fredag 24 februari 2023

Veckorapport för vecka 8 - Inflation och räntor i fortsatt fokus

Så var det dags för ännu en veckorapport, något senare än vanligt då jag har inväntat Heimstadens eftermiddagsrapport. Det är fortsatt räntor och inflationssiffror som står i fokus för marknaden. Uttalanden skapar stora rörelser på börsen och sätter sentimentet. Rapportperioden börjar närma sig sitt slut och jag tror samtliga portföljbolag har redovisat sin Q4 rapport för 2022. Det har varit blandade utfall både i kursreaktioner och utdelningsförslag.  

Sammanfattat ökar utdelningarna något för portföljen om alla utdelningsförslag fastställs på bolagsstämmorna. De innehav som rapporterat höjningar har större vikt i portföljen än de som rapporterat sänkningar. Portföljen har inte haft någon speciellt bra vecka kursmässigt, mina innehav i bygg- och fastighetsbolag har inte rosat marknaden och detta beror till största del på grund av att räntorna stigit och oron har därmed ökat för att vinsterna eventuellt minskar. Detta gäller inte bara veckan utan hela månaden. Neobo var ett av bolagen som rapporterade i veckan, rapporten var inte något att jubla över precis men inte heller någon katastrof. Med bolagets redan låga värdering tyckte inte jag det var något att höja ögonbrynen över precis. Lite besviken blev jag över att man inte ville lämna någon utdelning. Jag förstår dock beslutet, året kommer nog bli påfrestande för många bolag och med osäkerheten kring bland annat räntor så är nog det bästa för bolaget att inte dela ut i år. Ingen utdelning innebär dock att bolaget inte har någon naturlig plats i min portfölj då jag redan är överviktad mot fastighets- och byggbranschen. Trots detta kommer jag behålla aktien, jag tror inte att fastighetsbolag för alltid kommer värderas så här lågt. Jag tror inte heller att centralbankerna kommer kunna hålla räntorna över 5% någon längre tid utan att det drar oss in i en djupare lågkonjunktur och räntorna behöver sänkas igen. Det får bli en liten spekulationspost helt enkelt. Likt Neobo har även Peab, SBB och Heimstadens preferensaktie sänkts rejält under månadens gång och efter rapporter. Jag är väl medveten om att läget för fastighetsbranschen kan förvärras ytterligare men på lite längre sikt kan det även innebära bra köplägen. Jag brukar alltid sitta och ångra att jag inte äger mer fastighets- och byggaktier under goda tider.Här följer veckans rapporter:

Mercury NZ Limited: Fastställer en utdelning på 8,7 Nya Zeeländska cent per aktie, en höjning med cirka 9%

Softronic AB: Föreslår en utdelning på 1 krona per aktie, en sänkning med nästan 26%

Samhällsbyggnadsbolaget i norden AB B: Föreslår en utdelning på 1,44 kronor per aktie, en höjning med cirka 9%

Neobo Fastigheter: Föreslår ingen utdelning

Garo AB: Föreslår en utdelning på 0,8 kronor, en sänkning med drygt 42%

Heimstaden AB pref: Behåller 2 kronors utdelning per preferensaktie


Inga köp eller försäljningar har gjorts denna veckan heller. Jag håller mig passiv för tillfället.

2 kommentarer:

  1. Ja, fastighetsbolag är jobbiga för tillfället. Och inte vill man sälja med förlust heller!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får ha lite sikt på sina investeringar. Inte så lätt om man kollar kurserna varje dag. Lätt att dras med och förlora det psykologiska spelet helt klart. Med det sagt behöver det ju inte vara fel att sälja en aktie även om man redan förlorat pengar av att äga den. Det kan ju bli ännu värre, till exempel konkurs. Långsiktighet och en bra diversifierad portfölj är därför nyckeln om du frågar mig.

      Radera

Populära inlägg