett bra snittpris.

För övrigt har det trillat in några utdelningar i portföljen. Bland annat från SKF, Mercury Energy och Handelsbanken. Jag har inte återinvesterat dessa eftersom skatten på kapitalförsäkringskonton dras en gång per kvartal och nästa betalning är den första april. Staten ska ha sin del av kakan så jag sparar utdelningarna till denna betalningen.

Imorgon summerar jag mars månad i min månadsuppdatering.

Har du ännu inte kommit igång med ett sparande, eller kanske funderar på att byta till an annan bank för din börshandel, rekommenderar jag dig att läsa dessa två blogginlägg:

Avanza vs Nordnet - De båda nätbankerna ställs ofta mot varandra - Men varför välja en?

Savr - Bygg en fondportfölj - Enkelt och med rabatterade fondavgifter

Kanske vill du lära dig hur man gör en fundamental aktieanalys?

Ta välgrundade investeringsbeslut - Lär dig göra fundamental aktieanalysInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg